Dubbelsteynpark

In 1730 is Dubbelsteyn een buitenplaats van de familie van den Biesheuvel.

Bezoekadres:
Dubbelsteynlaan West 81
3319 EK Dordrecht
Google maps Dubbelsteynpark

Het langwerpige landgoed grensde in die tijd tot aan de Oudendijk. In de 19de eeuw is het park opnieuw ingericht. De Engelse landschapsstijl van het ontwerp van J.D. Zocher (sr.) is nu nog herkenbaar. In 1958 werd landgoed Dubbelsteyn geveild en gekocht door de toenmalige gemeente Dubbeldam. De gemeente Dubbeldam heeft een deel van het oude landgoed bebouwd en een deel geopend als park.

Het Dubbelsteynpark is een gemeentelijk monument. Dat betekent dat het park een beschermde status heeft. Het toegangshek aan de Dubbelsteynlaan West is ook een gemeentelijk monument.

Wat is er te doen?

Het Dubbelsteynpark is een oase van rust. U wandelt tussen oude bomen en langs vijvers en sloten. Door de grote en oude bomen heeft u niet door dat het park in een woonwijk ligt.

De gemeente heeft in samenwerking met de Natuur- en Vogelwacht de oevers van het Dubbelsteynpark natuurvriendelijk ingericht. Verschillende soorten planten en dieren krijgen daardoor de kans om te groeien en te leven in het park. Het instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) organiseert meerdere keren per jaar excursies in het Dubbelsteynpark. U kunt samen met een gids een wandeling maken om de planten en dieren te ontdekken die leven in het Dubbelsteynpark.

Tijdens het wandelen komt u twee kunstwerken tegen. Het eerste kunstwerk vindt u vlak bij de monumentale ingang van het park en heet ‘Group of Waterstones I’. Dit kunstwerk van Gerard Höweler bestaat uit een groepstenen met driehoekige inkepingen waar water in blijft staan na een regenbui. Het tweede kunstwerk bestaat uit een aantal recht opstaande ijzeren pilaren met daar om heen keitjes in een cirkel. De titel van dit kunstwerk is: Herinnering aan een doopkapel/Recollection of a Baptistry. Jan Maaskant maakte het kunstwerk in 1985. In 1999 is het kunstwerk verplaatst van een andere locatie in Dordrecht naar het Dubbelsteynpark.

Onderhoud

Het beheer en onderhoud in het Dubbelsteynpark is afgestemd op de aanwezige flora en fauna. Heeft u op- of aanmerkingen op het onderhoud? Dan mag u altijd een melding doen via de Wijklijn.