Inwoners denken mee over toekomst spoorlijn Leiden-Dordrecht en stationsgebieden

Vrijdag 15 maart gaven wethouders Rik van der Linden en Maarten Burggraaf in Dordrecht het startsein van de online raadpleging. Deze raadpleging gaat over de toekomst van de spoorlijn tussen Leiden en Dordrecht (ook wel de Oude Lijn genoemd). Ook over de inrichting van de stationsgebieden van Leiden, Den Haag Laan van Nieuw Oost-Indië, Schiedam en Dordrecht kunnen inwoners meedenken.

Via de website www.raadplegingoudelijn.nl kunnen inwoners en reizigers de online raadpleging invullen.

De online raadpleging stelt inwoners vragen over de keuzes die kunnen worden gemaakt voor de Oude Lijn en de stationsgebieden. Met een Participatieve Waarde Evaluatie (PWE) worden de keuzes die de overheid moet maken zo goed mogelijk nagebootst.

Inwoners krijgen verschillende dilemma’s: moeten we nieuwe stations bouwen? Moeten er meer sprinters rijden? Of moeten we de fietsverbindingen naar de stations verbeteren? En moeten we in de stationsgebieden vooral ruimte maken voor fietsers en voetgangers? Of voor groenvoorzieningen? Of voor woningen en kantoren?

De raadpleging levert een goed beeld op van voorkeuren, waarden en zorgen van inwoners. De raadpleging staat open van donderdag 14 maart tot dinsdag 30 april. We verwachten de eerste resultaten voor de zomer openbaar te maken.

Vernieuwend participatietraject

Nieuw bij deze raadpleging is dat inwoners in een keuzemenu zelf kunnen bepalen waar zij over mee willen praten. Willen zij hun mening geven over de inrichting van de omgeving van een bepaald station? Of over willen zij keuzes maken voor de hele Oude Lijn?

De Zuidelijke Randstad groeit de komende jaren flink. Er komen 170.000 woningen en 85.000 arbeidsplaatsen bij in de steden langs de Oude Lijn zoals Leiden, Den Haag, Delft, Schiedam, Rotterdam en Dordrecht. Het is belangrijk dat deze nieuwe woon- en werkgebieden goed ontsloten worden door het openbaar vervoer. Daarom investeren het Rijk en de regio 1,5 miljard euro in de Oude Lijn en het ontsluiten van woningbouwlocaties om de Oude Lijn.

Eind 2024 nemen Rijk en regio de eerste beslissingen over de Oude Lijn. Daar gebruiken ze de uitkomsten van de raadpleging bij.