Dossier Chemours en DuPont (PFOA/C8, GenX)

Op deze pagina's vindt u informatie en alle ontwikkelingen rond DuPont en Chemours, zoals de onderzoeken naar PFOA/C8.

 • Samenvatting

  In een notendop: Chemours Dordrecht, voorheen DuPont, maakt Teflon. Dat zit onder meer in de anti-aanbaklaag van koekenpannen en veel andere hittebestendige coatings. Bij de productie van Teflon heeft DuPont/Chemours jarenlang de stof perfluoroctaanzuur (PFOA) gebruikt. PFOA is inmiddels vervangen door GenX. Over beide stoffen zijn zorgen ontstaan voor de gevolgen voor de gezondheid en ons milieu. Op deze website leest u hier alles over.

  Lees verder

 • Nieuws

  Lees verder

 • Bodem en moestuinen

  Het gebruik en de uitstoot van PFOA door Chemours en DuPont hebben op verschillende manieren grond en grondwater in en rond het fabrieksterrein verontreinigd. Daar is veel onderzoek naar gedaan.

 • Drink- en oppervlaktewater

  Het drinkwater in Dordrecht was en is betrouwbaar. Maar er worden in het drinkwater hele kleine hoeveelheden PFOA en GenX aangetroffen. Deze liggen ver onder de normen van het RIVM. Lees hier meer over drink- en oppervlaktewater.

 • Gezondheid

  Er zijn zorgen ontstaan over de mogelijke gevolgen van PFOA voor de gezondheid. Hier zijn diverse onderzoeken naar gedaan. Sinds 2012 gebruikt Chemours PFOA niet meer. Deze stof is vervangen door de GenX-techniek. Ook over die stoffen is discussie ontstaan.

 • Vergunningen en toezicht

  In Nederland is de verantwoordelijkheid voor het milieu verdeeld over verschillende overheden. Deze overheden heten dan 'bevoegd gezag' voor het onderwerp waar ze verantwoordelijk voor zijn.