Wantijpark

Het Wantijpark is aangelegd in 1936 naar een ontwerp van de D.F. Tersteeg.

Bezoekadres:
Baden-Powelllaan , 3312 AA Dordrecht
Google maps Wantijpark

In die tijd waren veel mensen werkloos. De gemeente Dordrecht heeft het Wantijpark laten aanleggen om werk te creëren. Het park is ontworpen in de Engelse landschapsstijl. Deze landschapsstijl herkent u aan de natuurlijke inrichting met slingerpaden, natuurlijke vormen van vijvers en afwisseling tussen bos en gras.

Voor de hoofdingang van het Wantijpark ligt de Verdiepte Tuin. De Verdiepte Tuin is aangelegd naar een symmetrisch ontwerp in de Franse landschapsstijl van D.F. Tersteeg. De Verdiepte Tuin is een Rijksmonument. In het Wantijpark staat een overblijfsel van een schietbaan. De muur is een overblijfsel uit 1910 van het oefenterrein van de Benthienkazerne waar het Corps der Pontonniers was gelegerd. De schietbaanmuur in het Wantijpark is een Rijksmonument. Tijdens de watersnoodramp in 1953 is het Wantijpark onder water gelopen. Het park is daarna hersteld waardoor u nu nog steeds kunt genieten van het park. Het college van B&W heeft in maart 2014 het Wantijpark als gemeentelijk monument  aangewezen.

Wantijpark als monument (pdf, 729 kB)
Wantijpark beschermd gebied (pdf, 2784 kB)

Wat is er te doen?

In het park zijn veel paden en bankjes zodat u rustig een rondje kunt lopen en genieten van het park. Kinderen kunnen spelen in het poedelbadje en de speeltuin. Het gratis peuterbadje de Paddenstoel is geopend vanaf 1 mei wanneer de luchttemperatuur 22 graden of hoger is. Verder is er een afgezette dierenweide in het Wantijpark. In deze weide lopen geiten, schapen, ganzen, kippen en diverse soorten eenden. De dieren worden verzorgd door de gemeente en voeren is dan ook niet toegestaan. Langs de randen van het Wantijpark staan verschillende atletiektoestellen. Deze toestellen zijn gratis te gebruiken. De gebruiksaanwijzing voor elk toestel staat naast de toestellen. Veel hardlopers gebruiken het park om aan hun conditie te werken.

Evenementen

Eenmaal per jaar kunt u deelnemen aan de Wantijloop. Deze hardloopwedstrijd organiseert omnisportvereniging Fortius.

Wantijpop en Palm Parkies zijn twee muziekevenementen in het het Wantijpark. Het eendaagse muziekevenement Wantijpop vindt ieder jaar in juni plaats. Palm Parkies is elke maandagavond in augustus. U kunt beide evenementen gratis bezoeken. Verder organiseert het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) in het park regelmatig (thema) wandelingen. Kijk op de website van IVN voor data en onderwerpen.

Het Wantijpark is het enige park in Dordrecht met een restaurant. U kunt daar genieten van een drankje maar ook een hapje eten. In het Wantijpark leven vleermuizen en ijsvogels. Ook is een bever waargenomen aan de oevers van het park.

Onderhoud

De gemeente stopt veel tijd, geld en energie in het onderhoud van het Wantijpark. Het beheer in het Wantijpark is ook afgestemd op de aanwezige flora en fauna. Heeft u op- of aanmerkingen op het onderhoud? Dan mag u altijd een melding doen via de Wijklijn van de gemeente Dordrecht.