Omgevingsvergunning aanvragen
Via het Omgevingsloket kunt u meerdere activiteiten zoals bouwen, slopen en kappen in één keer regelen. U vraagt hiervoor een omgevingsvergunning aan.
Digitaal regelen
Deze vergunning vraagt u aan via het Omgevingsloket. U heeft daarvoor DigiD of eHerkenning nodig. Lees meer informatie over DigiD en eHerkenning.
Video met uitleg
Het Omgevingsloket is vernieuwd vanaf 1 januari 2024. In deze video krijgt u uitleg over de vergunningscheck en het aanvragen van een vergunning in het Omgevingsloket.
Heeft u een vraag? Stel deze dan digitaal aan onze medewerkers.
Afhandeling
U krijgt binnen 8 weken (reguliere procedure) bericht van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ). Zij handelen de aanvraag af namens de gemeente. Soms is de uitgebreide procedure van toepassing. Als dit zo is, dan hoort u dat van OZHZ.
De kosten hangen af van de soort aanvraag die u doet. Kijk in de legesverordening voor meer informatie.
Stappenplannen van veel voorkomende activiteiten. Klik op het stappenplan en zoek uw bouwactiviteit.
Voor u hebben wij de volgende stappenplannen uitgewerkt:
U controleert met de vergunningscheck via het Omgevingsloket of u een vergunning nodig heeft. U kunt daarna direct online een omgevingsvergunning aanvragen. Hiervoor heeft u DigiD nodig. Als u hulp nodig heeft bij de aanvraag van uw vergunning kunt u een afspraak maken met een van onze medewerkers.
Voor ingewikkelde aanvragen adviseren wij u om informatie bij de aannemer te vragen.
Als uit de vergunningscheck blijkt dat u geen vergunning nodig heeft, heeft u in sommige gevallen wel een meldplicht. U doet uw melding dan uiterlijk 4 weken voor de aanvang van uw werkzaamheden. U hoeft na uw melding niet op toestemming van de gemeente te wachten om uw werkzaamheden uit te voeren.
U krijgt binnen 8 weken antwoord van de gemeente als u een eenvoudige aanvraag doet. Deze termijn mogen wij eenmaal met 6 weken verlengen. Bij een ingewikkelde aanvraag krijgt u binnen 6 maanden antwoord van ons. Ook deze termijn mogen wij eenmaal met 6 weken verlengen.
Bij eenvoudige aanvragen denkt u bijvoorbeeld aan:
- schuttingen en hekwerken
- dakkapel
- zonnepanelen
Bij een ingewikkelde aanvraag denkt u bijvoorbeeld aan:
- werkzaamheden aan een monumentaal pand
- een ontheffing van het omgevingsplan
Na bekendmaking van de beschikking kan een belanghebbende (dit is een ander dan uzelf) bezwaar of beroep indienen. Dit kan tot 6 weken na de genomen beslissing. Dit bezwaar of beroep kan invloed hebben op de vergunning die wij aan u hebben afgegeven. Wij adviseren u om te wachten met uitvoeren van de werkzaamheden tot deze zes weken voorbij zijn. U bent verplicht om te wachten tot de bezwaar- of beroepstermijn voorbij is als u de werkzaamheden niet meer ongedaan kunt maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kappen van bomen of sloopwerkzaamheden.
De Welstandsnota kunt u inzien via:
- de pagina Welstandsnota
- via de website ruimtelijkeplannen.nl. Hierin zoekt u makkelijk op adres en vindt u ook bestemmingsplannen
Kijk op Wat speelt er in uw buurt |