Participatie en (bouw)plannen in uw omgeving

Heeft u (bouw)plannen? Dan moet u de omgeving hierbij goed betrekken. Dat betekent dat u buurtbewoners vroeg over uw (bouw)plannen vertelt. U laat ze er ook over meepraten of meedenken. Dit noemen we participatie. Op deze pagina helpen we u hiermee op weg. 

Waarom is participatie nodig? Door anderen te betrekken bij uw (bouw)plannen voorkomt u dat u mensen in uw omgeving verrast. Door vroeg in gesprek te gaan, begrijpt u beter welke zorgen er zijn. Zo kunt u problemen voorkomen in het project. Misschien maken de ideeën van de buren uw plan zelfs nog beter.  

Stappenplan participatie en (bouw)plannen 

Als u een (bouw)plan heeft, dan bent u zelf verantwoordelijk voor het gesprek met de omgeving. We adviseren om met de volgende stappen te werken.

Stap 1. Bedenk wat het gevolg is van uw plan

Bedenk welke positieve en negatieve gevolgen uw plannen hebben voor anderen. Doe dit voor uw directe buren, maar ook voor de straat, buurt en wijk. Hoe groter en uitgebreider een plan of ontwikkeling is, hoe belangrijker participatie van de omgeving is. Meer informatie staat in onze handreiking onderaan de pagina.  

Stap 2. Bedenk wie u moet spreken en hoe u dit gaat doen

De directe buren zijn vaak belangrijk, die wilt u misschien persoonlijk spreken. De straat of buurt geeft u dan bijvoorbeeld via een brief informatie. In de Toolbox onderaan de pagina staan de opties die u als bewoner heeft.  

Stap 3. Bedenk wanneer u de mensen betrekt 

Anderen in een vroege fase betrekken is vaak het beste, maar soms is dat niet nodig. Bedenk in ieder geval goed wanneer u wat gaat zeggen. Meer informatie staat in onze handreiking onderaan de pagina. 

Stap 4. U gaat in gesprek 

U gaat in gesprek over uw plan en kijkt of dit reden is voor aanpassingen. Een open en flexibele houding maakt het gesprek en het zoeken naar een goede uitkomst makkelijker.

Extra stap (als u een omgevingsvergunning nodig heeft)

Heeft u voor uw plan een omgevingsvergunning nodig? Dan komt er een extra stap bij.  

Stap 5. Leg de resultaten van het gesprek /participatietraject vast in een participatieverslag

Bij iedere aanvraag voor een omgevingsvergunning vraagt de gemeente of u aan participatie heeft gedaan. En zo ja, hoe u dit heeft gedaan. In uw participatieverslag geeft u aan:  

  • wat het gevolg is van uw plan voor betrokkenen 
  • wie u heeft betrokken 
  • hoe u de participatie heeft aangepakt 
  • wat u met de inbreng van de betrokkenen heeft gedaan 
  • wat de resultaten zijn van de participatie 

Bij de boordeling van uw aanvraag, kijkt de gemeente naar het participatieverslag. Kijk op de pagina omgevingsvergunning of u een omgevingsvergunning nodig heeft.

(Bouw)plannen met grote ruimtelijke/maatschappelijke gevolgen 

Voor (bouw)plannen met grote ruimtelijke en maatschappelijke gevolgen is participatie verplicht. Op de pagina Participatieverslag bij (bouw)plannen staat een lijst met voorbeelden waarbij het participatieverslag een verplicht onderdeel is van de vergunningsaanvraag.  

Meer informatie

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Of heeft u vragen over bovenstaande documenten? Vul dan het contactformulier in, binnen 5 werkdagen geven wij u antwoord. Heeft u zaken te regelen die niet kunnen wachten? Bel ons daarover op telefoonnummer 14 078.