Dit zijn de winnaars van de Dordtse Sportuitblinkers verkiezing!

Waterpoloster Brigitte Sleeking mag zich ‘Dordtse sporter van het jaar 2023’ noemen. Dat werd woensdagavond bekend tijdens de uitreiking van de Dordtse Sportuitblinkers in het Energiehuis. Sleeking schoot met een vastberaden genomen strafworp de Nederlandse waterpolovrouwen na 32 jaar naar de wereldtitel.

Er werden in totaal in 5 categorieën prijzen uitgedeeld. Dordtenaren konden kandidaten nomineren. Een onafhankelijke jury koos uiteindelijk de winnaars.

Zo mag snowboarder Daan Stam zichzelf sporttalent van het jaar noemen. Hij kreeg de prijs vanwege zijn bijzondere prestatie bij de jeugd Olympische Spelen. Hij won daar zilver. Sportploeg van het jaar is geworden: MNC Dordrecht (waterpolo, heren). Dit team is na jaren hard werken gepromoveerd naar de Eredivisie. En dat met alleen maar eigen opgeleide sporters! Gertjan van der Linden werd door de jury gekozen als sportcoach van het jaar. Onder zijn leiding werd het Nederlands dames rolstoelbasketbalteam Europees- en Wereldkampioen.

Sportuitblinkers 2024

Bijzondere erkenning

Ook werd de Sportprijs van de stad Dordrecht uitgereikt, een erkenning voor iemand die jarenlange, uitzonderlijke verdiensten heeft gehad binnen de sport. Deze eretitel ging naar voetbal scheidsrechter Danny Makkelie, de beste scheidsrechter van Nederland en een van de beste scheidsrechters van Europa!

Naast deze winnaars kregen ook andere bijzondere, mooie, en ontroerende sportprestaties volop de aandacht tijdens de feestelijke uitreikingsavond.. want topsport inspireert en maakt schapetrots!

Zo werd de 13-jarige Nick Kool door zijn moeder in het zonnetje gezet. Nick heeft kinderreuma, maar gaat toch zijn sportdromen achterna. Hij speelt in de C1 van PKC en liep het afgelopen jaar ongetraind de 10 km bij Drechtstadloop. “Hij heeft een doel en gaat dat dan gewoon doen", vertelde zijn moeder trots. “Een voorbeeld als het gaat om bewegen voor vele jongeren wat mij betreft.”

Tegenslagen overwinnen

“Kampioen worden en grote prijzen winnen. Het is niet voor iedereen weggelegd, voor de meesten niet”, aldus sportwethouder Marc Merx tijdens een toespraak. “Maar ook als niet-topsporter is er zat te vieren en zijn er belangrijke overwinningen op jezelf, waar je echt trots op mag zijn.”

Merx reikte zelf de prijs uit aan het sporttalent van het jaar. Hij sprak daarbij zijn waardering uit voor de Dordtse verenigingen en sportaanbieders waar de sporters zijn opgeleid en groot zijn geworden. Hij vroeg daarbij ook aandacht voor de tegenslagen die topsporters moeten overwinnen om hun mooie prestaties te behalen. “Wat je ook doet, je krijgt te maken met tegenslagen. Dit soort prestaties bereik je nu eenmaal niet vanzelf. Het gaat er dan vooral om hoe je ermee omgaat. We kunnen wat dat betreft echt iets leren van onze Dordtse toppers."