Meer kinderen een zwemdiploma met voortzetten en uitbreiden Dordtse aanpak

De aanpak om kinderen met een zwemdiploma van de basisschool te laten gaan, zetten wij voort. Ook wordt het uitgebreid. In het nieuwe schooljaar mikken we op deelname van nog minimaal 3 scholen. Daarmee komt het aantal scholen op 10. Behalve in de Sportboulevard komen mogelijk ook zwemlessen in zwembad De Dubbel in Dubbeldam.

Ouders of verzorgers zijn ervoor verantwoordelijk dat hun kinderen zwemles krijgen. Uit onderzoek kwam naar voren dat dit regelmatig niet gebeurt. Het gevolg is dat er kinderen van 12 jaar zijn zonder zwemdiploma. Ook bleek dat kinderen in sommige wijken beter kunnen zwemmen dan in andere wijken. 

Een jaar lang gratis zwemmen

Om dit probleem op te lossen, startte in 2020 een proef met een nieuwe aanpak. Kinderen uit de groepen 5 en 6 krijgen de kans om hun zwemdiploma A en B te halen. Zij krijgen een jaar lang 1 keer per week gratis les in het zwembad van de Sportboulevard. Ook het vervoer naar het zwembad vanuit de wijken is gratis. De ouders of verzorgers betalen alleen voor het afzwemmen. Dit bedrag kan voor kinderen met een kindtegoed met de Dordtpas worden betaald. Een ouder of verzorger gaat als verantwoordelijke mee naar de zwemles.

Steeds meer scholen sluiten aan

De proef startte met 4 scholen en in september 2022 kwamen er 3 bij. Het gaat om scholen in Crabbehof, Wielwijk, Oud en Nieuw Krispijn, Noordflank en het centrum. Op dit moment is bij nog eens 16 scholen uitgezocht hoeveel kinderen een zwemdiploma hebben of zwemles volgen. De scholen waarvoor het het hardst nodig is, worden als eerste bij de aanpak betrokken. Na de zomer sluit een school op de Staart zich aan. En hopen we nog 2 scholen te kunnen toevoegen. 

Plannen voor het nieuwe schooljaar

Bij het zwembad van de Sportboulevard is nauwelijks ruimte voor meer zwemlessen. Daarom bekijken we of het mogelijk is ook bij De Dubbel zwemlessen te geven. Behalve uitbreiding van het aantal scholen en zwemlessen staat in het nieuwe schooljaar nog meer op stapel. In de wijk Sterrenburg willen we de zwemlessen combineren met de naschoolse wijkaanpak. Alle scholen in die wijk kunnen daaraan meedoen. Ook gaan we werken met gastouders die een coördinerende rol krijgen. Daarnaast bekijken we of ze tijdens schoolvakanties turbo-zwemlessen kunnen bieden. Voor de wijkaanpak 'Ieder kind verlaat zwemveilig de basisschool' is in het politiek akkoord 2022-2026 €500.000 gereserveerd.