Over 3 weken alleen nog betalen met pinpas of creditcard bij parkeerautomaten

Vanaf maandag 2 oktober is het niet meer mogelijk om met muntgeld te betalen bij de parkeerautomaten op straat. Om parkeerders hierover te informeren zien zij een aankondiging op het startscherm van alle 160 parkeerautomaten. Maandag 2 oktober starten we met het vervangen van de behuizing van de automaten. Parkeergeld betalen kan dan alleen nog digitaal met een pinpas, creditcard of met een parkeerapp.

De behuizing en zone-indicator van de parkeerautomaten zijn al een tijd aan vervanging toe. In de nieuwe behuizing zit geen gleuf meer voor muntgeld. Het vervangen gaat in stappen. Er staan 25 parkeerautomaten extra in de opslag. De leverancier bouwt deze automaten als eerste om. Vanaf 2 oktober worden de 25 omgebouwde automaten neergezet en de oude automaten meegenomen en weer omgebouwd. Dit gaat zo door, totdat alle automaten zijn aangepast. Om verwarring te voorkomen, plakken we maandag 2 oktober alle muntgleuven dicht.

Weinig muntgeld

In het najaar van 2022 is het besluit genomen om betalen met muntgeld bij parkeerautomaten op te heffen. Nu we de behuizing van de parkeerautomaten vernieuwen, is het logisch om over te stappen naar alleen betalen met pinpas of creditcard bij de automaat. We zien dat veel mensen de parkeerautomaat niet gebruiken. Ruim 75% van de parkeerders betaalt met een parkeerapp. Het percentage dat nog met muntgeld betaalt, wordt steeds kleiner en is nu nog geen 6%.

Storingen

Door muntgeld slijten en vervuilen onderdelen sneller. Munten zorgen ook regelmatig voor storingen. Daarnaast is er risico op inbraak. Het repareren van de automaten kost veel geld. Dat vervalt als er geen geld meer in de automaten zit.