Wonen in Dordrecht
Informatie over huren, voorrang, bouwgrond, kopen van grond en meer
-
Woning huren in Dordrecht
Voor woninghuur schrijft u zich in via de website van Woonkeus Drechtsteden. Of neem contact op met een particuliere verhuurder.
-
Voorrang op een sociale woning
Lees eerst de informatie over de urgentieregeling op Urgentiewijzer.nl. Met de vragenlijst weet u of u in aanmerking komt voor voorrang.
-
Verhuizen binnen of naar Dordrecht
Tot 5 dagen vóór of na de verhuizing doorgeven bij de gemeente. Verhuizing naar andere gemeente? Geef daar de verhuizing door.
-
Bouwgrond
Bouwkavels zijn percelen grond waarop u een woning of bedrijf kunt laten bouwen.
-
Zelf een huis bouwen
De gemeente geeft ruimte aan mensen die zelf een huis willen bouwen.
-
Stuk grond kopen of huren
Naast de kosten voor de grond, betaalt u ook overdrachtsbelasting, notariskosten en de kosten voor het Kadaster. Binnen 12 weken reactie op uw aanvraag.
-
Beperkingen op een huis of stuk grond
Als u een huis of stuk grond koopt (een onroerende zaak) is het belangrijk te weten wat u er wel of niet mee mag of wat u er juist mee moet.
-
Wet voorkeursrecht gemeenten bij (ver)kopen grond
Op sommige stukken grond geldt de Wet voorkeursrecht gemeenten. Hierbij biedt een eigenaar zijn grond bij (ver)koop eerst aan de gemeente te koop aan.
-
Erfpacht
De erfpachter heeft bijna dezelfde positie als de eigenaar. Hij mag bouwen en het pachtrecht (en de gebouwen) verkopen.
-
Onrechtmatig grondgebruik
Bij onrechtmatig grondgebruik gebruikt iemand zonder toestemming grond van de openbare ruimte. Gebruikers van onrechtmatig gemeentegrondgebruik doen vaak een beroep op verjaring. Dit is onterecht, het is geen bezit maar gebruik.
-
Woning voor andere doelen gebruiken
Wilt u uw woning (tijdelijk) helemaal of voor een deel voor een ander doel gebruiken? Daarvoor heeft u 1 of meer vergunningen nodig.
-
Leegstandvergunning
Als eigenaar van een leegstaande woning mag u deze in bepaalde situaties tijdelijk verhuren.
-
Klacht over huurwoning geven
Meld de gebreken aan de huurwoning of huurwoonwagen eerst aan de eigenaar daarvan. Lost deze de gebreken niet op tijd op? Dan kan de gemeente helpen.
-
Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag
De gemeente heeft een Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag in het leven geroepen. Hier kunnen huurders klachten over ongewenst gedrag van hun huisbaas melden.
-
Slopen van woning of gebouw
Wilt u uw woning (tijdelijk) helemaal of voor een deel voor een ander doel gebruiken? Daarvoor heeft u 1 of meer vergunningen nodig.
-
Een goed huis voor voor iedereen - Deel 2: Onderzoek naar kwaliteit & verduurzaming woningen
pdf, 3MB