Gescheiden afvalinzameling bij hoogbouw

Ook bewoners van appartementen in Dordrecht kunnen hun afval over afzienbare tijd meer gescheiden aanbieden. GFT+e (groente, fruit, tuinafval en etensresten) zit nu nog in de containers voor restafval. Binnenkort komen daar aparte wijkcontainers voor. Ook de inzameling van plastic verpakkingen, blik en drinkpakken (PBD) verandert.

Er komen nieuwe afvaleilanden met wijkcontainers voor PBD zakken en voor oud papier. In flats waar de inzamelmiddelen binnen staan plaatsen we - als dat mogelijk is - extra containers bij.  De inwoners hoeven dit afval dus niet langer in het eigen appartement te bewaren.

Hergebruikte

Met deze maatregelen willen we de mogelijkheden voor het scheiden van afval verbeteren voor flat- en appartementsbewoners. Dat is goed voor het milieu en het klimaat: goed gescheiden afval levert grondstoffen voor hergebruik. 

Het is ook nog eens goed voor de portemonnee. Afval verbranden is duur, dus loont het om afval te scheiden. Dat blijkt nu al. De kosten van de nieuwe containers compenseren we doordat de gemeente minder hoeft uit te geven aan verbranding. Zonder maatregelen zou iedereen de komende jaren meer moeten betalen voor afvalverwerking. Zo probeert de gemeente de stijging te dempen. 

Makkelijker

Daarnaast maken we het voor inwoners in de hoogbouw makkelijker om afval gescheiden aan te leveren. Ze hoeven hun plastic verpakkingen, blik- en drinkpakken en het oud papier niet meer op te sparen om het op de goede dag aan de straat te zetten. Elk moment kunnen ze het kwijt in de inpandige grondstofcontainers of op de afvaleilanden. 

Ombouwen

Daar staat tegenover dat ze soms iets verder moeten lopen om hun restafval weg te gooien. Want daar zijn uiteindelijk minder containers voor. Een aantal bestaande wijkcontainers bouwen we namelijk om tot containers voor PBD-afval.