De Dordtse Spoorzone

De ontwikkeling van de Dordtse Spoorzone is het startpunt van Dordrecht voor de toekomst. In Dordrecht komen 10.000 nieuwe woningen.

Het gebied rondom het spoor, tussen Zwijndrecht en Dordrecht-Zuid, lijkt niet de meest voor de hand liggende plek om een groot deel van die woningen te ontwikkelen. Maar het tegendeel is waar. Het is goed bereikbaar, dichtbij voorzieningen, de oude binnenstad, het water en het buitengebied.

Stel je eens voor...

Dat de stadsbrug van Dordrecht naar Zwijndrecht een groen stadspark is, in plaats van een autoweg. Een park op hoogte waar je prachtig wandelt of fietst tussen de nieuwe woningen en gebouwen op het Maasterras. Vanwaar je kijkt op de Oude Maas en de binnenstad. En met je voeten aan het water woont in een autovrije wijk. Een plek waar gezinnen en starters in de stad een woning vinden. Vlakbij werk, winkels, cultuur en goede bereikbaarheid over het spoor en het water.

Stel je eens voor dat het Weizigtpark over het spoor heen gaat en dat je via het groen zo de binnenstad in wandelt. Dat het spoor niet langer een barrière is maar de stad juist met elkaar verbindt. En dat het Gezondheidspark en het Leerpark een omgeving wordt waar onderwijs, vernieuwing en goede zorg elkaar aanvullen.

Foto 1 300x200 Foto 2 300x200

Bekijk het in virtual reality

Op verschillende plekken in de stad kun je zien en bijna voelen hoe de mooie plaatjes in het echt zijn. Om gevoel te krijgen met wat er allemaal mogelijk is in de Dordtse Spoorzone heeft Architectenbureau Mecanoo een ontwikkelvisie gemaakt. En die ontwikkelvisie is nu in 3D te bekijken. Gewoon met je telefoon! Kom aan het water van de Maas zitten en kijk om je heen naar de nieuwe woningen en appartementen op het groene Maasterras.

QR code Dordtse Spoorzone WeeskinderendijkOpen deze links op een smartphone en je staat ineens middenin de Dordtse Spoorzone. Of ga naar één van deze plekken toe. Open de VR beelden door de QR code te scannen die daar op de grond staat. Je ziet en voelt hoe het in toekomst kan zijn.

Denk met ons mee

Wil je ook meedromen over hoe Dordrecht er in de toekomst uit kan zien? Doen! We horen graag wat jouw mening is. Of misschien heb je zelf wel super goede ideeën voor de Dordtse Spoorzone? Laat het ons weten via spoorzone@dordrecht.nl

Meedoen in StadsLabs

Stichting DE STAD organiseerde met de gemeente tussen september en december 2021 vier zogenaamde StadsLabs, waarin betrokken Dordtenaren in gesprek zijn gegaan over de ideeën van Mecanoo. Zij hebben bouwstenen verzameld voor de verdere uitwerking van de plannen. Alle ideeën worden verzameld en gebundeld in een boekje en begin 2022 aangeboden aan de gemeenteraad.

Regionale samenwerking

De Spoorzone is een van de projecten van de Verstedelijkingsalliantie. Daarin werken Dordrecht en de gemeentes Leiden, Den Haag, Rijswijk, Delft, Zoetermeer, Schiedam en Rotterdam samen met de provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) aan verstedelijking langs de spoorlijn Leiden – Dordrecht.