Wijkwensen

De gemeente stelt elk jaar een vast bedrag beschikbaar voor wijkwensen. De regiegroepen per wijk beoordelen de aanvragen of deze voor subsidie in aanmerking komen. Met een wijkwens maakt u uw wijk, buurt of straat mooier, leefbaarder, schoner en veiliger. 
We bieden 2 soorten wijkwensen:

  • Sociale wijkwens, deze vraagt u digitaal aan. Hieronder vallen plannen die bijdragen aan leefbaarheid en het sociaal contact. Voorbeelden zijn:
    - parkpicknick voor de buurt
    - straatspeeldag
    - openbare activiteiten in de buurt
    - openbare activiteiten in een buurthuis
     
  • Groene wijkwens, deze vraagt u (voorlopig) op papier aan. Hieronder vallen (blijvende) plannen die in de openbare ruimte voor meer veiligheid, sociaal contact of meer groen in de straat, buurt of wijk. Voorbeelden zijn:
    - opfleuren van een saaie muur
    - extra groen in uw straat
    - bankje of prullenbak
    - kunst in de wijk
  • - voorzieningen voor een veiliger kruispunt

Als u een wijkwens instuurt, doet u dit uiterlijk 4 weken voor de regievergadering van uw wijk. Keurt de regiegroep uw sociale wijkwens goed én is er juridisch geen bezwaar? Dan ontvangt u binnen 2 weken het subsidiebedrag. Voor de Groene Wijkwens neemt de wijkopzichter contact met u op. De gemeente zorgt voor de aanleg en keert geen subsidiebedrag uit. 

Regiegroepen en vergaderingen 

In de regiegroepen nemen bewoners uit de wijk deel. Zij beoordelen of de wijkwens draagvlak in de buurt heeft en of de wens uitvoerbaar is. Elke regiegroep beoordeelt de wijkwens voor hun eigen wijk. 

Regiegroep Oost: Dubbeldam, Stadspolders, Sterrenburg en Wilgenwende
dinsdag 9 juli 2024
dinsdag 27 augustus 2024
dinsdag 8 oktober 2024
dinsdag 19 november 2024
dinsdag 17 december 2024

 

Regiegroep West: Wielwijk, Crabbehof/Zuidhoven en Krispijn

woensdag 21 augustus 2024 (Koloriet)  
woensdag 11 september 2024 (Crabbehoeve)  
donderdag 10 oktober 2024 (Koloriet)  
donderdag 14 november 2024 (Crabbehoeve)  

 

Regiegroep Centrum: Binnenstad, Noordflank, Reeland en Staart
donderdag 11 juli 2024
donderdag 22 augustus 2024
donderdag 3 oktober 2024
donderdag 14 november 2024

 

Tips en voorwaarden
  • melding of vergunning: Bij een wijkwens komt meer kijken dan u vooraf waarschijnlijk dacht. Misschien moet u een melding doen of zelfs een vergunning aanvragen. Voor informatie kijkt u op de pagina Evenement organiseren. U leest daar wat u moet doen en wanneer
  • positief effect op uw wijk, buurt of straat:
    - vraag uw buurtbewoners om uw idee te ondersteunen
    - u denkt en werkt zelf mee aan de uitvoer
    - de wijkwens heeft een algemeen belang, geen persoonlijk belang 
    - voor iedereen toegankelijk, we sluiten niemand uit
    - heeft een redelijk groot bereik en een duidelijke doelstelling
    - zowel fysiek (tastbaar) als sociaal
    - draagt bij aan een schone, veilige en leefbare buurt
    - een sociale wens verbetert en vermeerdert de contacten
     
  • maak een inschatting van de kosten en stuur een uitgewerkte begroting met uw aanvraag mee 
  • kost de wens meer dan € 1.000,-? Dan mag alleen een rechtspersoon de aanvraag indienen. Een rechtspersoon is niet van vlees en bloed, het is een organisatie. Een natuurlijk persoon is, zoals u en ik, wel van vlees en bloed
  • planning: Een eenvoudige wens kan snel in vervulling gaan. Een ingewikkelde wens heeft langere voorbereiding nodig. Vraag uw wijkwens daarom ruim op tijd aan. Let daarbij op de planning van de regievergaderingen
  • vooraf informeren: Vraagt u subsidie voor een idee in de openbare ruimte? Zoals een bankje of plantenbak voor vergroening van uw wijk? Stuur eerst een e-mail naar Wijkwensen voor u de aanvraag indient. Een gebiedsmanager bekijkt de mogelijkheden voor uw wens. Na contact met de gebiedsmanager kunt u wel/niet de aanvraag voor uw wijkwens indienen
  • ander subsidiemogelijkheden: Misschien heeft u een mooie wens die niet onder de wijkwensen past. In Nederland hebben we meer organisaties die subsidie verlenen. Kijk daarvoor eens op de website van Het Cultuurfonds en Oranjefonds of vraag informatie bij uw woningbouwvereniging
  • via een Wijkwens vergoeden we ook maaltijden omdat samen eten ook verbindt. Er moet wel voldoende randprogrammering zijn én betalen deelnemers een eigen bijdrage. Het subsidiedeel en de eigen bijdrage voor de maaltijd moeten in verhouding zijn. Kosten voor vrijwilligers vergoeden we niet. ​​​​​​ 

Heeft uw andere vragen over wijkwensen? Stuur uw vraag dan via e-mail naar Wijkwensen. 

Aanvragen

Via het subsidieportal vraagt u subsidie aan en leest u informatie over uw aanvraag. Aanvragen met bedragen boven € 1.000,- betalen wij alleen aan rechtspersonen zoals bijvoorbeeld verenigingen en organisaties.

Minimaal 4 weken voor de vergadering van de regiegroep van uw wijk dient u een volledig aanvraag in. U stuurt daarbij een begroting en een activiteitenplan mee. Een handtekeninglijst waarmee u draagvlak aantoont, helpt bij de beoordeling van uw aanvraag. Wij nemen alleen volledige en op tijd ingediende aanvragen aan.   

Kies het juiste formulier voor de sociale wijkwens of de groene wijkwens.

EHerkenning-logoDigiD-logo.comVraag subsidie sociale wijkwens aan in het subsidieportal  u heeft DigiD of eHerkenning betrouwbaarheidsniveau 3 nodig. 

 Vraag een Groene Wijkwens aan    

De wijkkrant en wijknieuws

Niemand zit dichter op het nieuws dan de bewoners zelf. Samen met uitgever TIEN Plus en de wijkredactie maken zij enkele keren per jaar de wijkkrant. Op de website van huis-aan-huiskrant Dordt Centraal heeft elke wijk ook een eigen nieuwspagina.

Bekijk voor de digitale Wijkkrant en het wijknieuws de pagina Wijkkrant en wijknieuws. Daar leest u waar u informatie aanlevert voor de volgende krant in uw wijk. 

Wijkmanagers

Elke wijk heeft een wijkmanager. Namens de gemeente is hij of zij is de contactpersoon voor uw wijk. Met vragen over wonen of de samenleving in uw wijk denkt de wijkmanager met u mee. Ook met ideeën over de buitenruimte mag u de wijkmanager aanspreken. Hij of zij brengt u in contact met de wijkbeheerder. Samen met buurtbewoners kunt u ook zelf een deel van het groen in uw wijk onderhouden.

Lees meer informatie over de wijkmanagers

Meer informatie

Misschien zijn de volgende pagina's ook interessant voor u: