Informatie voor nieuwe inwoners

U verhuist binnenkort naar de gemeente Dordrecht of u bent pas in onze gemeente komen wonen. Hartelijk welkom in onze mooie gemeente. Wij hopen dat u zich hier snel thuis voelt!

Met deze pagina maken wij u wegwijs in de gemeente. Waar zitten de leuke winkeltjes? Hoe wordt het huisvuil opgehaald? Ook leest u andere nuttige informatie en leuke tips.

Bijeenkomst nieuwe inwoners

De wethouder heet u graag persoonlijk welkom in onze gemeente. Dit doet hij 1x per kwartaal tijdens een bijeenkomst voor nieuwe inwoners. Tijdens deze bijeenkomst leert u Dordrecht en andere nieuwe inwoners kennen.

Het programma is een frisse mix van informatie, een hapje en drankje en afsluitend een bezoek aan een museum. U krijgt automatisch een uitnodiging voor deze bijeenkomst. Wij zien u graag!

Veelgestelde vragen en antwoorden over

Verhuizing doorgeven

Een verhuizing geeft u maximaal 28 dagen vóór uw verhuisdatum of binnen 5 dagen na de verhuizing aan ons door. Dit doet u eenvoudig online. Informatie hierover leest u op de pagina Verhuizen.

Afval

Huisvuil ophalen

In Dordrecht scheiden we afval. HVC  haalt het afval in opdracht van de gemeente op. Welk afval u wanneer en waar aanbiedt, leest u in de digitale afvalkalender. Grof afval mag u gratis naar de Milieustraat brengen. 

Jaarlijks betaalt u via de gemeentelijke belastingen de afvalstoffenheffing voor het ophalen en verwerken van uw huisvuil. De tarieven hiervoor leest u op de pagina Afvalstoffenheffing.

Honden

In Dordrecht betalen hondenbezitters geen hondenbelasting. U hoeft uw trouwe viervoeter daarom niet aan- of af te melden. Daartegenover hebben wij wel regels over het uitlaten van uw hond. Lees daar meer over op onze pagina Honden.

Nee-Ja sticker

In Dordrecht kiest u met een sticker of u wel of geen reclamefolders of huis-aan-huisbladen in de brievenbus krijgt. U vraagt een sticker online aan via de pagina Nee-JA sticker. Ophalen bij de receptie van het Stadskantoor kan natuurlijk ook.

•    Ja-Ja sticker: u krijgt alle ongeadresseerde reclame en huis-en-huisbladen
•    Nee-Ja sticker: u krijgt geen reclamefolders, wel huis-aan-huisbladen
•    Nee-Nee sticker: u krijgt helemaal geen ongeadresseerde post

Steigers en afvalcontainer plaatsen

Verbouwt u uw woning en heeft u daarvoor een container nodig? Dan informeert u de gemeente en soms heeft u een vergunning nodig. Meer informatie leest u op de pagina Steigers, containers en dergelijke plaatsen.

Contact met de gemeente

Doet u uw zaken graag online? Veel van onze diensten en producten bieden wij op die manier aan via het Digitaal loket. Afhankelijk van het product doet u dit helemaal online of  moet u daarvoor een formulier printen en opsturen.

Lukt het u niet om uw zaken online te regelen? Geen probleem. U maakt dan een een afspraak of bel naar ​​​​14 078.

Op de pagina Contact leest u hoe u het ons in contact komt.

Ontdek Dordrecht

UITagenda

Dordrecht is 1 van de oudste steden in Holland en alleen daarom al een bezoek waard. Schilderachtige steegjes, een historische binnenstad, ruim 1.000 (rijks)monumenten  en 2 beschermde stadsgezichten. Langs de oude binnenstadhavens staan historische koopmanshuizen. Het Eland van Dordrecht is omgeven door 5 rivieren. Naast een 'Rondje Dordt' en neerploffen op een terrasje is er nog veel meer te doen. 

De leukste uitjes in Dordrecht vindt u in de UITagenda. Zoekt u naar echte Dordtse producten? Bekijk daarvoor de website van de VVV Dordrecht.  

Op zoek naar de natuur

•    vroege vogels kunnen bij ochtendgloren kanoën door kronkelende kreekjes in het Nationaal Park de Biesbosch
•    stap op de fiets en rijd door de mooie polders of
•    ontbijt in de zon op een terrasje in het historische hart van de stad

Ook kinderen ontdekken genoeg in het Biesboschcentrum  of Duurzaamheidscentrum Weizigt

Winkelen, eten en drinken

Winkelen in het centrum van Dordrecht is een unieke ervaring door de combinatie van

  • stijlvolle kledingzaken
  • lokale boetiekjes en
  • bijzondere winkeltjes vol antiek en curiosa

Van shoppen krijgt u trek. Geniet bij de vele restaurants, (eet)cafés en andere plekken van een hapje en/of drankje. 

Wandel- en fietsroutes en rondvaarten

Al helemaal bekend met de Binnenstad? We hebben vast nog een aantal mooie tips voor u! Denk aan

Sportevenement

Tour de France Femmes 2024 in Dordrecht

De 2e etappe start op 13 augustus 2024 aan het Energieplein. De wielrenners leggen van Dordrecht naar Rotterdam in totaal 73 kilometer af. De route loopt via de molens van Kinderdijk, de Alblasserwaard en de zuidelijke rand van Rotterdam. De finish is aan de Boompjes in Rotterdam. Meer op de nieuwspagina 

Dordtpas

Aan inwoner van Dordrecht bieden we een Dordtpas. Voor € 50,- per jaar maakt u gebruik van leuke uitstapjes en acties. Deze biedt de Dordtpas soms zelfs gratis aan! Kijk op de pagina Dordtpas voor meer informatie.

Openingstijden Stadswinkel

Heeft u zaken te regelen die niet online kunnen? Dan bent u tijdens openingstijden welkom aan de balies in het Stadskantoor.

Parkeren

Woont u in het betaald parkeergebied of heeft u daar een bedrijf? Voor uw auto kunt u een digitale parkeervergunning aanvragen. Meer informatie leest u op de pagina Parkeervergunning.

Bent u inwoner binnen het betaald parkeergebied en wilt u uw bezoek voordelig laten parkeren? Maak dan gebruik van de digitale bezoekersregeling. Met 2Park meldt u de kentekens van uw bezoek aan en af. Meer leest u hierover op de pagina Parkeren bezoek.

Wilt u winkelen of lekker uit eten in hartje stad? Bekijk de pagina Parkeren in het centrum of website In Dordrecht/parkeren waar u uw auto kwijt kunt. 

U vindt in de stad op veel plaatsen een oplaadpunt om uw elektrische auto op te laden. Deze oplaadpunten gebruiken groene stroom. Op ruim 280 parkeerplaatsen in Dordrecht staat een oplaadpunt. Meer informatie leest u op de pagina Oplaadpunten elektrisch rijden.

Wijken

In Dordrecht heeft elke wijk een wijkmanager. Hij of zij is de contactpersoon van de gemeente voor uw wijk. Heeft u vragen over wonen of samenleven in uw wijk? De wijkmanager denkt graag met u mee. Op de pagina Wijkmanagers leest u over:

•    wijknieuws
•    wijkwensen
•    sociaal wijkteam
•    samen voor een schone en prettige buurt en meer

Melden

Meldingen over de openbare ruimte (verkeerd geparkeerde auto's, zwerfafval, kapotte stoeptegels) regelt u via​​​ Fixi.

Berichten over uw Buurt

Bent u 25 jaar of ouder? En heeft u een e-mailadres opgegeven in MijnOverheid? Dan ontvangt u vanaf 12 februari 2024 maximaal 1x per week een e-mail van Overheid.nl met berichten over uw buurt. Op de pagina Berichten over uw buurt ziet u een video met meer informatie.

Gemeentenieuws

Wilt u op de hoogte blijven van het belangrijkste gemeente nieuws? Met de pagina Nieuws of in de digitale krant DordtCentraal bent u op de hoogte!

Gemeente Dordrecht is actief op Facebook, XInstagram en LinkedIn. Ook daarmee blijft u op de hoogte van nieuws, evenementen en leuke weetjes.

Waterbedrijf en zonnepanelen

Het waterleidingbedrijf Evides verzorgt het drinkwater op ons Eiland. Op hun website leest u wat zij voor u doen.

Woont u in de Binnenstad? Bekijk dan de website Zonnedakje of het mogelijk is om zonne-energie op te wekken. Meer informatie leest u op de pagina Zonnepanelen in de historische Binnenstad.

Gemeenteraad en B&W

De gemeenteraad bepaalt de grote lijnen van het beleid voor Dordrecht en is er voor u! U kunt in contact komen met de raad via de website van de gemeenteraad.

Het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur. De gemeenteraad bepaalt de koers, het college voert het collegeprogramma en de raadsbesluiten uit. Lees meer over de burgemeester en wethouders van Dordrecht.

Begroting 2024: sterker, socialer, schoner

De begroting 2024 van de gemeente Dordrecht is sluitend; het bouwt voort op de ingeslagen weg van het Politiek Akkoord 2022-2026. Meer informatie leest u op de nieuwspagina