Horeca starten

Als u een horecaonderneming wilt starten of overnemen, heeft u naast een mogelijke ontheffing van het bestemmingsplan ook andere vergunningen nodig. Op deze pagina vindt u informatie over de vergunningen die u nodig kunt hebben.

Bestemmingsplan

Of u uw onderneming kunt starten of overnemen op de door u gewenste locatie hangt af van het bestemmingsplan. Lees meer over de pagina Bestemmingsplan of neem contact op met Dordt Onderneemt.

Ontheffing bestemmingsplan

Is er in het bestemmingsplan een ontheffingsmogelijkheid voor horeca? Dan vraagt u een ontheffing aan. Dit doet u met een omgevingsvergunning aanvraag. De omgevingsvergunning vraagt u aan via het digitale formulier van Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ). U vindt de aanvraag 'Handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening' onder het kopje 'Terrein inrichten of veranderen'. U stuurt als bijlage informatie mee over:

  • horecaconcept
  • openingstijden
  • aantal zitplaatsen
  • doelgroep
  • aanbod
  • schetstekening van de oppervlakte en inrichting

Aan de hand hiervan beoordelen wij of de horecagelegenheid een juiste bijdrage levert aan het functioneren van de straat.

Horeca ondergeschikt aan hoofdactiviteit

Als de horeca-activiteiten ondergeschikt zijn aan de hoofdfunctie zoals detailhandel, dan kan het zijn dat u geen ontheffing nodig heeft. Alle informatie hierover vindt u in de Beleidsregel ondergeschikte horeca op locaties zonder horecabestemming.

Andere vergunningen

Behalve dat u misschien ontheffing van het bestemmingsplan nodig heeft, zijn meestal ook andere vergunningen of meldingen nodig. Welke dat zijn hangt af van de locatie en de activiteiten die u wilt gaan doen. Bijvoorbeeld een:

Meer informatie

Kijk op de pagina Contact Dordt Onderneemt. Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Vul dan het contactformulier in en binnen 5 werkdagen krijgt u antwoord.