Ontwikkeling Maasterras

De komende jaren bouwt de gemeente een compleet nieuwe groene en duurzame woonwijk tussen het spoor, de snelweg A16, Krispijn en de Oude Maas: Maasterras. Een prettige groene plek om te wonen, te werken en te verblijven, dichtbij het station en de binnenstad.

Het Maasterras is onderdeel van Stadsas Dordt. In het gebied rondom het spoor, tussen Zwijndrecht en Dordrecht-Zuid bouwen we de komende jaren veel nieuwe woningen. Architectenbureau Mecanoo bedacht hoe het gebied er in 2040 uit kan zien en maakte een ontwikkelvisie

In het Maasterras willen we ruimte maken voor het bouwen van veel (2.000 tot 4.000) nieuwe woningen, bedrijven en de voorzieningen die daarbij horen. We onderzoeken hoe we het Maasterras volgens de ideeën uit de ontwikkelvisie kunnen ontwikkelen. Daarvoor volgen we een aantal (wettelijke) stappen. 

Participatie

Als er weer een bijeenkomst is, zullen we dit laten weten. Dat doen we op deze pagina en via de andere kanalen van de gemeente. 

Marktconsultatie

We willen het Maasterras ontwikkelen tot een stedelijk woongebied met ongeveer 2200 woningen in de eerste fase. Er komen ook verschillende voorzieningen. Hiervoor willen we samenwerken met ontwikkelende, realiserende, exploiterende en investerende marktpartijen.

Wij hebben onze ideeën over de samenwerkingsvormen en selectieprocedure getoetst bij de marktpartijen met een marktconsultatie. Dit hebben we gedaan voor de zomer van 2024.De verdere selectieprocedure begint zodra er een bestuurlijk besluit is genomen over de voorziene samenwerkingsvorm en selectieprocedure. De planning wordt op dit moment uitgewerkt. 

Aantrekkelijk, bereikbaar en gezond

Het Maasterras is een prachtplek voor woningbouw, bedrijvigheid en allerlei activiteiten. Een plek waar gezinnen, starters, jongeren en ouderen een (t)huis vinden. Vlakbij werk, winkels, het water, cultuur en het nieuwe groene Maaspark. We maken het Maasterras autoluw, zodat fietsers en voetgangers alle ruimte krijgen.

Onderdeel van de plannen is ook om een nieuwe fietsroute aan te leggen. De regionale fietsroute vanuit Rotterdam zorgt voor een goede, snelle en veilige fietsverbinding van en naar het station en de binnenstad.

Maaspark

Het Maaspark wordt één van de meest groene en levendige delen van het Maasterras. Het park komt langs de spoorlijn op de plek van het huidige parkeerterrein Weeskinderendijk. In de ontwikkelvisie is te zien dat het park, dat op het dak ligt van de parkeergarage, omhoog loopt richting het spoor. Zo ontstaat een geluidswal. Deze Maasparkgarage richten we in als een 'mobiliteitshub'. Een plek waar je vanuit je auto zo overstapt op een deelfiets, deelscooter of het openbaar vervoer. Het Maaspark biedt ook ruimte voor evenementen.

OER Maasterras

Adviesbureau Antea heeft voor het Maasterras een Omgevings Effect Rapportage (OER) gemaakt. Hierin staat welke invloed het bouwen van een woonwijk heeft op de omgeving. Wat betekent het bijvoorbeeld voor de economie, de natuur en de bereikbaarheid? Ook staat hierin of andere keuzes in het plan betere gevolgen kunnen hebben. De OER is noodzakelijk voor de besluitvorming over het bestemmingsplan Maasterras.

Stedenbouwkundig masterplan

Samen met Architectenbureau Mecanoo is een stedenbouwkundig masterplan gemaakt. In het plan is te zien waar woningen, voorzieningen, maar ook wegen komen. Ook laat het masterplan zien hoe we de openbare ruimte inrichten.

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van het Maasterras? Meld u aan voor de nieuwsbief

Wijziging bestemmingsplan 

Om woningen, bedrijven en voorzieningen in het gebied te kunnen bouwen, moet het bestemmingsplan worden aangepast. Het gebied Maasterras is te groot om in één keer te ontwikkelen, dus doen we dit in drie fasen.

Voor fase 1 heeft het college van burgemeester en wethouders op 12 december 2023 het ontwerpbestemmingsplan ‘Maasterras fase 1’ vrijgegeven voor inspraak. 

Van 21 december 2023 tot en met 31 januari 2024 lag het ontwerpbestemmingsplan samen met de omgevingseffectrapportage (OER) en het stedenbouwkundig masterplan ter inzage. We hebben 45 reacties op de wijziging van het bestemmingsplan ontvangen. Deze documenten zijn hier in te zien. De beantwoording doen we zorgvuldig, op een aantal onderdelen is aanvullend onderzoek nodig.

Planning wijziging bestemmingsplan

  • Tweede helft 2023 - eerste schetsen stedenbouwkundig masterplan
  • Eind 2023 - vaststellen ontwerp bestemmingsplan Maasterras fase 1
  • Midden 2025 – vaststellen bestemmingsplan door de Raad
  • Vanaf 2025 - voor fase 2 en 3 maken we een apart omgevingsplan
  • Vanaf 2026 - start bouwrijp maken fase 1
Maasterras nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van het Maasterras? Meld u aan voor de nieuwsbief