Omgevingsplan cultureel erfgoed e.a.

Aanleiding

Sinds 1 januari 2024 geldt de Omgevingswet. De gemeente moet daarom alle bestemmingsplannen, verordeningen, regels van het Rijk en het gemeentelijke beleid gaan omzetten naar het nieuwe omgevingsplan. In 2032 moet het omgevingsplan helemaal klaar zijn. 

De gemeente Dordrecht heeft gekozen voor een gefaseerde aanpak. Per thema of gebied wordt steeds een stukje aan het nieuwe omgevingsplan toegevoegd. Als eerste wordt het thema cultureel erfgoed (erfgoedbeleid) in het omgevingsplan opgenomen. Daarnaast wordt een aantal technische aanpassingen doorgevoerd zoals de inhoudsopgave van het nieuwe omgevingsplan.  

Wat is het Erfgoedbeleid van de gemeente Dordrecht?

Het erfgoedbeleid betreft de regels voor archeologie, de regels voor gemeentelijke monumenten, de regels voor het beschermde stadsgezicht, de regels voor cultuurhistorisch waardevolle bouwwerken en de regels voor gebedshuizen (nieuw). 

Wat verandert er erfgoed in het omgevingsplan?

In het omgevingsplan wordt een aantal zaken anders geregeld dan voorheen met de Erfgoedwet, Erfgoedverordening en het bestemmingsplan.  De belangrijkste wijzigingen die de gemeente nu voorstelt zijn:

• De regels voor gemeentelijke monumenten zijn in tekst zo aangepast dat die precies gelijk zijn aan de regels die gelden voor Rijksmonumenten. Dat betekent overigens niet dat de eisen aan eigenaren van monumenten strenger worden. 

• In het beschermde stadsgezicht (historische binnenstad én 19e eeuwse schil) wordt bouwen en slopen vergunningplichtig.  Voorheen was er een vergunningsplicht voor het bouwen en een andere procedure voor slopen. Dat wordt nu zo veel mogelijk gelijk getrokken in één procedure.

• Buiten het beschermd stadsgezicht zijn bouwwerken aangewezen met cultuurhistorische waarden. Hier geldt een meldingsplicht voor sloopwerkzaamheden. Vóór de sloop dient een onderzoek plaats te vinden met melding aan de gemeente. Deze meldingsplicht vervangt de huidige vergunningplicht.

• Voor een aantal gebedshuizen uit de nieuwe Kerkenvisie gaat een meldingsplicht bij sloop gelden. 

• Voor archeologie zijn de huidige regels overgenomen waarbij de regels voor grondwerkzaamheden tot een bepaalde oppervlakte zijn komen te vervallen.    

Voor een volledig overzicht van alle wijzigingen wordt verwezen naar de stukken die ter inzage liggen.

Waar en wanneer kunt u de stukken bekijken? 

Het wijzigingsbesluit en alle bijbehorende stukken zijn vanaf donderdag 15 februari tot en met woensdag 27 maart 2024 in te zien. U kunt de stukken op verschillende manieren bekijken:

• de tekst van het wijzigingsbesluit kunt u vinden op de landelijke website https://www.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-65352

• klik in Regels op de kaart  op de groene 'Regels op de kaart' button. Klik vervolgens op 'Document zoeken' en zoek naar: "Omgevingsplan gemeente Dordrecht". Kies het ontwerp van 12-02-2024. Klik deze aan om het omgevingsplan in de rechterzijde van het scherm te openen. Klik in het omgevingsplan op 'Regels' om de te wijzigen regels te zien;

• op het Stadskantoor, Spuiboulevard 300. Bij de receptie liggen de stukken in papieren vorm ter inzage. De tijden waarop u welkom bent zijn maandag tot en met vrijdag van 8:00 uur tot 17:00. Hier staat ook een computer waarop u de ontwerp wijziging in digitale vorm kunt bekijken. 

Welke stukken kunt u inzien?

De volgende stukken liggen ter inzage:

Het indienen van zienswijzen 

Heeft u een zienswijze (reactie) op dit besluit met bijbehorende stukken? Laat uw zienswijze dan weten aan de gemeenteraad. U stuurt uiterlijk op woensdag 27 maart 2024 een brief naar:

De gemeenteraad

Postbus 8

3300 AA Dordrecht

In uw zienswijze schrijft u dat dit gaat over: 'zienswijze omgevingsplan inzake cultureel erfgoed e.a.'

Wilt u uw zienswijze liever in een gesprek met ons delen? Maak dan vóór 14 maart 2024 een afspraak via ons telefoonnummer 06-39 63 15 52.