Nieuwe cultuurnota Dordrecht, de kunst van het verbinden

Dordrecht is een stad met een bloeiende culturele sector. Het aanbod is breed en op verschillende plekken te ervaren in de stad. Professionele organisaties, amateurkunstverenigingen en individuele makers zorgen voor dit aanbod. De nieuwe cultuurnota (2024-2030) schetst wat nodig is om cultuur in Dordrecht te behouden en te versterken.

De nieuwe cultuurnota komt voort uit ervaringen van huidig beleid, onderzoek en gesprekken in de stad. Het laat zien waar kansen en uitdagingen liggen. Het biedt de culturele sector perspectief voor de toekomst en geeft richting aan de uitvoering van het beleid. In de cultuurnota staan 3 pijlers.

Cultuur voor en door iedereen

Het doel is dat alle inwoners toegang hebben tot cultuur. Daarbij hoort een aanbod dat voor iedere Dordtenaar toegankelijk is. Niet elke organisatie hoeft alle inwoners te bedienen. Maar er moet wel voor iedere Dordtenaar cultureel aanbod zijn dat aansluit bij hun wensen. We moedigen organisaties aan om meer activiteiten in de wijken te organiseren en niet alleen in de binnenstad.

Toekomstbestendige culturele sector

Cultuur speelt een belangrijke rol in de aantrekkelijkheid en levendigheid van de stad. Dit heeft weer invloed op het vestigingsklimaat voor inwoners en bedrijven, de tevredenheid van inwoners en het toerisme. Cultuur draagt bij aan de bekendheid en economische groei van Dordrecht. Bij een groeiende stad hoort een toekomstbestendige en bloeiende culturele sector met nieuwe en bestaande activiteiten.

Naast kansen, zijn er ook uitdagingen en onzekerheden. Zoals kostenstijgingen, publiek dat nog niet volledig is teruggekeerd, krapte op de arbeidsmarkt en de afhankelijkheid van vrijwilligers. Met de nieuwe cultuurnota bieden we een sterke basis aan organisaties en cultuurmakers. Zo kunnen organisaties plannen maken voor de lange termijn.