Park Merwestein

Park Merwestein is het oudste stadspark van Dordrecht. Het park is ontstaan uit een oud landgoed genaamd Merwestein.

Bezoekadres:
Singel , 3311 PB Dordrecht
Website:
http://parkmerwestein.nl/
Google maps Park Merwestein

Park Merwestein is het oudste stadspark van Dordrecht. Het park is ontstaan uit een oud landgoed genaamd Merwestein. In 1884 werd de gemeente Dordrecht de eigenaar van het landgoed. In de villa op het landgoed hebben verschillende burgemeesters gewoond.

In de tweede wereldoorlog bezette de Duitse Wehrmacht de villa. Tijdens een bombardement is een groot deel van Park Merwestein verloren gegaan, waaronder een villa met Koetshuis en veel bomen. Op de plek waar vroeger de villa stond staat nu het herdenkingsmonument de Levensboom. Hans Petri heeft dit kunstwerk gemaakt als herinnering aan de kracht van de mensen om de oorlogsherinneringen te overwinnen. In het noorden van het park ligt een slingerend pad van houtsnippers langs bomen en struiken. Otto van der Linden heeft in 1885 op die plek een natuurlijke tuin aangelegd naast zijn villa. Deze ruige groenstrook wordt het Bos van Staring genoemd en is tegenwoordig vrij toegankelijk.

Wat is er te doen?

In het park zijn veel paden en bankjes zodat u rustig een rondje kan lopen en genieten van het park. De hond mag aan de riem mee het park in. Bij de ingangen kunnen de hondenbezitters gratis een hondenpoepzakje pakken omdat een opruimplicht voor hondenpoep geldt in het park. De speeltuin in Park Merwestein is in 2005 opgeknapt. De kinderen kunnen spelen in de klimtoren en op de schommels, glijbaan, wipkip en in de zandbak. Voor de ouders staan rond de speeltuin een aantal bankjes. In de dierenweide loopt een groep damherten. De dieren worden gevoerd door medewerkers van de gemeente en het is dan ook niet toegestaan om de damherten zelf te voeren. De diverse soorten eenden, zwanen en ganzen in het park mogen wel gevoerd worden. Verder staat er in het park een volière met zebravinken.

Omdat Park Merwestein zo oud is staan er ook veel oude bomen. Stichting Park Merwestein heeft met behulp van nummers op tegels een bomenroute uitgezet. Deze is te verkrijgen via Stichting Park Merwestein en bij Intree Dordrecht aan de Spuiboulevard.

Zomersymfonie

Eén weekend per twee jaar organiseert Stichting Laethbloeyer het evenement de Zomersymfonie in Park Merwestein. Tijdens dit evenement staan er tijdelijke kunstwerken, zijn er optredens van dichters en speelt er een orkest in Park Merwestein. Kijk op de website van Stichting Laethbloeyer voor de datum van dit gratis evenement. In de zonnige maanden wordt het park veel gebruikt om te picknicken. Veel mensen zitten op een kleedje of bankje te genieten van het mooie weer en het park.

Onderhoud

Park Merwestein valt in de beheercategorie A. Dat is het hoogste onderhoudsniveau binnen de gemeente Dordrecht. Dat betekent dat de gemeente veel tijd, geld en energie steekt in het onderhoud van Park Merwestein. Heeft u op- of aanmerkingen op het onderhoud dan mag u altijd een melding doen bij de Wijklijn van de gemeente Dordrecht.

Openingstijden

Park Merwestein is het enige park in de gemeente Dordrecht dat ’s avonds is afgesloten. Indien u per ongeluk bent opgesloten in het park kunt u bij de ingang aan de Singel ook na sluitingstijd het park verlaten via de draaideur. 

Het park wordt in de periode van half februari tot en met half november geopend vanaf 7.00 uur en wordt gesloten een kwartier na zonsondergang.

In de periode van half november tot en met half februari wordt het park om 8.00 uur geopend en weer een kwartier na zonsondergang gesloten.