Horeca starten

Als u een horecaonderneming wilt starten of overnemen, heeft u naast een mogelijke ontheffing van het bestemmingsplan ook andere vergunningen nodig. Op deze pagina vindt u informatie over de vergunningen die u nodig kunt hebben.

Bestemmingsplan

Of u uw onderneming kunt starten of overnemen op de door u gewenste locatie hangt af van het bestemmingsplan. Lees meer over de pagina Bestemmingsplan, of neem contact op met Dordt Onderneemt.

Ontheffing bestemmingsplan

Als er een ontheffingsmogelijkheid voor horeca is in het bestemmingsplan, kunt u ontheffing aanvragen met een omgevingsvergunning. Deze omgevingsvergunning vraagt u aan bij het Omgevingsloket online. De aanvraag vindt u onder het kopje 'Terrein inrichten of veranderen' onder de noemer 'Handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening'. U stuurt als bijlage informatie mee over:

  • horecaconcept
  • openingstijden
  • aantal zitplaatsen
  • doelgroep
  • aanbod
  • schetstekening van de oppervlakte en inrichting

Aan de hand hiervan beoordelen wij of de horecagelegenheid een juiste bijdrage levert aan het functioneren van de straat.

Horeca ondergeschikt aan hoofdactiviteit

Als de horeca-activiteiten ondergeschikt zijn aan de hoofdfunctie, zoals detailhandel, dan kan het zijn dat u geen ontheffing nodig heeft. Alle informatie hierover vindt u in de Beleidsregel ondergeschikte horeca op locaties zonder horecabestemming.

Andere vergunningen

Behalve dat u misschien ontheffing van het bestemmingsplan nodig heeft, zijn meestal ook andere vergunningen of meldingen nodig. Welke dat zijn hangt af van de locatie en de activiteiten die u wilt gaan doen. Bijvoorbeeld een:

Meer informatie

Contact Dordt Onderneemt

Staat uw vraag er niet bij? Vul dan het contactformulier in. Binnen 5 werkdagen krijgt u antwoord van ons.