Hulp voor minima

Heeft u een laag inkomen? En heeft u moeite om rond te komen? Hier leest u hoe u van ons geld en/of hulp kunt krijgen.

Wanneer heeft u een laag inkomen?

Als uw inkomen op het sociaal minimum of iets daarboven ligt, heeft u een laag inkomen. Het sociaal minimum is het bedrag dat u minimaal nodig heeft om van te leven. Sommige minimaregelingen gelden tot onder 140% van het sociaal minimum.

Op onze webpagina Wat is een laag inkomen? vindt u alle bedragen.

Heeft u een laag inkomen? Vraag om hulp!

Heeft u een laag salaris of een lage uitkering? Dan kan het moeilijk zijn om alle rekeningen te betalen. Zeker nu de prijzen van energie en boodschappen hoog zijn. Wij kunnen u helpen. Hieronder leest u welke mogelijkheden er zijn. Om snel hulp te krijgen of meer informatie kunt u ook bellen met de Sociale Dienst: 078 770 8910. Of ga naar de Sociale Dienst toe. Het adres is Spuiboulevard 298 in Dordrecht.

Wat is een laag of minimuminkomen? En waar heeft iemand met een laag inkomen recht op? Op de website van de Sociale Dienst Drechtsteden staat een uitleg.

Een geldpraatje bij jou in de buurt

Over geld praat je niet zo makkelijk, maar het helpt je wel. In Dordrecht zijn veel plekken waar je kunt binnenlopen voor een geldpraatje. Als je je bijvoorbeeld zorgen maakt over geld, dure boodschappen of belastingen. Kijk op www.Geldpraatje.nl welke organisatie in jouw buurt zit. En kom langs, je bent welkom.

Extra geld

Hieronder leest u wat u misschien kunt aanvragen als vergoeding.

Uitkering als u geen vast inkomen heeft (bijstandsuitkering)

Heeft u geen vast inkomen? Dan kunt u misschien een bijstandsuitkering ontvangen.
Wilt u meer weten over een bijstandsuitkering? Ga naar de website van de Sociale Dienst DrechtstedenOf vraag via het aanvraagformulier van de Sociale Dienst Drechtsteden gelijk een gesprek aan voor een bijstandsuitkering.

Geld voor extra of hoge kosten (bijzondere bijstand)

Bijzondere bijstand is geld van de gemeente voor mensen met een laag inkomen. U kunt dit geld gebruiken voor dingen die u écht nodig hebt, maar niet kunt betalen. Bijvoorbeeld vervoer naar het ziekenhuis. Of de eigen bijdrage voor medicijnen. Wilt u meer weten over bijzondere bijstand? Ga naar de website van de Sociale Dienst Drechtsteden. Wilt u direct een aanvraag doen? Vul dan het aanvraagformulier voor bijzondere bijstand in bij de Sociale Dienst Drechtsteden.

Hulp bij grote uitgaven (persoonlijk minimabudget)

Lukt het niet om te sparen voor een grote betaling? Bijvoorbeeld om een nieuwe wasmachine te kopen als de oude kapot gaat? Dan kunt u misschien een persoonlijk minimabudget (PMB) krijgen. Wilt u meer weten over een persoonlijk minimabudget? Ga naar de website van de Sociale Dienst Drechtsteden. U kunt ook direct een aanvraag doen voor een persoonlijk minimabudget.

Huurtoeslag, zorgtoeslag en andere landelijke regelingen

Voor mensen met een laag inkomen zijn er landelijke toeslagen en subsidies. U krijgt dan geld om bijvoorbeeld (een deel van) de huur of de kinderopvang te betalen. Bereken in een paar stappen op welke bedragen u mogelijk recht heeft via berekenuwrecht.nibud.nl

Ziektekostenverzekering (Gemeentepolis Drechtsteden)

Heeft u een laag inkomen en hoge zorgkosten? Dan is de Gemeentepolis Drechtsteden misschien iets voor u. Deze ziektekostenverzekering vergoedt veel zorgkosten. U betaalt minder dan normaal, want de gemeente betaalt mee en de verzekeraar geeft korting. Wilt u meer weten over de verzekering? Ga dan naar de website van de Sociale Dienst Drechtsteden. Of sluit direct een verzekering af via www.gezondverzekerd.nl

Bijdrage peuterspeelzaal niet zelf betalen

Gaat uw kind nog niet naar de basisschool, maar wel naar een peuterspeelzaal? Misschien hoeft u de eigen bijdrage voor de peuterspeelzaal dan niet zelf te betalen. Wilt u meer weten over hoe u deze bijdrage kan aanvragen? Ga naar de website van de Sociale Dienst Drechtsteden.

Kindtegoed op de Dordtpas

Heeft u geen geld om de sportclub of de muziekles van uw kind te betalen? Dan kan het SMS-kinderfonds helpen. Dit fonds betaalt voor kinderen tot 18 jaar dit soort kosten. Via de gratis Dordtpas kunt u het tegoed van maximaal € 790,- aanvragen. U leest er meer over op de website van de Dordtpas.

Gemeentelijke belasting niet betalen (kwijtschelding)

Als u een laag inkomen en weinig eigen geld heeft, kan het zijn dat u geen gemeentelijke belastingen hoeft te betalen. Op onze website leest u hoe u een aanvraag kunt doen.

 

Extra hulp

Hieronder leest u welke hulp u kunt krijgen van de gemeente.

Gratis Dordtpas

Met de gratis Dordtpas kunt u gratis of met korting leuke dingen doen. Zoals naar de bioscoop of het museum. Ook kunt u meedoen aan allerlei kortingsacties. U leest er meer over op de website van de Dordtpas.

Gratis of met korting reizen

Inwoners met een laag inkomen kunnen gratis of met korting reizen met de stadsbussen van Qbuzz. Dit geldt alleen in de daluren. Dit geldt dus niet tijdens de ochtend- en avondspits. Kijk voor meer informatie op de website van de Dordtpas.

Hulp bij energie besparen

Wilt u energie besparen? De energiehulpen komen gratis bij u langs om daarbij te helpen. De spullen die zij gebruiken zoals radiatorfolie of ledlampen zijn ook gratis. Op deze website kunt u een afspraak maken met een energiehulp. U vindt er ook tips om energie te besparen.

Voedselbank

Heeft u moeite met het betalen van de boodschappen? Dan kunt u een voedselpakket krijgen van de Voedselbank. Wilt u meer weten of hulp vragen? Ga naar de website van de voedselbank.

Kledingbank

Geen geld voor nieuwe kleren? Bij de Kledingbank kunt u goede gebruikte kleding krijgen. U moet wel een doorverwijzing hebben van bijvoorbeeld het Leger des Heils of de Voedselbank. Meer weten? Kijk op de website van de Kledingbank.

Dierenvoedselbank (Wie vult mijn bak?)

"Wie vult mijn bak" is een landelijke non-profit stichting die huisdieren helpen wanneer hun eigenaren in geldproblemen zitten. Zij kunnen u ondersteunen met dierenvoeding. Meer weten? Kijk op de website van Wie vult mijn bak

Hulplijn Dordt

Hulplijn Dordt is er voor alle Dordtenaren. Van jong tot oud! Wanneer u het even niet alleen kan, lukt het samen misschien wel! Via de hulplijn vindt u een stadsgenoot die u helpt. Deel uw hulpvraag via hulplijndordt.nl of bel 078 200 1079.

Gratis bellen met organisaties

Moet u bellen naar de sociale dienst, de verzekering of een andere organisatie? Bij een laag inkomen kunt u op kosten van de gemeente Dordrecht gratis bellen met veel organisaties. Helaas kunt u zich niet meer aanmelden voor 'gratis bellen naar organisaties'. Zodra er meer bekend is, laten we het hier weten.

Gratis menstruatieproducten

Geen geld voor tampons of maandverband? In onze stad zijn plekken waar vrouwen en meisjes gratis menstruatieproducten kunnen krijgen. Dit zijn onder andere alle bibliotheken en stichting Quiet. Meer weten? Kijk op de website van het armoedefonds.

Gratis abonnement op bibliotheek

Heeft u een gratis Dordtpas? Dan kunt u gratis een jaarabonnement op de bibliotheek aanvragen. U kunt hiervoor terecht bij:

  • de Stadsbibliotheek Dordrecht
  • Bibliotheek Dordrecht Crabbehof
  • Bibliotheek Dordrecht Stadspolders.

 

Heeft u schulden of geldproblemen? Vraag om hulp!

Heeft u schulden, geldzorgen of vragen over geldzaken? Vraag om hulp. U bent niet de enige. Veel mensen hebben moeite om alle rekeningen te betalen. Gelukkig zijn er ook veel mensen en organisaties die u graag helpen. Maak hier gebruik van!

Schuldhulp

Heeft u geldzorgen of schulden? De Sociale Dienst Drechtsteden helpt u gratis met uw geldproblemen. Op de website van de Sociale Dienst Drechtseden vindt u meer informatie.

Hulp in Dordrecht

Er zijn organisaties en vrijwilligers in de stad die graag helpen. Zoals de Buitenwacht en Resto Van Harte. Op www.geldpraatje.nl leest u meer informatie.

Geldfit

Wilt u weten hoe u er financieel voor staat? Doe de test op www.geldfit.nl. U krijgt persoonlijk advies. Dat kan een verwijzing zijn naar bijvoorbeeld Schuldhulpmaatje of het Financieel Hulphuis.

Problemen door toeslagenaffaire

Bent u in de problemen gekomen door de toeslagenaffaire? Dan kunt u terecht bij de Sociale Dienst Drechtsteden via e-mail of telefoonnummer 078 770 8910. Geef daarbij duidelijk aan dat u zich meldt voor de kinderopvangtoeslag-affaire. Meer hierover leest u op de website van de Sociale Dienst Drechtsteden. Vindt u niet het antwoord dat u zoekt? Kijk ook eens op de website van de Belastingdienst.

 

Hulp voor ondernemers

Bent u ondernemer of werkt u voor uzelf? En heeft u problemen met geld? Neem dan contact op met het Ondernemersloket Drechtsteden. Het Ondernemersloket werkt onder meer samen met de Sociale Dienst Drechtsteden. Meer informatie staat op de website van het ondernemersloket of bel: 010 433 96 00 (op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur).