Stadhuis

Het Stadhuis van Dordrecht was eerst een markthal. Het is in 1383 gebouwd voor Vlaamse kooplieden die er lakense stoffen verhandelden.

In 1544 namen de bestuurders van de stad hun intrek in het gebouw en werd het Stadhuis. Het plein voor het stadhuis is aangelegd in 1679.

Het gebouw raakte zijn middeleeuwse gevel kwijt bij een grote verbouwing in de 19e eeuw. Toen kreeg het Stadhuis zijn huidige gevel en trap met leeuwen.

Openingstijden

Het Stadshuis is open voor het voltrekken van huwelijken en het registreren van partnerschappen. Ook mogen bezoekers elke 1e zondag van de maand het Stadhuis bezoeken tussen 12.00 en 16.30 uur. U hoeft daarvoor geen afspraak te maken.  

Prijzen

  • Volwassene € 1,-
  • Kinderen t/m 12 jaar gratis
  • Senioren € 1,-

De Museumjaarkaart is niet geldig.

Er zijn liften in het gebouw. Er mogen geen dieren naar binnen (wel hulphonden).

Geschiedenis

In het hele Stadhuis zijn schilderijen en voorwerpen te zien, die iets met de stad en haar geschiedenis te maken hebben. In de hal of Burgerzaal staat een grote eikenhouten schouw met links en rechts schilderijen. Er staat een borstbeeld van Johan de Witt. Ook is hier het Joods Monument te vinden met daarop de namen van 221 Joodse Dordtenaren die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Trouwzaal

In de Kennedyzaal, vergaderden vroeger de bestuurders van de stad. Nu is het een trouwzaal. Het is een van de plekken in Dordrecht waar u kunt trouwen.

De wandschilderingen zijn van Reinier Kennedy. Ze laten belangrijke periodes uit de Dordtse geschiedenis zien. Ook de Jachtkamer is in gebruik als (kleine) trouwzaal.

Raadzaal en cellen

In de Raadzaal is nog te zien hoe het balkenplafond en het metselwerk er in de middeleeuwen uitzagen. In de 17e eeuw was de stadsgevangenis in het Stadhuis gevestigd. Op de zolder kunt u de cellen bekijken waarin de gevangenen zaten.
Het grootste deel van de zolderbalken komt uit 1383. Uit die tijd komen ook de kruisgewelven in de kelder. 

U vindt het Stadhuis aan Stadhuisplein1, 3311 CR Dordrecht