Horeca starten

Als u een horecaonderneming wilt starten of overnemen, heeft u naast een mogelijke ontheffing van het omgevingsplan ook andere vergunningen nodig. Op deze pagina vindt u informatie over de vergunningen die u nodig kunt hebben.

Omgevingsplan

Of u uw onderneming kunt starten of overnemen op de door u gewenste locatie hangt af van het omgevingsplan.

Ontheffing omgevingsplan

Is er in het omgevingsplan een ontheffingsmogelijkheid voor horeca? Dan vraagt u een ontheffing aan. Dit doet u met een omgevingsvergunning aanvraag. De omgevingsvergunning vraagt u aan via het Omgevingsloket. U stuurt als bijlage informatie mee over:

  • horecaconcept
  • openingstijden
  • aantal zitplaatsen
  • doelgroep
  • aanbod
  • schetstekening van de oppervlakte en inrichting

Aan de hand hiervan beoordelen wij of de horecagelegenheid een juiste bijdrage levert aan het functioneren van de straat.

Video met uitleg

Het Omgevingsloket is vernieuwd vanaf 1 januari 2024. In deze video krijgt u uitleg over de vergunningscheck en het aanvragen van een vergunning in het Omgevingsloket. 

Horeca ondergeschikt aan hoofdactiviteit

Als de horeca-activiteiten ondergeschikt zijn aan de hoofdfunctie zoals detailhandel, dan kan het zijn dat u geen ontheffing nodig heeft. Alle informatie hierover vindt u in de Beleidsregel ondergeschikte horeca op locaties zonder horecabestemming.

Andere vergunningen

Behalve dat u misschien ontheffing van het bestemmingsplan nodig heeft, zijn meestal ook andere vergunningen of meldingen nodig. Welke dat zijn hangt af van de locatie en de activiteiten die u wilt gaan doen. Bijvoorbeeld een:

Meer informatie

Kijk op de pagina Contact Dordt Onderneemt. Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Vul dan het contactformulier in en binnen 5 werkdagen krijgt u antwoord.