De Dordtse Spoorzone

De ontwikkeling van de Dordtse Spoorzone is het startpunt van Dordrecht voor de toekomst. In Dordrecht komen 10.000 nieuwe woningen. Het gebied rondom het spoor, tussen Zwijndrecht en Dordrecht-Zuid, lijkt niet de meest voor de hand liggende plek om een groot deel van die woningen te ontwikkelen. Maar het tegendeel is waar. Het is goed bereikbaar, dichtbij voorzieningen, de oude binnenstad, het water en het buitengebied.

Stel je eens voor...

Dat de stadsbrug van Dordrecht naar Zwijndrecht een groen stadspark is, in plaats van een autoweg. Een park op hoogte waar je prachtig wandelt of fietst tussen de nieuwe woningen en gebouwen op het Maasterras. Vanwaar u kijkt op de Oude Maas en de binnenstad. En met uw voeten aan het water woont in een autovrije wijk. Een plek waar gezinnen en starters in de stad een woning vinden. Vlakbij werk, winkels, cultuur en goede bereikbaarheid over het spoor en het water.

Stel eens voor dat het Weizigtpark over het spoor heen gaat en dat u via het groen zo de binnenstad in wandelt. Dat het spoor niet langer een barrière is maar de stad juiste met elkaar verbindt. En dat het Gezondheidspark en het Leerpark een omgeving wordt waar onderwijs, vernieuwing en goede zorg elkaar aanvullen.

Foto 1 300x200 Foto 2 300x200

Bekijk het in virtual reality

Op verschillende plekken in de stad kunt u zien en bijna voelen hoe de mooie plaatjes in het echt zijn. Om gevoel te krijgen met wat er allemaal mogelijk is in de Dordtse Spoorzone heeft Architectenbureau Mecanoo een ontwikkelvisie gemaakt. En die ontwikkelvisie is nu in 3D te bekijken. Gewoon met uw telefoon! Kom aan het water van de Maas zitten en kijk om uw heen naar de nieuwe woningen en appartementen op het groene Maasterras.

QR code Dordtse Spoorzone WeeskinderendijkOpen deze links op een smartphone en u staat ineens middenin de Dordtse Spoorzone. Of ga naar één van deze plekken toe. Open de VR beelden door de QR code te scannen die daar op de grond staat. U ziet en voelt hoe het in toekomst kan zijn.

Denk met ons mee

Wilt u ook meedromen over hoe Dordrecht er in de toekomst uit kan zien? Doen! We horen graag wat uw mening is. Of misschien heeft u wel super goede ideeën voor de Dordtse Spoorzone? Laat het ons weten via spoorzone@dordrecht.nl

Meedoen in StadsLabs

Stichting DE STAD organiseert met de gemeente tot het einde van het jaar vier zogenaamde StadsLabs, waarin betrokken Dordtenaren in gesprek gaan over de ideeën van Mecanoo en bouwstenen verzamelen voor de verdere uitwerking van de plannen. Op 15 september 2021 is het 1e StadsLab gehouden waarin tijdens wandelingen in kleine groepen gekeken werd naar door de door Mecanoo gemaakte 3D beelden die via QR-codes te zien waren. Woensdag 13 oktober volgde het 2e StadsLab waarin het ging over de Zwijndrechtse brug en omgeving. 

3e StadsLab over Maasterras 27 oktober 2021

Wilt u meepraten over de plannen van Mecanoo voor het Maasterras? Dat kan op woensdag 27 oktober. Mecanoo vertelt u meer over zij op de ideeën voor het Maasterras zijn gekomen. En er is een architectuur historicus uitgenodigd om u voor het toekomstige Maasterras te inspireren met historie. Daarna komen we op een creatieve manier tot suggesties en ideeën voor de verdere uitwerking van de plannen. Wilt u meedoen? Meld u aan via stadslab@groenewegvdmeijden.nl

Regionale samenwerking

De Spoorzone is een van de projecten van de Verstedelijkingsalliantie. Daarin werken Dordrecht en de gemeentes Leiden, Den Haag, Rijswijk, Delft, Zoetermeer, Schiedam en Rotterdam samen met de provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) aan verstedelijking langs de spoorlijn Leiden – Dordrecht.