Levendige en groene stadswijk

Rond de nieuwe Spuiboulevard komt een levendige en groene stadswijk. Oude kantoren maken plaats voor ruim 500 woningen.

Er komt meer groen, vooral in de hoven tussen de woningen. Hierbij gaat het om het gebied waar nu het Stadskantoor, de Sociale Dienst en kantoorgebouwen Crownpoint staan.

Voor deze stadswijk heeft het ontwerpbureau de Zwarte Hond samen met ons een zogenaamd stedenbouwkundig raamwerk en beeldkwaliteit plan gemaakt. Onderstaande video en documenten geven een idee van hoe de woningen eruit kunnen zien.

Woningen

We bouwen op deze plek 510 woningen: 350 op de locatie Hellingen/Stadkantoor en 160 woningen op de locatie Crownpoint. Er komen ruim 300 betaalbare woningen (60%), waarvan 51 sociale huur (10%). In 2024 vallen onder de definitie betaalbare woningen: koopwoningen tot maximaal € 390.000,- (vrij op naam), sociale huurwoningen tot € 879,66 huur per maand en middenhuurwoningen tot € 1.123,12 huur per maand. De sociale huurwoningen komen in de woonblokken op de locatie Hellingen/Stadskantoor. 

De wijk bestaat uit 3 bouwblokken met verschillende soorten woningen. De openbare ruimte met veel groen biedt rust en ruimte om elkaar te ontmoeten. De nadruk ligt op wonen, met functies ter ondersteuning van de buurt. Zoals maatschappelijke voorzieningen of werken aan huis.

Bouwen in fasen

De start van de nieuwbouw op de plek van de kantoorpanden van Crownpoint staat gepland in 2025. Tot eind 2024 blijft de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Crownpoint.
De ontwikkeling van Crownpoint is vertraagd. Dat komt door verschillende factoren, zoals stijgende bouwkosten, personeelstekort in de bouw en stikstofproblematiek. Voor het gebouw is al een bestemmingsplan vastgesteld. 

Parkeergarage Spuihaven

We onderzoeken de mogelijkheden voor het uitbreiden van het aantal parkeerplaatsen in de parkeergarage Spuihaven. We kijken daarbij hoe de garage straks past in het nieuwe gebied. Zo willen we bijvoorbeeld een gevel met een mooie groene uitstraling.