Dubbeldamseweg Noord: herinrichting

In de 19e-eeuwse schil is bij zware buien last van wateroverlast. Daarom hebben wij op de Dubbeldamseweg Noord een extra riool voor regenwater gelegd. Nu dat werk er op zit gaan we in 2024 verder met het opknappen van de straat. Op deze pagina leest u hoe we dit gaan aanpakken.

Voorlopige ontwerp

De gemeente werkt op dit moment aan een het voorlopige ontwerp. Het belangrijkste verschil met de huidige situatie is dat de weg iets smaller is gemaakt. Er is meer groen toegevoegd. En met parkeerplaatsen is geschoven. In het najaar van 2023 zullen wij dit nieuwe ontwerp van de Dubbeldamseweg Noord aan u presenteren.

In augustus 2022 heeft u al veel informatie gegeven over hoe u de nieuwe inrichting van de straat ziet. Dit zit in het nieuwe plan verwerkt. Op deze site kunt u de vragen en antwoorden van de bewonersavond vinden.

 

Figuur 2: De Inlooptent tijdens de bewonersavond

Figuur 1: De Inlooptent tijdens de bewonersavond

Voorbeelden nieuwe inrichting

Voor de nieuwe inrichting ziet u hieronder voorbeelden van verschillende onderwerpen en mogelijkheden waar we rekening mee houden. Het zijn slechts voorbeelden ter inspiratie.

Veranderend klimaat

Onder de grond leggen we een gescheiden rioolstelsel aan. Hier houden wij het regenwater apart van het vuilwater. Dit helpt mee om het regenwater beter af te voeren. Bijvoorbeeld tijdens hevige regenbuien. Boven de grond zijn er nog meer mogelijkheden om rekening te houden met de verandering van het klimaat.

Vermindering hittestress

De temperaturen lopen steeds hoger op. In open en betegelde ruimten wordt het nog warmer. Maatregelen om dit terug te dringen, zijn bijvoorbeeld: meer groen en minder tegels of beton. Meer bomen zorgen voor meer schaduw en verdamping.

Groenvakken

Meer of grotere groenvakken geven minder hitte af dan grote oppervlakten met bestrating. Ze zorgen voor een meer natuurlijke en meer geleidelijke afvoer van het regenwater. Zorgvuldig gekozen beplanting in deze groenvakken zorgt voor meer variatie in planten. En dat is weer goed voor de bijen, vlinders, vogels en andere dieren.

Bomen

Het plaatsen van (meer) bomen werkt verkoelend. Het zorgt voor schaduw en verdamping. Zowel in uw straat bij uw woning, als op grotere oppervlakten zoals parkeerplaatsen. We kunnen de bomen ook in de grotere groenvakken plaatsen. Ze hebben dan meer ruimte om te groeien. Ook bomen vangen CO2 en een deel van het regenwater op. Zo wordt het regenwater meer geleidelijk opgevangen en afgevoerd.

Logo Groen Blauw DordrechtMeer informatie over klimaatbestendige maatregelen vindt u op www.groenblauwdordrecht.nl. Daar vindt u ook tips wat u in uw eigen tuin kunt doen.

Verkeer en parkeren

Bij dit onderwerp kunt u denken aan maatregelen die de snelheid remmen, zoals drempels of versmallingen. Of aan meer of minder parkeerplaatsen. Hebt u hier ideeën over? We horen het graag. Als voorbereiding voert de gemeente ook een verkeerstelling uit om te kijken hoe veel en hoe hard verkeer rijdt op de Dubbeldamseweg Noord.

Figuur 3: Foto met indeling van Dubbeldamseweg Noord vanaf het Oranjepark

Figuur 2: Foto met indeling van Dubbeldamseweg Noord vanaf het Oranjepark

Planning

In de tweede helft van 2024 richten we de straat opnieuw in. Na de graafwerkzaamheden van 2022 laten we de bodem met een tijdelijke bestrating minimaal een jaar nazakken ('inklinken'). Dit doen we om verzakkingen in de nieuwe bestrating te voorkomen. Ook willen we voorkomen dat bouwverkeer van het woningbouwproject Bekkershof de nieuwe straat beschadigt. We wachten daarom met de renovatie tot die nieuwbouw klaar is.

Hebt u vragen over de werkzaamheden van de gemeente? Dan kunt u contact opnemen met de contactpersoon van de gemeente, de heer Roel Hubers. U kunt hem bereiken via e-mail of via telefoonnummer 14 078. Voor alle andere vragen aan de gemeente kunt u terecht bij het meldingssysteem Fixi.nl.

Woningbouw Bekkershof

Dudok Real Estate gaat op het Oranjepark nieuwe woningen bouwen. Voor die tijd wordt er een sanering uitgevoerd om vervuilde grond af te voeren. Meer informatie over het Oranjepark vindt u op de webpagina van het Oranjepark.