Trouwen en registratie partnerschap

U kunt alleen op afspraak naar de Stadswinkel komen.  

Trouwt u in Dordrecht of wilt u zich in Dordrecht als partners registreren? Geef dit dan maximaal 1 jaar tot uiterlijk 2 weken van tevoren aan ons door. U geeft alle gegevens van uzelf, uw partner en uw getuigen door. Wij helpen u graag om er een onvergetelijke dag van te maken. Als u in een andere gemeente wilt trouwen of partnerschap wilt registreren, regelt u dat in die gemeente.

Voorwaarden voor huwelijk of registratie partnerschap

U voldoet beiden aan de volgende voorwaarden:

 • u bent 18 jaar of ouder
 • u bent geboren in Nederland
 • u woont vanaf 18-jarige leeftijd in Nederland
 • u bent burger van de Europese Unie.
 • bent u geboren in het buitenland en/of getrouwd geweest in het buitenland? Dan hebben wij extra informatie van u nodig. Vraagt u dan via het contactformulier of wij u bellen. Meer informatie over de documenten die u nodig heeft vindt u op de website Rijksoverheid  of verderop deze pagina
 • staat u onder curatele? Dan heeft u vooraf toestemming nodig van uw curator of rechtbank
Kosten en betalen

Afhankelijk van dag en locatie betaalt u kosten. De kosten vindt u in het Kostenoverzicht trouwen of registratie partnerschap, waaronder gratis en/of zonder toespraak trouwen. De beschikbare tijden om gratis te trouwen of gratis uw partnerschap te registreren zijn voor het jaar 2022 allemaal bezet. Voor de betaling van uw huwelijk of registratie partnerschap maakt u een afspraak en betaalt u met pin. Alleen als pinnen echt niet mogelijk is, accepteren wij ook gepast contant geld.

Afspraak betalen huwelijk / registratie partnerschap

Getuigen
 • bij uw huwelijk of registratie van uw partnerschap moeten minimaal 2 en mogen maximaal 4 getuigen aanwezig zijn
 • getuigen zijn minstens 18 jaar en geestelijk bekwaam
Naam na trouwen

Als u trouwt of partnerschap registreert verandert uw eigen achternaam niet. U kunt wel kiezen met welke naam wij u aanschrijven of aanspreken. Hiervoor vult u bij de melding voorgenomen huwelijk of registratie partnerschap een formulier in. Lees meer hierover op de pagina Gebruik achternaam

Trouwlocaties

U kunt in de Kennedyzaal in totaal 56 gasten ontvangen en in de Jachtkamer 18 gasten.

Officiële trouwlocaties:

 • het Stadhuis (Stadhuisplein 1, 3311 CR Dordrecht): van maandag tot en met zondag. Bekijk de trouwzalen in het Stadhuis 
 • het Stadskantoor (Spuiboulevard 300 in Dordrecht). Hiervoor maakt u een afspraak aan de balie in de Stadswinkel. Voor kosteloos trouwen of de registratie van het partnerschap geldt een wachttijd. Houd u rekening met een wachttijd die kan oplopen tot ongeveer 6 maanden.

U mag in Dordrecht naast de officiële locaties ook trouwen op een locatie naar keuze. U vraagt de trouwlocatie uiterlijk 3 maanden van tevoren aan bij de gemeente. U gebruikt hiervoor het formulier verzoek keuze locatie (pdf, 83 kB). Voor trouwen op locatie naar keuze betaalt u kosten. Meer hierover leest u in het Kostenoverzicht trouwen.

Trouwambtenaar

De trouwambtenaren stellen zichzelf voor. Als u een voorkeur heeft voor een trouwambtenaar, mag u die bij de melding voorgenomen huwelijk opgeven. Wij houden zo veel mogelijk rekening met uw voorkeur.

Als u een trouwambtenaar uit een andere gemeente wilt, benoemen wij deze voor 1 dag. U schrijft hiervoor een brief met de naam van de ambtenaar en de plaats waar deze werkt. Met uw brief stuurt u kopieën mee van:

 • het benoemingsbesluit;
 • het beëdigingsbesluit van de rechtbank;
 • een geldig identiteitsbewijs van deze ambtenaar.

Stuur uw brief op naar de gemeente. Postadres: Gemeente Dordrecht, Afdeling Stadswinkel, Postbus 8, 3300 AA Dordrecht

De ambtenaar voor 1 dag krijgt geen vergoeding.

Informatie benodigde documenten 

Informatie documenten melding voorgenomen huwelijk of registratie partnerschap. Via onderstaande vragen kunt u zien welke documenten u nodig heeft.

Geldig identiteitsbewijs. U heeft beiden een geldig identiteitsbewijs nodig.

Bent u in het buitenland geboren? Informeert u eerst bij de gemeente. Het kan zijn dat u een geboorteakte nodig heeft. Soms moet u die akte laten voorzien van een apostille.

Woont u in het buitenland? Informeert u eerst bij de gemeente wat u nodig heeft. U heeft namelijk een bewijs nodig over uw burgerlijke staat.

Heeft u op huwbare leeftijd in het buitenland gewoond? Informeert u eerst bij de gemeente wat u nodig heeft. U heeft namelijk een bewijs nodig over uw burgerlijke staat.

Is uw vorige huwelijk in het buitenland ontbonden? Informeert u eerst bij de gemeente. Het kan zijn dat u een buitenlandse akte moet overleggen. Deze akte hoort gelegaliseerd te zijn of voorzien van een apostille.

Informatie over de ceremonie
Van registratie partnerschap naar huwelijk

U mag uw registratie partnerschap in elke gemeente in Nederland laten omzetten naar een huwelijk. U betaalt hiervoor de kosten die gelden voor het tijdstip en/of locatie.  

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Stel uw vragen via het contactformulier. Binnen 5 werkdagen krijgt u antwoord van ons.