Weizigtpark

Het Weizigtpark is ontstaan uit het oude landgoed van de familie Roo. Het landgoed bestond uit een villa, oranjerie en koetshuis.

Bezoekadres:
Website:
https://www.weizigt.nl/
Postadres:
Van Baerleplantsoen 30 , 3314 BH Dordrecht
Google maps Weizigtpark

In 1942 is de grond verkocht aan de gemeente en op 5 mei 1948 is het park naar ontwerp van Doornbos geopend. In het ontwerp is van bovenaf een gloeilamp te herkennen. De aanleg was een project om werkgelegenheid te creëren.

In 1949 is de speeltuin Sevenoaks geschonken door de gelijknamige Engelse plaats. De fontein in de vijver is in 1959 geschonken door verzekeringsmaatschappij De Holland. In 1960 zijn twee kamelen geschonken aan het park door de familie Kloet. De kamelen zijn inmiddels niet meer terug te vinden in het park maar de speeltuin en de fontein zijn er nog wel. De villa, oranjerie en koetshuis van het oude landgoed zijn alle drie Rijksmonumenten. De villa uit 1794 staat aan de rand van het Weizigtpark en is in gebruik als kantoor. De oranjerie uit 1838 waar vroeger tropische planten stonden staat buiten het huidige park. Het koetshuis uit 1886 ligt in het Weizigtpark. Het Koetshuis is in gebruik door duurzaamheidscentrum Weizigt.   

Wat is er te doen?

De vele wandelpaden en bankjes maken het park een goed wandelpark. De afwisseling van bomen, gras en water maken het landschap gevarieerd. De hond mag in een deel van het park los lopen. Tevens is er een omheinde speelplek voor honden.

Het Duurzaamheidscentrum Weizigt in het (voormalige) koetshuis ligt in het park. Als bezoeker kunt u in de stadsboerderij, tuinen, klimaatkas, Aquarama en bijenstal nieuwe dingen ontdekken en leren over de natuur en duurzaamheid. Toegang tot het duurzaamheidscentrum is gratis. Kijk voor openingstijden op de website van het duurzaamheidscentrum.

De speeltuin Seven Oaks is populair bij Dordtenaren en mensen uit de regio. In 2004 is de speeltuin opgeknapt. De klimtorens met hangbrug en glijbaan, wip, rekstok, kabelbaan, schommels en zandbak worden veel gebruikt. Sinds eind 2013 staan in het Weizigtpark zeven calisthenicstoestellen. Deze toestellen zijn te gebruiken voor een creatieve vorm van fitness. Voor voorbeelden van deze creatieve vorm van fitness kunt u de Facebookpagina van Calisthenics Project bezoeken. Het grote grasveld met twee goals wordt regelmatig gebruikt om te voetballen.

Onderhoud

De gemeente stopt veel tijd, geld en energie in het onderhoud van het Weizigtpark. Het beheer in het Weizigtpark is afgestemd op de aanwezige flora en fauna. Heeft u op- of aanmerkingen op het onderhoud? Dan mag u altijd een melding doen bij de Wijklijn.