Wat vindt u belangrijk als er minder geld is?

In Dordrecht kunt u fijn wonen, werken en ontspannen. En dat moet zo blijven. Maar er komen moeilijke tijden aan. Vanaf 2026 moeten we vele miljoenen bezuinigen. Dat vraagt om pijnlijke keuzes. Die keuzes maken we zorgvuldig. En samen met de stad.

De gemeente voert veel taken uit voor de stad. Zoals het aanleggen van fietspaden, het verzorgen van straten, speelplekken en parken, het beschikbaar maken van bedrijventerreinen en het ondersteunen van inwoners die minder geld hebben. Maar onze kosten stijgen en we krijgen vanaf 2026 veel minder geld van het Rijk. Meer uitgaven en minder inkomsten. Dat betekent dat we minder geld hebben voor het uitvoeren van onze taken. Niet alles kan meer. We moeten keuzes maken waar we het geld wel en niet aan uitgeven.

Wat vindt u belangrijk?

Online vragenlijst en gesprekken

De bezuinigingen zullen straks de stad raken. Daarom hebben we de stad gevraagd om te horen wat Dordtenaren belangrijk vinden voor Dordrecht. Nu en in de toekomst. Zo zijn we in gesprek gegaan met inwoners, raadsleden, maatschappelijke partners en scholieren. Ook konden inwoners tot en met 9 oktober een online vragenlijst invullen op Doe Mee Dordrecht. Ruim 1200 mensen deden dat. We zijn heel blij met zoveel betrokkenheid!

Wat doen we met de reacties?

We maken een verslag van alle reacties uit de gesprekken en de vragenlijsten. Burgemeester en wethouders nemen dit mee bij het maken van voorstellen voor de bezuinigingen. De gemeenteraad beslist uiteindelijk over de voorstellen. In de loop van 2025 is duidelijk waar de gemeente de komende jaren op bezuinigt.

Hoe komt het dat Dordrecht moet bezuinigen?

Alle gemeentes krijgen vanaf 2026 minder geld van het Rijk. Dat geldt ook voor Dordrecht. Daarnaast stijgen onze eigen kosten, net als in veel huishoudens. In de toekomst moeten we veel voorzieningen in de stad opknappen of vervangen. Denk bijvoorbeeld aan scholen, sportplekken, kades en gemeenschappelijke gebouwen. Ook stijgen de zorgkosten voor jeugdhulp en WMO. Dat kost de komende jaren bij elkaar veel geld. Kortom, minder inkomsten en meer uitgaven. En dus zijn bezuinigingen onvermijdelijk.

Wat zijn de doelen voor Dordrecht?

De gemeenteraad beslist elk jaar waar de gemeente geld aan uitgeeft. Het overzicht van de inkomsten en uitgaven en de plannen voor het volgende jaar heet de begroting. Hierin staan 6 programma’s. Dat zijn de doelen voor de stad, wat we willen bereiken. Hieronder kunt u het doel per programma vinden. Wilt u weten hoeveel geld we besteden per programma? Bekijk dan de begrotingswebsite 2024 van Dordrecht voor meer informatie.
 

Gezond, sociaal en zorgzaam Dordrecht

Doel voor de stad

Alle Dordtenaren hebben dezelfde kansen en kunnen meedoen in de samenleving. We helpen mensen aan werk. Wie niet zoveel geld heeft, krijgt ondersteuning. Als zorg of hulp nodig is, is dat dichtbij en betaalbaar.

Wat houdt dit in?

Iedereen in onze stad moet mee kunnen doen. Met gelijke kansen op een goed en gezond leven. Van jong tot oud. We bestrijden armoede en helpen mensen met schulden. We helpen mensen aan passend werk.

We vinden het belangrijk dat mensen zelf verantwoordelijkheid nemen en anderen helpen. In Dordrecht staan we voor elkaar klaar. We kijken naar elkaar om. Lukt het niet op eigen kracht? Dan is er professionele hulp, zoals het sociaal wijkteam en jongerenwerk. We zorgen ervoor dat deze hulp dichtbij en betaalbaar is.

Gezondheid is belangrijk. Bijvoorbeeld door regelmatig te bewegen en te sporten. Bovendien kom je op sportclubs ook in contact met andere Dordtenaren. Daarom steunen we sportverenigingen.

We willen een stad zijn waar iedereen zich thuis voelt. In Dordrecht is iedereen gelijkwaardig. Hier is geen plaats voor uitsluiting of discriminatie.

Groen, duurzaam en ruimtelijk

Doel voor de stad

Een groene stad waar mensen fijn kunnen wonen en werken. We geven ruimte aan natuur in en om de stad. We helpen inwoners en bedrijven over te stappen naar schone energie. Zo vermindert de uitstoot van schadelijke stoffen.

Wat houdt dit in?

In een groene en gezonde stad kun je fijn wonen en werken. Daarom maken we de stad groener. Letterlijk, door meer groen zoals planten, bloemen en bomen aan te leggen. Goed voor de natuur én voor de inwoners. Fijne plekken waar Dordtenaren kunnen ontspannen en bewegen. We zorgen voor speelplekken en onderhouden wegen en fietspaden.

Meer groen beschermt de stad tegen hitte. Ook vangt het water op. Dat is nodig, omdat hevige regenbuien vaker voor wateroverlast zorgen.

De stad wordt ook groener en gezonder door meer schone energie te gebruiken. Dus meer wind en zon, minder gas en kolen. Zo verminderen we de uitstoot van schadelijke stoffen. We helpen inwoners en ondernemers daarbij.

Levendig, leefbaar en veilig

Doel voor de stad

Mensen voelen zich veilig en prettig in onze stad. Dankzij goede verlichting, een schone omgeving en extra handhaving op straat. Ook is er veel te beleven in onze stad. Van evenementen tot cultuur, voor Dordtenaren en bezoekers.

Wat houdt dit in?

We willen dat mensen zich veilig en prettig voelen in onze stad. Daarom zorgen we voor goede verlichting, veilige looproutes en een schone omgeving. Dordtenaren moeten prettig kunnen wonen. Overlast geeft een onveilig gevoel. Daarom pakken we dat aan, zeker op plekken waar het vaker voorkomt.

We werken samen met de politie en bewoners om problemen zoals eenzaamheid en armoede sneller aan te pakken. We maken de binnenstad groener en aantrekkelijker voor ontmoetingen, winkelen, horeca en evenementen.

Er komen meer handhavers. Zij controleren of mensen zich aan de regels houden. Zij zijn zichtbaar én aanspreekbaar in alle wijken van de stad.

Lerend en ondernemend

Doel voor de stad

Bedrijven in Dordrecht moeten goed kunnen werken en groeien. Dat levert werk en inkomen op voor onze inwoners. Ondernemers en onderwijs werken nauw samen. Zo worden mensen opgeleid voor de banen van de toekomst.

Wat houdt dit in?

We willen de economie laten groeien en zorgen voor welvaart voor onze inwoners en ondernemers. Goede banen met toekomstperspectief zijn belangrijk. Daarom gaan we beter samenwerken met ondernemers en onderwijsorganisaties. We investeren in nieuwe opleidingen en zorgen dat onderwijs en de arbeidsmarkt op elkaar aansluiten.

We stimuleren dat ondernemers betrokken zijn bij onze stad. Dat zij bedragen aan sociale initiatieven of de openbare ruimte.

Op bedrijventerreinen maken we ruimte voor meer verschillende soorten bedrijven en werkgelegenheid. Dat zorgt ervoor dat Dordrecht economisch tegen een stootje kan.

Het Leerpark groeit verder naar een echte regionale Campus. Hier werken onderwijs en bedrijfsleven nauw samen aan de economie van de toekomst én de mensen die daar straks werken.

Bouwend en bereikbaar

Doel voor de stad

We bouwen in Dordrecht woningen voor iedereen. We geven extra aandacht aan de bouw van betaalbare woningen. De stad moet goed bereikbaar blijven. Daarom geven we ruimte aan de fiets en het openbaar vervoer.

Wat houdt dit in?

We bouwen aan een sterk en bereikbaar Dordrecht met genoeg woningen voor iedereen. Er is veel vraag naar betaalbare woningen. De bouw van deze woningen geven we prioriteit, ondanks dat stijgende kosten en het gebrek aan vakmensen het lastig maken. We willen 4.000 nieuwe woningen bouwen, waarvan 30% sociale huurwoningen zijn. Ook moeten er 1.500 betaalbare koopwoningen bij komen. Natuurlijk houden we de balans goed in de gaten; we bouwen voor iedereen.

De nieuwe woningen bouwen we binnen de stad. De polders blijven groen. Dat betekent dat de ruimte beperkt is. Dordrecht moet goed bereikbaar blijven. Dat lukt niet als we allemaal de auto gebruiken. Daarom geven we ruimte aan de fiets en het openbaar vervoer. De auto parkeren we vooral aan de randen van het centrum en in parkeergarages.

Fijn wonen doe je in een prettige omgeving. Dus letten we bij de bouw van woningen goed op. We werken samen met inwoners, bedrijven en organisaties aan de toekomst van Dordrecht. Iedereen mag meedenken en helpen bij de plannen voor de stad. Inwoners kunnen ook zelf ideeën en initiatieven aandragen.

Bestuurlijk en ondersteunend

Doel voor de stad

We helpen mensen snel en goed, zoveel mogelijk op één plek én in één keer. Samen met onderwijs en bedrijven zetten we Dordrecht en de regio nog beter op de kaart in Den Haag en Brussel. Dat helpt ons bij de uitvoer van onze plannen.

Wat houdt dit in?

We zorgen voor toegankelijke en eenvoudige dienstverlening. Zo worden mensen snel en goed geholpen. Zeker voor zaken als paspoorten, verhuizingen en geboorteaangiftes. Dit doen we zoveel mogelijk op één plek én als dat kan in één keer. We willen voorkomen dat inwoners met ingewikkelde problemen van loket naar loket moeten gaan.

Dordrecht wil een belangrijke stad zijn in de regio. Zo verlenen we diensten voor de gemeenten in onze regio. We werken nauw samen met onderwijs en bedrijven om de Drechtsteden nog beter op de kaart te zetten in Den Haag en Brussel. Zo maken we meer kans op subsidies en hulp bij het uitvoeren van onze plannen.


Meer weten?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met het projectteam door te mailen naar ombuigingenkadernota@dordrecht.nl.