Bomenlijst 2020

Het is belangrijk een goed bomenbestand te houden. In onze stad hebben we daarvoor onder meer de Bomenlijst. In 2020 komt er een nieuwe versie van de lijst.

Met de Bomenprikker hebben inwoners in juni 2020 enthousiast 400 plekken voor nieuwe bomen aangegeven. Maar we vergeten ook de bestaande bomen in Dordrecht niet. Daarvoor hebben we de Bomenlijst. 
Wanneer een boom op deze lijst staat, mag je hem niet zomaar kappen. Daar heb je een vergunning voor nodig. De laatste Bomenlijst is van 2016. Daar stonden ruim 5000 bomen op. Elke 4 jaar kijken we of de lijst nog actueel is.

Meld een boom aan

U kunt als inwoner zelf een of meer bomen voordragen voor de nieuwe Bomenlijst. Dat kan een boom zijn in de openbare ruimte. Ook kunt u een suggestie doen voor een boom uit uw privétuin of bomen van uw bedrijf of organisatie.
Goed om te weten: De bomen in de binnenstad en de 19-eeuwse Schil staan al op de lijst. Die zijn dus automatisch beschermd.

Als gemeente voegen we zelf aan de nieuwe bomenlijst de volgende bomen toe:

U kunt een boom aanmelden die u bijzonder vindt. Dat kan zijn omdat het een bijzondere vorm of uitstraling heeft of omdat de boom oud is, zeldzaam is of een bijdrage geeft aan recreatie of leefbaarheid.

Hoe kun je een boom aanmelden?

U kunt een boom aanmelden door die op de kaart te 'prikken'. U krijgt wanneer u op de link klikt een luchtfoto te zien van Dordrecht. 

Wilt u een boom in de openbare ruimte voordragen? Of in uw eigen tuin/terrein? Prik die op de betreffende plek op de kaart (aan de hand van luchtfoto).
We vragen om wat voor soort boom het gaat. Ook willen we een korte omschrijving van de plek en de motivatie voor de voordracht.

Op de kaart zijn de bomen aangegeven die al op de huidige bomenlijst staan (zijn de groene boompjes). Die hoeft u dus niet nog een keer aan te melden.
U kunt een of meer bomen aanmelden. Dat is mogelijk van 16 juli tot 1 september 2020.

Hoe gaat het verder?

In september 2020 gaat een extern bureau aan de slag om de voorgedragen bomen te toetsen aan selectiecriteria als levensverwachting, diameter van de boom en afstand tot bebouwing. De uiteindelijke bomenlijst leggen we in het najaar voor aan de gemeenteraad. Die moet er een besluit over nemen.

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij plaatsen van een boom op de kaart? Bel Rosalie Hoek - Kleinjan, tel. 14078, of mail haar. 

Wereldbomenstad

In februari 2020 is Dordrecht erkend als Wereldbomenstad. Het is de eerste Nederlandse stad die zich zo mag noemen. Het internationaal programma Tree Cities of the World huldigt steden over de hele wereld die voldoen aan de eisen op het gebied van zorg voor bomen in de stad. Andere steden die zich 'Tree City of het World' mogen noemen, zijn bijvoorbeeld New York, Toronto, Lissabon, Milaan, Glasgow, Lima en Nairobi.