Veelgestelde vragen en antwoorden Maasterras

Hieronder staan de veelgestelde vragen en antwoorden. Mist u een vraag? Mail uw vraag naar stadsasdordt@dordrecht.nl.

Algemeen

Wat is het Maasterras?

Maasterras is een nieuwe woonwijk dicht bij het station en de binnenstad. We bouwen hier meer dan 2.000 woningen voor iedereen: starters, jongeren, kleine tot grotere huishoudens en senioren. 

Maasterras wordt een fijne en leefbare plek om te wonen, werken en ontspannen. Met de aanlanding van de stadsbrug (naar) Zwijndrecht, de paden en twee parken verbinden we de wijk met de omliggende wijken en de historische binnenstad. Maasterras is goed bereikbaar, dicht bij voorzieningen, openbaar vervoer, binnenstad, het water en het buitengebied.

Waarom wordt de wijk Maasterras gebouwd?  

Met de bouw van deze nieuwe woonwijk komen er meer woningen bij in de stad. Zo komen we tegemoet aan de groeiende vraag naar betaalbare en passende woonruimte in de stad en regio. Maasterras wordt een gezonde, groene en plezierige leefomgeving. Het vormt een nieuwe, aantrekkelijke stadsentree voor Dordrecht. Het gebied is beter verbonden met de binnenstad en Krispijn, wat meer klanten betekent voor winkels, horeca en cultuur. 

Waar komt het Maasterras?

Het Maasterras komt in het westen van Dordrecht, tussen het spoor, snelweg A16, Oude Maas en de wijk Krispijn. 

Maasterras waar

Hoe gaat het Maasterras eruitzien? 

Een fijne en leefbare plek om te wonen , werken en verblijven. De beleving van groen overheerst. Er komt een mix van hogere en lagere woongebouwen. De hogere woongebouwen met appartementen aan de randen van het Maasterras beperken geluidsoverlast, zodat het in de wijk rustig is. De lagere woongebouwen zorgen voor een goede aansluiting op de openbare voorzieningen en de bestaande wijk. 

Maasterras brengt extra mogelijkheden om te wandelen, te fietsen, te spelen en om te werken aan het water. Een plek waar de auto op de achtergrond staat in parkeergarages. Zo wordt de Maas met haar rivierenpark weer aantrekkelijk. De aanlanding van de stadsbrug wordt omgevormd tot een stadsstraat in een woonwijk, waarin prettige groene binnenruimtes liggen. Alle basisvoorzieningen zijn op fiets- en loopafstand, waardoor je de auto niet mist.

De wijk bestaat straks uit twee delen: 
1.    Maasterras • ligt buitendijks (hoger gelegen) • stedelijker karakter met hogere woongebouwen (maximaal 18 verdiepingen) en ruimte voor kantoren 
2.    Parkbuurt • ligt binnendijks (lager gelegen) • groener en rustiger met lagere bebouwing (onder andere gezinswoningen)

Maasterras groen

Welke voorzieningen komen er in Maasterras?

•    Winkels voor dagelijkse boodschappen  
•    Kindcentrum (basisschool en kinderopvang) 
•    Kleinschalige horeca 
•    Bouwmarkt 
•    Gezondheidscentrum (huisarts/apotheek/fysio) 
•    Speelplekken, pleinen en rustplekken
•    Bedrijven/Kantoren 

Hoe blijf ik op de hoogte van Maasterras?

Meld je aan voor de digitale nieuwsbrief.

 

Bestaand gebied 

Wat verandert er in het bestaande gebied? 
  • Bestaande woningen en bedrijfspanden maken plaats voor nieuwbouw van meer woningen
  • De Stadsbrug krijgt een nieuwe aanlanding aan Dordtse kant met aansluiting op Maasterras
  • Het wordt een gezonde groene leefomgeving met twee parken, groene pleinen en speel-, beweeg- en ontmoetingsplekken
Is er in het nieuwe plan woningbouw gepland op de plek van de Weeskinderendijk-Oost en Brandts Buysstraat?  

Ja, er is woningbouw gepland op beide locaties. De woonwagens aan de Brandts Buysstraat worden verplaatst naar nog te bepalen locatie. 

 

Participatie 

Zijn er gesprekken gevoerd over de ingediende zienswijzen februari 2024? 

Ja, in het eerste kwartaal van 2025 er zijn gesprekken geweest met diverse overheidsinstanties en havenbedrijven. Deze gesprekken zijn over het algemeen positief verlopen. Het platform Weeskinderendijk heeft de ruimte gekregen een eigen alternatief stedenbouwkundig plan uit te werken en te presenteren aan de gemeenteraad. 

Op 10 juni was de raadsbijeenkomst (sprekersplein), waar indieners van een zienswijze hun zienswijze hebben toegelicht en waar iedereen kon inspreken.

Hoe zijn de huidige bewoners en bedrijven in het gebied betrokken bij de plannen voor Maasterras?  

De bewoners en bedrijven zijn geïnformeerd tijdens vergaderingen, workshops en informatiebijeenkomsten. Zij konden hier hun mening geven en vragen stellen over de nieuwe plannen. 
Daarnaast is op verzoek van de gemeenteraad een onafhankelijke adviseur, Bureau Dietz, ingehuurd om de bewoners van de Weeskinderendijk Oost te helpen en begeleiden.

Waar kan ik het bestemmingsplan vinden?

Alle documenten kunt u vinden op de website van de raad.

Kan ik meedenken over Maasterras?

Ja, inwoners en ondernemers kunnen meedenken over de verdere invulling van de wijk na het besluit van de gemeenteraad op 2 juli 2025. Zodra er ruimte is om mee te denken, laten we dat via de website en andere gemeentelijke communicatiemiddelen weten.

Planning

Wat is het vervolgproces voor het bestemmingsplan? 

De gemeenteraad van Dordrecht beslist over het bestemmingsplan. Dit staat gepland op 2 juli 2025.

Wat is de projectplanning voor Maasterras fase 1?  

 

  • 2 Juli 2025 – vaststellen bestemmingsplan fase 1 door de Raad 
  • Q3 2025 – start uitwerking nieuw stedenbouwkundig masterplan fase 1 
  • 2026 en verder - start voorbereiding bouw Maasterras fase 1 
  • 2029 – start bouw nieuwe aanlanding stadsbrug Zwijndrecht
  • 2030 - start woningbouw

 

Wonen

Hoeveel woningen worden er gebouwd in Maasterras fase 1? 

We bouwen ruim 2.000 nieuwe woningen.

Waar bestaat het aanbod woningen uit? 

Het plan biedt woningen van verschillende groottes voor alle doelgroepen: van starters tot senioren en van kleine tot grotere huishoudens. Het worden studio’s, appartementen, penthouses en gezinswoningen verdeeld in sociale huur, midden huur, betaalbare koop en vrije sector (huur en koop). 

maasterras wonen

Hoe kan ik me inschrijven voor een koopwoning?

Vanaf de start van de verkoop kun je je via de website van de projectontwikkelaar(s) inschrijven voor een van de koopwoningen. Welke projectontwikkelaars er aan de slag gaan is nog onbekend. Zodra de verkoopdatum bekend is, delen we deze via de website en andere gemeentelijke kanalen, zoals de digitale nieuwsbrief. Aanmelden voor de nieuwsbrief.

Hoe kan ik me inschrijven voor een (sociale)huurwoning?

De huurwoningen worden aangeboden door de Dordtse woningbouwcorporaties en de projectontwikkelaar(s). Zodra de verhuur start, delen we dit via de website en andere gemeentelijke kanalen, zoals de digitale nieuwsbrief. Aanmelden voor de nieuwsbrief.

Zijn er woningen beschikbaar voor mensen met een beperking? 

Ja, nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan toegankelijkheidseisen volgens het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). 

Voorbeeld: Drempelhoogte 
Bij nieuwe woningen mogen drempels van toegangen maximaal 2 centimeter hoog zijn. Als de drempel hoger is, moet er een hellingbaan zijn. 

Wat is de landelijke definitie van betaalbare koopwoningen? 

Per 2025 is het landelijk bepaald dat het bedrag voor een betaalbare koopwoning 405.000 euro is. 

Wat wordt de bouwhoogte?

Er komt een mix van hogere en lagere woongebouwen. De hogere woongebouwen zijn maximaal 18 verdiepingen met diverse soorten woningtypes.

maasterras hoogte

Hoe draagt Maasterras bij aan het vrijkomen van bestaande woningen?

We bouwen in Maasterras woningen voor verschillende woonwensen: van starters tot doorstromers die toe zijn aan een volgende stap. Wanneer mensen verhuizen naar een nieuwbouwwoning in Maasterras komen er bestaande woningen vrij, ook sociale huur. Zo vergroten we de kans dat meer mensen een woning kunnen vinden.

 

Groen en duurzaam

Hoe houden we in het Maasterras rekening met klimaatverandering?

Het klimaat verandert. Er valt meer regen, het stormt harder en we hebben vaker perioden van droogte en hitte. Voldoende groen in de wijk vermindert hittestress. Hoe meer bomen, des te meer schaduwplekken.  Bovendien kan een natuurlijke bodem water beter vasthouden of afvoeren.

In Maasterras plaatsen we bomen langs wegen en pleinen. Er komen twee parken (Groene Balkon en Dijkpark). Ook komt er een groen dakpark op de garage en groene pleinen tussen de gebouwen.

Het Maasterras is een schuillocatie bij overstroming of zeer hoog water. Door de verhoogde ligging wordt het een plek waar Dordtenaren uit de hele stad kunnen schuilen.

Wordt er duurzaam gebouwd?

De bouw wordt energiezuinig en milieuvriendelijk. De gebouwen ontwikkelen we energieneutraal en waar mogelijk dat ze meer energie opleveren dan ze verbruiken. Middelen daarvoor zijn bijvoorbeeld hoogwaardige isolatie, zonnepanelen en zonneboilers, warmtepompen, aansluiting op het warmtenet en/of energieopwekkend glas. Ook in de grotere gebouwen als de parkeerhubs en eventueel de geluidschermen zoeken we naar opwek mogelijkheden.

 

Bereikbaarheid en verkeer

Hoe bereik ik het Maasterras? 
  • Maasterras is goed bereikbaar met het openbaar vervoer
  • Het ligt dicht bij station en binnenstad
  • Veilige fiets- en wandelpaden bieden ruim baan voor fietsers en voetgangers
  • Er komt een snelfietsroute naar Rotterdam
  • De stadsbrug (naar) Zwijndrecht krijgt een nieuwe aanlanding aan Dordtse kant, met aansluiting op Maasterras
  • In de wijk zijn voldoende fietsparkeerplaatsen
Waar kunnen bewoners en bezoekers van Maasterras parkeren?  

In parkeergarages, onder gebouwen of in mobiliteitshubs. In zo’n hub kunnen mensen makkelijk overstappen op een fiets of een deelauto. Er komen genoeg parkeerplekken voor mensen met een beperking. Ook komen er ‘Kiss & Ride’-plekken. Daar kun je even stoppen om iemand uit te laten stappen. 

Door dit plan krijgen fietsers en voetgangers meer ruimte. De straten blijven rustig en veilig. 

Blijft de verkeersbrug naar Zwijndrecht open voor alle verkeer? 

Ja, de stadsbrug naar Zwijndrecht blijft open voor auto, bus en fiets.

Blijft de spoorlijn (stamlijn) naar de zeehaven bestaan?  

Ja, deze spoorlijn blijft bestaan. Dit is een van de uitkomsten van het traject onder leiding van de onafhankelijke onderhandelaar namens Rijk en gemeente Dordrecht.