Nieuws

 • Brief van provincie over vergunningen Chemours

  11 mei 2020

  Onlangs stuurden gedeputeerden Vermeulen en Bom-Lemstra van de Provincie Zuid-Holland de Provinciale Staten een brief met informatie over drie lopende vergunningprocedures van Chemours.

 • Stand van zaken dossier Chemours - april 2020

  24 april 2020

  Het college informeert de raad periodiek over de ontwikkelingen in het dossier Chemours. Dat gebeurt met een raadsinformatiebrief.

 • Chemours in beroep tegen aanscherping vergunning

  18 februari 2020

  Half december kondigde de provincie Zuid-Holland aan dat ze de vergunning van Chemours wil aanscherpen. Hierdoor wordt de uitstoot van schadelijke stoffen naar de lucht sterk teruggebracht. Chemours gaat echter in beroep tegen de aanscherping. De gemeente Dordrecht is teleurgesteld over het beroep.

 • Dark Waters – hoe zit dat in Dordrecht?

  21 januari 2020

  De film Dark Waters draait vanaf 23 januari in Nederlandse bioscopen. Deze film vertelt het verhaal van advocaat Robert Bilott die eind jaren 90 een juridische strijd aanspant tegen chemiebedrijf DuPont. De film schetst een indringend beeld van de situatie in het Amerikaanse stadje Parkersburg (West Virginia) en de effecten van de lozing van de stof PFOA door DuPont. In Dordrecht staat ook al jaren een fabriek van DuPont (inmiddels deels afgesplitst in Chemours), waar ook PFOA is gebruikt en tot 2012 is uitgestoten. We snappen dat deze film mogelijk vragen oproept. Bijvoorbeeld of de situatie in de VS vergelijkbaar is met die in Nederland. Daar gaan we in dit bericht verder op in.

 • Provincie verlaagt opnieuw uitstoot PFAS door Chemours

  17 december 2019

  De provincie Zuid-Holland gaat de uitstoot van PFAS-verbindingen door Chemours verder omlaag brengen. Dat geldt voor zowel uitstoot via de lucht als via het water. Chemours moet ook beter registeren waar de stoffen via het afval naar toe gaan. Dit meldt het bevoegd gezag in een Statenbrief.

 • Aanvraag Chemours: vergunning lozing GenX verder omlaag naar 2 kilo per jaar

  12 november 2019

  Chemours heeft bij de provincie een aanvraag gedaan om de vergunde lozing van GenX (FRD903) vanaf 2021 verder te verlagen naar 2 kg per jaar. Dat kan volgens Chemours, omdat de waterzuivering inmiddels optimaal werkt.