Noodfonds helpt bij hoge energierekening

Heeft u moeite om de energierekening te betalen? Sinds 22 januari kunt u weer hulp krijgen uit het Tijdelijk Noodfonds Energie.

Hoe werkt het Tijdelijk Noodfonds Energie?

Het Noodfonds kijkt hoeveel van uw inkomen opgaat aan de energierekening. Is dit 8 tot 10 procent van het bruto-inkomen per maand? Dan kan het Noodfonds u ondersteunen. U hoeft dan zes maanden lang minder te betalen aan uw energieleverancier.

Vragen beantwoorden op website

Op de website www.noodfondsenergie.nl kunt u een aanvraag doen. Door op de website vragen te beantwoorden blijkt of u recht heeft op deze hulp. U moet invullen wat uw bruto inkomen is. En wat u betaalt aan uw energieleverancier. Als u antwoord geeft op alle vragen, krijgt u te zien of u hulp kunt krijgen. Daarna kunt u meteen een aanvraag doen.

Hulp bij de aanvraag

Heeft u hulp nodig bij het invullen van een aanvraag voor het Noodfonds? Ga dan langs bij het Sociaal Wijkteam bij u in de buurt. U vindt alle wijkteams via www.swtdordrecht.nl. U kunt ook hulp vragen aan een Geldpraatje-partner (www.geldpraatje.nl of 078 - 770 8989).

Wat is het Tijdelijk Noodfonds Energie?

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is een  stichting. Nederlandse Energiebedrijven hebben geld gegeven aan het fonds. Ook het Rijk steunt het Noodfonds met een subsidie. In 2023 heeft het fonds meer dan 50.000 gezinnen geholpen. Zij hoefden minder te betalen voor energie.

 

Energietoeslag aanvragen kan nog

Inwoners van wie wij weten dat ze een laag inkomen hebben, krijgen automatisch al energietoeslag. Dit is geld van het Rijk om mensen te helpen om de energierekening te betalen. Het gaat om mensen met een inkomen lager dan 120% van het wettelijk sociaal minimum en weinig spaargeld. Denkt u dat u bij deze groep hoort? En heeft u in 2023 geen energietoeslag gekregen? Tot 1 april 2024 kunt u nog een aanvraag doen bij de Sociale Dienst Drechtsteden via hun website: www.socialedienstdrechtsteden.nl/energietoeslag.