Ontwikkeling Maasterras
De komende jaren bouwt de gemeente een compleet nieuwe groene en duurzame woonwijk tussen het spoor, de snelweg A16, Krispijn en de Oude Maas: Maasterras. Een prettige groene plek om te wonen, te werken en te verblijven, dichtbij het station en de binnenstad.
Het Maasterras is onderdeel van Stadsas Dordt. In het gebied rondom het spoor, tussen Zwijndrecht en Dordrecht-Zuid bouwen we de komende jaren veel nieuwe woningen.
In het Maasterras willen we ruimte maken voor het bouwen van veel (2.000 tot 4.000) nieuwe woningen, bedrijven en de voorzieningen die daarbij horen. Daarvoor volgen we een aantal (wettelijke) stappen.
Tijdens de informtaiebijeenkomst op 3 april 2025 gaven we een update over Maasterras fase 1 aan een grote groep geïnteresseerden. Na een inleiding door wethouder Burggraaf presenteerden we de stedenbouwkundig uitwerking van het nieuwe plan. Daarna was er gelegenheid om de verschillende themaborden te bekijken en vragen te stellen. Dit leidde tot interessante gesprekken. We hebben een aantal veelgestelde vragen verzameld en beantwoord, deze vindt u onderaan deze pagina.
Wilt u op de hoogte blijven van de plannen voor het Maasterras? Meld u dan aan voor Nieuwsbrief.
We willen het Maasterras ontwikkelen tot een stedelijk woongebied met ongeveer 2200 woningen in de eerste fase. Er komen ook verschillende voorzieningen. Hiervoor willen we samenwerken met ontwikkelende, realiserende, exploiterende en investerende marktpartijen.
Wij hebben onze ideeën over de samenwerkingsvormen en selectieprocedure getoetst bij de marktpartijen met een marktconsultatie. Dit hebben we gedaan voor de zomer van 2024.De verdere selectieprocedure begint zodra er een bestuurlijk besluit is genomen over de voorziene samenwerkingsvorm en selectieprocedure. De planning wordt op dit moment uitgewerkt.
Het Maasterras is een prachtplek voor woningbouw, bedrijvigheid en allerlei activiteiten. Een plek waar gezinnen, starters, jongeren en ouderen een (t)huis vinden. Vlakbij werk, winkels, het water, cultuur, veel groen en een park. We maken het Maasterras autoluw, zodat fietsers en voetgangers alle ruimte krijgen.
Onderdeel van de plannen is ook om een nieuwe fietsroute aan te leggen. De regionale fietsroute vanuit Rotterdam zorgt voor een goede, snelle en veilige fietsverbinding van en naar het station en de binnenstad.
Adviesbureau Antea heeft voor het Maasterras een Omgevings Effect Rapportage (OER) gemaakt. Hierin staat welke invloed het bouwen van een woonwijk heeft op de omgeving. Wat betekent het bijvoorbeeld voor de economie, de natuur en de bereikbaarheid? Ook staat hierin of andere keuzes in het plan betere gevolgen kunnen hebben. De OER is noodzakelijk voor de besluitvorming over het bestemmingsplan Maasterras.
Samen met Palmbout Urban Landscapes is een nieuwe stedenbouwkundige uitwerking op het bestemmingsplan gemaakt.
Om woningen, bedrijven en voorzieningen in het gebied te kunnen bouwen, moet het bestemmingsplan worden aangepast. Het gebied Maasterras is te groot om in één keer te ontwikkelen, dus doen we dit in drie fasen.
Voor fase 1 heeft het college van burgemeester en wethouders op 12 december 2023 het ontwerpbestemmingsplan ‘Maasterras fase 1’ vrijgegeven voor inspraak.
Van 21 december 2023 tot en met 31 januari 2024 lag het ontwerpbestemmingsplan samen met de omgevingseffectrapportage (OER) en het stedenbouwkundig masterplan ter inzage. Deze documenten zijn hier in te zien. We hebben 45 reacties op de wijziging van het bestemmingsplan ontvangen, van betrokken inwoners, bedrijven en publieke organisaties. De beantwoording doen we zorgvuldig, op een aantal onderdelen is aanvullend onderzoek nodig.
Planning wijziging bestemmingsplan
- Tweede helft 2023 - eerste schetsen stedenbouwkundig masterplan
- Eind 2023 - vrijgave voor inspraak ontwerp bestemmingsplan Maasterras fase 1
- Midden 2025 – vaststellen bestemmingsplan fase 1 door de Raad
- Q3 2025 – Start uitwerking nieuw stedebouwkundig masterplan fase 1
- Vanaf 2025 - voor fase 2 maken we een apart omgevingsplan
- 2026 en verder - start bouwrijp maken Maasterras fase 1
Hoeveel woningen worden er gebouwd in Maasterras fase 1?
Maasterras wordt een plek voor iedereen: starters, kleine huishoudens, jonge gezinnen en senioren. Er komen vooral appartementen, maar ook gezinswoningen. We bouwen rond de 2.200 nieuwe woningen. Het woningaanbod wordt een mix van sociale huurwoningen, middeldure huur- en koopwoningen en woningen in de vrije sector. Zo ontstaat een wijk voor een grote groep (nieuwe) Dordtenaren.
Wordt het hele Maasterras-gebied 7 meter hoger gemaakt?
Nee, we verhogen alleen het deel waar de op- en afrit van de Stadsbrug Zwijndrecht het Maasterrasgebied raakt. De ophoging loopt schuin op tot 7 meter hoog. We bouwen daar geen woningen. Dit wordt openbare ruimte.
Is er in het nieuwe plan woningbouw gepland op de plek van Weeskinderendijk en Brandts Buysstraat?
Er is veel vraag naar nieuwe woningen, daar is ruimte voor nodig. Zo ook op de plek van de Weeskinderendijk en Brandts Buysstraat waar woonwagens staan. Zo bouwen we meer woningen in het gebied.
Waar kunnen bewoners en bezoekers van het Maasterras parkeren?
Bewoners en bezoekers parkeren op makkelijk bereikbare plekken in de wijk; zoals garages, onder sommige gebouwen of in mobiliteitshubs. In een hub kun je makkelijk overstappen op een fiets of deelauto. Er zijn genoeg parkeerplekken voor mensen met een beperking. Ook komen er 'Kiss & Ride' plekken waar je kort kunt stoppen om iemand uit te laten stappen. Hierdoor krijgen fietsers en voetgangers de ruimte, en blijven de straten rustig en veilig.
Wat is het vervolgproces?
De gemeenteraad van Dordrecht beslist over het bestemmingsplan, dit staat gepland op 2 juli 2025. Tot die tijd zijn er in mei en juni openbare commissievergaderingen. Heeft u eerder een zienswijze ingediend? Dan ontvangt u een uitnodiging voor het sprekersplein. Bijgewerkte datums vindt u op de kalender van de raadswebsite, zodra deze beschikbaar zijn.