Test met statiegeldbeugels aan afvalbakken

Wethouder Tanja de Jonge heeft vandaag de eerste statiegeldbeugel in gebruik genomen in het Merwesteinpark. In de binnenstad en parken hangen als test aan 40 afvalbakken statiegeldbeugels. Inwoners die komen picknicken in het park en bezoekers in het centrum kunnen hun statiegeld flesjes en blikjes in de beugel achterlaten, die ze zelf niet willen inleveren.

De 'statiegeldbeugel' of doneerbeugel is een ijzeren beugel met gaten waar flesjes en blikjes in passen. Mensen kunnen hun statiegeldflesjes en blikjes in de beugel zetten. Zo kunnen anderen ze op een nette manier verzamelen voor statiegeld. Inwoner Vincent Bek kwam met dit idee. 

Nieuwe regels statiegeld

Sinds 1 juli 2021 moeten we in de Europese Unie statiegeld betalen voor kleine plastic flesjes. Sinds 1 april 2023 zit er ook statiegeld op blikjes. Per blikje of flesje gaat het om €0,15 cent. Elk jaar worden er in Nederland ruim 900 miljoen kleine flesjes en 2,5 miljard blikjes op de markt gebracht.

Die plastic en blikken drankverpakkingen kunnen goed gerecycled worden. Van plastic flessen worden nieuwe plastic flessen gemaakt, zonder bijmenging van ander plastic. Metaal kan helemaal gerecycled en omgezet worden tot nieuwe blikjes of andere metalen producten zoals fietsonderdelen.

'Statiegeldjagers'

Door de nieuwe statiegeldregels recyclen we meer, maar het zorgt ook voor meer overlast. Meer mensen zoeken in afvalbakken in de stad naar afgedankte flesjes en blikjes. Dit zorgt voor meer rommel op straat. Door de komst van de statiegeldbeugels is het graaien in de afvalbakken niet meer nodig. 'Statiegeldjagers' kunnen de blikjes en flesjes zo van de beugel pakken om wat geld bij te verdienen.

Test

Met de eerste statiegeldbeugels in de stad willen we het gebruik en effect ervan testen. Als de beugels succesvol blijken te zijn, plaatsen we meer doneerbeugels.