Trouwzalen in het Stadhuis

Het Stadhuis heeft 2 trouwzalen: Jachtkamer met 18 zitplaatsen inclusief (bruids)paar en Kennedyzaal met 56 zitplaatsen inclusief (bruids)paar.

Jachtkamer

Trouwzaal de Jachtkamer in het Stadhuis

De Jachtkamer heeft de functie van receptiekamer en kleine trouwzaal. De Jachtkamer biedt plaats aan 18 personen inclusief het (bruids)paar. De kamer dankt haar naam aan het schilderij met jachttafereel boven de schouw. Deze ruimte en de hal telden vele kleine vertrekken die in gebruik waren van de gemeente. Na het vertrek van de ambtenaren naar het Stadskantoor is deze tussenverdieping aangepast tot deze ruimte met trappenhuis, hal en Jachtkamer passend bij de rest van het gebouw.

De Jachtkamer is een voorbeeld van Hollandse rococo in Louis XIV-stijl. Bij de restauratie ervan is gebruik gemaakt van betimmering en plafondornamenten uit een ander pand terwijl het damast, waarvan slechts een kleine stukje over was, via een computer is nageweven. De bijpassende wandornamenten, de kaarsenkroon van Boheems kristal en het vloerkleed zijn aangekocht via de antiekhandel en een antiekveiling.

Kennedyzaal

Trouwzaal Kennedyzaal in het Stadhuis

De Kennedyzaal is genoemd naar de Dordtse kunstenaar Reinier Kennedy. In de zaal ziet u de wandschilderingen die hij maakte tussen 1914 en 1926. Deze bevonden zich eerst in de hal van het Stadhuis en zijn later overgebracht naar de trouwzaal. Bij de restauratie in 1975 verkeerden de schilderingen in zo'n slechte staat dat men overwoog om ze te verwijderen. Uiteindelijk bleek restauratie mogelijk en zijn ze verplaatst naar de trouwzaal, omdat ze in de verbouwde hal niet meer aangebracht konden worden.

Het zijn 3 allegorische voorstellingen:

- De Sint Elisabethsvloed

- De handel van Dordrecht in de Gouden Eeuw

- De industrie

Aan de raamkant van de trouwzaal hangen de schetsen voor de wandschilderingen, die de in 1960 gestorven kunstenaar maakte. 

De Kennedyzaal werd lange tijd als trouwzaal en vergaderkamer van het stadsbestuur gebruikt. Het gold als de belangrijkste kamer van het Stadhuis. Tegenwoordig is de zaal alleen nog in gebruik als trouwzaal en telt deze 56 zitplaatsen (inclusief het bruidspaar).