Nieuw in Dordrecht: Geldpraatje

Als je je zorgen maakt over je je gezondheid ga je naar de huisarts. Maar waar ga je heen als je geldzorgen hebt? Deze vraag vormde de basis voor 'Geldpraatje,' een nieuwe aanpak voor inwoners met geldzorgen.

Geldpraatje heeft twee belangrijke doelen: geldzorgen bespreekbaar maken en inwoners laten weten dat er hulp is op meerdere plekken en manieren.

Eerste stap op weg naar hulp

De campagne Geldpraatje laat zien op welke manieren mensen hulp kunnen krijgen. Het gaat om de 'formele plekken' zoals de Sociale Dienst Drechtsteden en de Wijkteams. Maar ook om laagdrempelige organisaties met veel kennis zoals Bureau Sociaal Raadslieden, het Financieel Hulphuis, wijkwinkels en formulierenbrigades. Stuk voor stuk plekken waar inwoners in gesprek kunnen over geld of hulp bij geldzorgen. Dat is duidelijk te zien met een Geldpraatje-sticker op het raam. Deze plekken zijn ook te vinden op de website www.geldpraatje.nl.

Inwoners als ambassadeurs

Inwoners die weten hoe het is om moeilijk rond te komen, hebben meegedacht over de campagne. Een aantal van hen is te zien op de Geldpraatje-posters. Hun verhaal is binnenkort ook te lezen op www.geldpraatje.nl. Maisa is 1 van de ambassadeurs. Ze vertelt: “ik dacht dat het aan mij lag, maar zelfs de meeste Nederlanders kennen niet alle regelingen en toeslagen. Gelukkig word ik nu geholpen door onder andere het Sociaal Wijkteam. Zij helpen me op financieel en persoonlijk gebied.”

Speciaal telefoonnummer

Op 30 november 2023 heeft wethouder Peter Heijkoop de campagne afgetrapt om aandacht te vragen voor Geldpraatje. De campagne bestaat onder meer uit plekken in de wijken waar inwoners heen kunnen voor een 'Geldpraatje'. Verder wordt 'Geldpraatje' gepromoot met posters, flyers, reclame in de stadsbus, aandacht in de wijkkranten, de media, en op sociale media. Om de stap zo makkelijk mogelijk te maken is er ook een telefoonnummer: 078 – 770 8989. Bellers worden verwezen naar de organisatie die het beste kan helpen met hun vraag. Mailen kan ook, naar geldpraatje@dordrecht.nl.