Wateroverlast

Overlast omdat het vaker en heviger regent. Het klimaat verandert en een gevolg hiervan is meer kans op wateroverlast.

Animatiefilm over wateroverlast door regen

Bekijk hier de animatiefilm over hoe we in Dordrecht wateroverlast proberen te voorkomen, bestrijden en wat u er zelf aan kunt doen.

Wateroverlast na extreme regen

Bij 'wateroverlast' gaat het om een lange tijd veel én op meer plekken water op straat. Het verkeer kan hier last van hebben. Er kan schade aan uw woning of grond ontstaan doordat water binnen stroomt.

Bij 'ernstige hinder' gaat het om flink veel regenwater op straat voor 30 tot 120 minuten. Daarbij lopen tunnels vol en putdeksels komen omhoog.
Bij 'hinder' gaat het om weinig water voor 15 tot 30 minuten.  

Wateroverlast binnendijks en buitendijks

Binnendijks

Het gebied binnen de dijken ligt laag. De dijken beschermen het tegen het water van de rivier. Wateroverlast in dit gebied komt door veel regen in korte tijd of regen die lang duurt. De riolen kunnen die enorme hoeveelheid regen niet aan. Het water kan niet weg en de straat komt blank te staan.

Buitendijks

Het gebied dat buiten de dijken ligt, noemen we 'buitendijks gebied'. De gebouwen hier liggen hoog en hebben weinig last van veel regen. Het teveel aan water stroomt weg naar de rivier. 

Bij een hoge waterstand van de rivier kunnen kades onder water lopen. Dit kan leiden tot wateroverlast. Op de pagina Hoogwater in Dordrecht vindt u veel informatie over (omgaan met) hoogwater in Dordrecht.

Mogelijke gevolgen voor huizen

In het huis: de huisriolering

Bij veel regen en een vol gemeentelijk riool komt er water op straat. Het rioolwater zoekt onder druk soms een andere uitweg. Soms dringt dan dat rioolwater via de huisaansluiting uw huis binnen. 

Onder het huis: de fundering

Een huis met een fundering op palen blijft altijd op dezelfde hoogte staan. Bij een fundering op staal zakt het huis mee met de ondergrond, voor veel jaren lang. Meestal betekent dit dat het huis steeds lager komt te staan vergeleken met de omgeving. Daarmee wordt de woning steeds gevoeliger voor wateroverlast bij hevige regen en stijgend grondwater.

Rondom het huis: de tuin en de openbare ruimte

Water stroomt altijd naar het laagste punt. Stroomt water van de openbare ruimte naar het huis? Dan kan de gemeente kijken of het de openbare ruimte opnieuw kan inrichten. Wat hierbij de mogelijkheden zijn, ligt aan de plek. Helemaal wateroverlast voorkomen kan niet.  

Voor het opnieuw inrichten is geld nodig wat onder anderen uit de gemeentelijke rioolheffing komt. 

1x in de 5 jaar bepaalt de gemeente het beleid voor het grond-, hemel- en afvalwater. Het beleid staat in het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) en is de basis voor de rioolheffing. De gemeenteraad stelt het plan vast. In het GRP 2021-2025 is elke jaar € 600.000 extra opgenomen voor het tegengaan van wateroverlast.

Gemengd of gescheiden riool

Het liefst voeren water gescheiden af: 1 buis voor het afvalwater en 1 buis voor het regenwater. Zo zuiveren we niet schoon regenwater. Dit scheiden van water is in de jaren 80 ontstaan. Riolen aangelegd voor die tijd zijn vaak nog gemengd. De wijken van de laatste 30 jaar hebben in de meeste gevallen een gescheiden riool.

Waterschap Hollandse Delta zuivert het rioolwater en onderhoudt de dijken op het Eiland van Dordrecht. Daarnaast regelt het Waterschap de waterstand in sloten en vijvers.

Wat de gemeente doet om wateroverlast te voorkomen
  • Openbare ruimte groener inrichten om water op te vangen
  • Verhogen van stoepranden, zodat het water tijdelijk op straat blijft en niet huizen instroomt
  • Rioolputten regelmatig schoonmaken, zodat ze niet verstopt raken 
  • Voorwaarden stellen bij nieuwbouw om klimaatproblemen te beperken

Met drainage grondwaterstand op peil houden

Regent het weinig, dan daalt de grondwaterstand. Regent het veel, dan stijgt de grondwaterstand. 

Een lage grondwaterstand kan zorgen dat

  • groen in de stad te weinig water krijgt
  • houten paalfunderingen van huizen uitdrogen en rotten

Een hoge grondwaterstand kan zorgen dat

  • huizen last hebben van optrekkend water, vochtige plekken en schimmel
  • schade ontstaat aan de onderkant van wegen

Drainage in de weg is een manier om de grondwaterstand op peil te houden. Drainage is een kleine flexibele buis vol met gaatjes waar het grondwater in of uit kan stromen. Meestal gebruiken we drainage om grondwater af te voeren. Er moet wel een vijver of sloot in de buurt zijn om het water weg te laten stromen.

Bij het vervangen van het gemeenteriool leggen we altijd drainage aan naast de nieuwe buizen. Drainage maakt de kans op grondwateroverlast in de straat een stuk kleiner. Een garantie dat er geen grondwateroverlast meer voorkomt is het niet.

Onderhoud riool

Riolen in de gemeente Dordrecht maken we gemiddeld 1x per 15 jaar van binnenuit met een hogedrukspuit schoon. Dan vindt gelijk een onderzoek plaats met een camera die door het riool rijdt. Weten we de kwaliteit van het riool? Dan kijken we of maatregelen nodig zijn.

Het regenwater stroomt via de kolken in de weg naar het gemeentelijk riool. Dordrecht heeft 42.000 kolken die kolkenreinigers van HVC elk jaar schoonmaken. 

Wat u zelf kunt doen tegen wateroverlast

60% van het oppervlakte is geen openbare ruimte maar privé bezit. Als gemeente hebben we u nodig in de strijd tegen wateroverlast.

Een belangrijke maatregel die u zelf kunt nemen, is tegels verwijderen en meer groen in uw tuin plaatsen. Op de website Groenblauw Dordrecht/bewoners vindt u alle acties voor een groene en klimaatbestendige tuin.

Voorbeelden van acties zijn:

De gemeente helpt

We bieden een aantal gesubsidieerde maatregelen. Zoals 

Informatie en inspiratie

Op de websites hieronder vindt u meer informatie. U leest er tips wat u kunt doen om de gevolgen van klimaatverandering in en om het huis tegen te gaan:

Contact

Hebt u nog vragen? Neem dan contact op met: