Levendige en groene stadswijk

Rond de nieuwe Spuiboulevard komt een levendige en groene stadswijk. Oude kantoren maken plaats voor ruim 500 woningen.

Er komt meer groen, vooral in de hoven tussen de woningen. Hierbij gaat het om het gebied waar nu het Stadskantoor, de Sociale Dienst en kantoorgebouwen Crownpoint staan.

Voor deze stadswijk heeft het ontwerpbureau de Zwarte Hond samen met ons een zogenaamd stedenbouwkundig raamwerk en beeldkwaliteit plan gemaakt. Onderstaande video en documenten geven een idee van hoe de woningen eruit kunnen zien.

Woningen

We bouwen op deze plek ruim 500 woningen, waarvan ruim 300 in de categorie met een huur onder de €1.000,- of een koopprijs tot €325.000,-. Ongeveer 50 van deze woningen zijn sociale huur (10%).

De wijk bestaat uit 3 bouwblokken met verschillende soorten woningen. De openbare ruimte met veel groen biedt rust en ruimte om elkaar te ontmoeten. De nadruk ligt op wonen, met functies ter ondersteuning van de buurt. Zoals maatschappelijke voorzieningen of werken aan huis.

Bouwen in fasen

Het bouwen van de ruim 500 woningen gaat in fasen. De start is in 2023 met de sloop van de kantoorpanden van Crownpoint. Voor het gebouw van Crownpoint is al een bestemmingsplan vastgesteld. Het Stadskantoor en kantoor van de Sociale Dienst blijven voorlopig nog staan. Deze gaan weg wanneer het nieuwe Huis van Stad en Regio klaar is in 2025. Daarna volgt de sloop en de bouw van de nieuwe woningen. Planning is dat de woningen in 2027 en 2028 klaar zijn. Projectontwikkelaars bouwen de woningen, die de grond kopen nadat de kantoren zijn gesloopt. Wij vragen ontwikkelaars om een plan te maken en kiezen de ontwikkelaars met de beste plannen.

Parkeergarage Spuihaven

We onderzoeken de mogelijkheden voor het uitbreiden van het aantal parkeerplaatsen in de parkeergarage Spuihaven. We kijken daarbij hoe de garage straks past in het nieuwe gebied. Zo willen we bijvoorbeeld een gevel met een mooie groene uitstraling.