Toespraak burgemeester A.W. Kolff Herdenkingsbijeenkomst Artillerie Dubbeldam 13 mei 2023

Geachte nabestaanden, veteranen, dames en heren,

Het is alweer 83 jaar geleden. Vandaag herdenken we de gevallenen, zoals we dat ieder jaar doen. We waren zojuist bij het artilleriemonument van Dubbeldam.

In de meidagen van 1940 zijn zes soldaten van de 3e afdeling van het 14e Regiment Artillerie gesneuveld in de gevechten.

Deze zes mannen, en alle andere gevallenen in de strijd voor Nederland, staan voor ons diepe besef van vrijheid. Met inzet van eigen levens.

Die vanzelfsprekendheid is maar met moeite voor de geest te halen. Vooral in deze tijd van polarisatie en individualisme.

In 1940 leefden we in een ander tempo. Met andere waarden. En dat gold ook de officieren, onderofficieren, korporaals en soldaten van III-14-RA ( 3e afdeling van het 14e Regiment Artillerie). Zij stonden zij aan zij. Naast elkaar.

Bewapend met achterhaald materieel. Maar met een onverstoorbare overtuiging om dit land te verdedigen, hielden zij stand.

Er was niet meteen duidelijk waar de vijand zich bevond, daarom werd besloten om terug te trekken op de Zuidendijk. Om op deze wijze een verdedigingslinie in te richten die de Duitsers weerhield om Dubbeldam en Dordrecht in te trekken.

De dagen daarna werd volop en manhaftig gevochten tot de vijandelijke versterkingen kwamen. En eindigde het in de capitulatie van ons land in Den Haag. 

Overvallen als neutraal land door een buurland. De gevolgen waren enorm. De shock was groot. En er braken dagen aan waarvan men dacht dat het nooit meer licht zou worden.

Vandaag de dag worden er nog steeds oorlogen uitgevochten. Sinds 2013 zijn er wereldwijd meer dan 100 oorlogen begonnen en ongeveer de helft daarvan zijn nog steeds gaande. Waaronder de oorlog in Jemen, Syrië, Oekraïne en Somalië.

En ook hier zien we weer ongelofelijk leed. Oorlogen die uitgevochten worden in loopgraven. Vaak ook weer met achterhaald materiaal. De schreeuw om adequaat oorlogsmaterieel blijft.

Kijk naar de boodschap van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij vergelijkt het kwaad van toen met de oorlog die nu woedt in Oekraïne en zegt dat de Russen 'net als het nazisme' verslagen zullen worden.

Herdenken is niet alleen iets voor hen die een oorlog hebben meegemaakt. Het is wellicht zelfs meer voor mensen die geen oorlog hebben meegemaakt.

Want de afstand tot de Tweede Wereldoorlog wordt namelijk ieder jaar groter.

Maar de namen van de gevallenen moeten herdacht worden, de verhalen moeten verteld worden. Vrede is namelijk geen vanzelfsprekendheid.

En herdenkingen zoals deze helpen ons dat te beseffen. Vandaag herdenken wij. En dat zullen we blijven doen.

Ik wil de vereniging Officieren Artillerie afdeling Rotterdam en de stichting Artillerie Monument Dubbeldam bedanken voor deze waardevolle herdenkingsbijeenkomst. Ik dank u voor uw aandacht.