Bestrijding eikenprocessierups

Elke zomer is het raak! De overlast door de eikenprocessierups. De brandharen van deze rups veroorzaken klachten als jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen. Voorkomen is beter dan genezen. Dus het is goed om daar wat meer over te weten.

Pas op de eikenprocessierups De eikenprocessierups is eigenlijk een nachtvlinder die als rups zijn leven begint. Hij komt uit ons land. De soort dankt zijn naam aan de eik waar de rupsen op leven. 's Nachts gaan de rupsen in lange rijen op zoek naar voedsel, alsof ze in een 'processie optocht' gaan. Vandaar hun naam: eikenprocessierups. Ooit was de eikenprocessierups een zeldzame soort in Nederland. Maar vanaf 1996 heeft de soort zich verspreid over Nederland. Dat komt door de klimaatverandering. Het is nu vaker warm en droog weer en daar profiteert de soort van. De eikenprocessierups komt nu veel voor. Ook in Dordrecht treffen we de soort aan op eiken.

Brandharen

eikenprocessierupsen op boomstamDe eikenprocessierups kan last veroorzaken door de brandharen die de rups op zijn rug heeft. Pas als de rupsen hun brandharen afstoten, is er kans op klachten. Meestal is dat vanaf juni. Als er sprake is van een warm voorjaar dan kan het ook eerder beginnen. De overlastperiode kan tot augustus duren. In april komen de eitjes uit. Dan kunnen de rupsen dus al aangetroffen worden op de bomen. Maar de overlast door de brandharen treedt dus meestal pas in de zomermaanden op.

Overlastaanpak

We pakken de overlast aan op plekken waar de eikenprocessierups extra risico geeft. Die kans is het grootst als er eikenbomen staan in de buurt van bijvoorbeeld woningen en scholen. Op plekken zonder eiken is er geen last. De rups komt namelijk niet op andere bomen voor. Wij inspecteren de bomen op rupsen in het voorjaar. Ook houden wij de meldingen over overlast bij. Op plekken met extra risico doden wij de rupsen vooraf met een bacterie (preventie). In de zomer blijven wij goed in de gaten houden of er nog rupsen in de bomen zitten. Als er rupsen zijn dan zuigen wij hun nesten weg. 

Eikenprocessierups inspectieVorig jaar zijn er landelijk veel minder rupsen geteld. Wij verwachten dat de overlast van de eikenprocessierups daarom minder is dan de jaren hiervoor. Vooraf bestrijden blijft nodig om de kans op overlast te verminderen. Daarbij letten wij goed op de plekken waar wel en geen behandeling vooraf nodig is. Ook onderzoeken wij of biologische middelen ons helpen bij het oplossen van overlast. Denk bijvoorbeeld aan vogel- en vleermuiskasten, het laten staan van bloemen of het planten van struiken rondom eikenbomen.