Bouwen en verbouwen voor inwoners
-
Participatie en (bouw)plannen in uw omgeving
U moet uw omgeving goed betrekken bij uw (bouw)plannen. Dit noemen we participatie. Op deze pagina helpen we u hiermee op weg.
-
Bouwen na 1 januari 2024: de Wet kwaliteitsborging
De bouwregels gaan veranderen. De Wet kwaliteitsborging (Wkb) knipt vanaf 1 januari 2024 de omgevingsvergunning op in 2 delen: het ruimtelijke deel en het technische deel.
-
Ruimtelijke plannen
Informatie over bestemmingsplannen, structuurvisies en algemene regels voor gebruik van gebouwen en terreinen in de stad.
-
Omgevingsvergunning aanvragen
Op Omgevingsloket regelt u in 1x meerdere vergunningen voor bouwen, slopen en kappen.
-
Omgevingswet
De Omgevingswet is een nieuwe wet vanaf 1 januari 2024 die alles regelt voor de leefomgeving.
-
Welstand
Als u uw huis wilt verbouwen heeft u misschien een omgevingsvergunning nodig. Deze aanvraag wordt beoordeeld door de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit (voorheen Welstands- en monumentencommissie).
-
Steigers, containers en andere voorwerpen plaatsen
Plaatsen van een voorwerp zonder vergunning: 2 dagen vooraf melden. Wel vergunning nodig: deze minstens 8 weken vooraf aanvragen.
-
Bouwgrond
Bouwkavels zijn percelen grond waarop u een woning of bedrijf kunt laten bouwen. Verschil is er voor particuliere woningbouw en ontwikkelaars of bedrijven.
-
Aanbouw en uitbouwen
Voor aan- of uitbouw heeft u in soms een omgevingsvergunning nodig. Met de vergunningencheck in het Omgevingsloket ziet u dit direct.
-
Stuk grond kopen
Ligt er een stuk gemeentegrond rondom uw woning en wilt u uw tuin vergroten? Vraag dan de gemeente Dordrecht of u dit stuk grond mag kopen.
-
Onttrekkingsvergunning woonruimte
Bij gebruik van een woning of woonruimte voor een ander doel dan wonen. Ook bij verhuur van 2 of meer kamers binnen 1 woning.
-
Dakkapellen
Als u een dakkapel wilt plaatsen heeft u in sommige gevallen een omgevingsvergunning nodig. Voor u de aanvraag indient, doorloopt u eerst een stappenplan.
-
Splitsing in appartementsrechten
Vergunning splitsing in 4 of minder appartementsrechten: aanvraag digitaal. Splitsing in meer dan 4 appartementsrechten: aanvraag per post of aan de balie.
-
Monumenten
Bij verbouwing van of een wijziging aan een monument is altijd een omgevingsvergunning nodig. Ook voor duurzaamheidsmaatregelen.
-
Concept verzoek omgevingsvergunning
Als u niet zeker weet of uw (ver)bouwplannen haalbaar zijn, dan is een concept verzoek omgevingsvergunning verstandig.
-
Zonnepanelen
Bij het plaatsen van een zonnepaneel of zonnecollector heeft u soms een omgevingsvergunning nodig. Bekijk het stappenplan voor u de aanvraag indient.
-
Schuttingen en hekwerken
U heeft soms voor het plaatsen van schuttingen/hekwerken een omgevingsvergunning nodig. Voor u de aanvraag indient, doorloopt u eerst een stappenplan.
-
Huisnummer aanvragen
Bij het splitsen van uw woning of pand heeft u 1 of meer huisnummers nodig. U vraagt dat aan via het omgevingsloket of soms direct via de gemeente.
-
Kozijnen en gevelpanelen
Doorloop eerst het stappenplan voor u een aanvraag indient. Voer eenvoudige de vergunningscheck uit en lees of u een vergunning nodig heeft.
-
Woning voor andere doelen gebruiken
Een woning (tijdelijk) helemaal of voor een deel voor een ander doel gebruiken of verhuren? U heeft daarvoor 1 of meerdere vergunningen nodig.
-
Dakramen en lichtkoepels
Als u een dakraam of lichtkoepel wilt plaatsen heeft u soms een omgevingsvergunning nodig. Bekijk eerst het stappenplan voor u de aanvraag indient.
-
Aanleggen, omgevingsvergunning nodig?
U vraagt een omgevingsvergunning en/of watervergunning aan via het Omgevingsloket. Binnen 8 weken tot 6 maanden krijgt u bericht.
-
Klacht over huurwoning
Meld de gebreken aan de huurwoning of huurwoonwagen eerst aan de eigenaar daarvan. Lost deze de gebreken niet op tijd op? Dan kan de gemeente helpen.
-
Slopen van woning of gebouw
Op zijn laatst 4 weken voor de sloop doet u gratis melding via het Omgevingsloket. U leest direct of u ook vergunningen nodig heeft.
-
(Schotel)antennes
Voor het plaatsen van 'n (schotel)antenne heeft u in soms een omgevingsvergunning nodig. Met de vergunningencheck in het Omgevingsloket ziet u dit direct.
-
Bodembeheer
Dordrecht kent oude wijken waar de bodem door jarenlang gebruik verontreinigd is. Lees hier informatie over lood, bodemonderzoek en bodemsanering.
-
Zelf een huis bouwen
De gemeente geeft ruimte aan mensen die zelf een huis willen bouwen.