Ontwikkeling Maasterras

De komende jaren bouwt de gemeente een compleet nieuwe groene en duurzame woonwijk tussen het spoor, de snelweg A16, Krispijn en de Oude Maas: Maasterras. Een prettige groene plek om te wonen, te werken en te verblijven, dicht bij het station en de binnenstad.

Maasterras is onderdeel van Stadsas Dordt, de stadsontwikkeling op en langs het spoor. In dit gebied bouwen we de komende jaren veel nieuwe woningen.

In Maasterras fase 1 bouwen we straks ruim 2.000 nieuwe huur- en koopwoningen. Met ruimte voor 2 parken, parkeergarages, basisonderwijs en andere voorzieningen die een woonwijk compleet maken.

Op deze pagina ziet u de samenvatting van het bestemmingsplan Maasterras fase 1 in beeld.

Op deze pagina kunt u de veelgestelde vragen en antwoorden over Maasterras Fase 1 bekijken.

Participatie

De gemeenteraad beslist op 2 juli 2025 over het bestemmingsplan. Voorafgaand heeft er een uitgebreid participatieproces plaatsgevonden. Na de zomer start de verdere uitwerking van het plan. Ook gedurende de uitwerkingsfase horen we graag wat bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden belangrijk vinden. Zodra er ruimte is om mee te denken, laten we dat hier en via de andere gemeentelijke communicatiemiddelen weten. 

Wilt u op de hoogte blijven van de plannen voor Maasterras? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

Marktconsultatie

We willen Maasterras ontwikkelen tot een stedelijk woongebied met ongeveer 2.200 woningen in fase 1. Er komen ook verschillende voorzieningen. Hiervoor willen we samenwerken met ontwikkelende, realiserende, exploiterende en investerende (markt)partijen.

De selectieprocedure begint zodra er een bestuurlijk besluit is genomen over de voorziene samenwerkingsvorm en selectieprocedure. Dit wordt de komende tijd voorbereid.

Aantrekkelijk, bereikbaar en gezond

Maasterras wordt een prachtplek om te wonen. Tussen de gebouwen komen groene pleinen en rustige binnentuinen waar je kunt wandelen, spelen of gewoon even zitten. De openbare ruimte is ruim en kindvriendelijk ingericht, met veel aandacht voor fietsen en lopen.

Er is genoeg keuze in huur- en koopwoningen: van studio’s en appartementen tot gezinswoningen en luxe penthouses. Zo is er voor jonge of kleine gezinnen, starters, jongeren en ouderen een (t)huis te vinden. Alles op loopafstand van buurtvoorzieningen als een gezondheidscentrum, basisschool, winkels voor de kleine boodschappen en kleine horeca.

De ligging is ideaal: vlak bij het OV, met goede verbindingen in de regio. Fietsers en voetgangers krijgen alle ruimte, en er komt een snelfietsroute naar Rotterdam. Deze route verbindt Dordrecht en Rotterdam (centrum en Kralingse Zoom) via Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Ridderkerk en Capelle aan den IJssel. Vanuit Maasterras is dit straks ook een snelle en veilige fietsroute van en naar het station en de binnenstad.

OER Maasterras

Adviesbureau Antea heeft voor Maasterras een Omgevings Effect Rapportage (OER) gemaakt. Een OER laat zien wat de invloed is van plannen op de omgeving waarin we wonen, werken en leven. Denk aan effecten op luchtkwaliteit, geluid, gezondheid, natuur, werkgelegenheid, verkeer en klimaat. Zo helpt het rapport om goede keuzes te maken voor de toekomst van een wijk. In het onderzoek worden verschillende alternatieven op vele thema’s onderzocht. Dit leidt uiteindelijk tot een voorkeursalternatief voor het geheel. De OER laat zien of het plan past in de omgeving en helpt de gemeenteraad bij het nemen van een besluit over Maasterras.

Bestemmingsplan

Het gebied Maasterras is te groot om in één keer te ontwikkelen, dus doen we dit in meerdere (deel)fasen.

Voor fase 1 heeft het college van burgemeester en wethouders op 12 december 2023 het ontwerpbestemmingsplan ‘Maasterras fase 1’ vrijgegeven voor inspraak. 

Van 21 december 2023 tot en met 31 januari 2024 lag het ontwerpbestemmingsplan samen met de omgevingseffectrapportage (OER) en het stedenbouwkundig masterplan ter inzage. Bekijk alle documenten over het Maasterras. We hebben 45 reacties op de wijziging van het bestemmingsplan ontvangen, van betrokken inwoners, bedrijven en publieke organisaties. De voorgestelde beantwoording van de ingediende zienswijzen is opgenomen in de nota van zienswijzen, die samen met het bestemmingsplan ter vaststelling aan de gemeenteraad wordt aangeboden. Na vaststelling van het bestemmingsplan ontvangen alle indieners van een zienswijze een reactie.

Nieuwe stedenbouwkundige uitwerking

Naar aanleiding van de ingediende zienswijzen is er samen met Palmbout Urban Landscapes een nieuwe stedenbouwkundige uitwerking gemaakt. Deze wordt na vaststelling bestemmingsplan door de raad verder uitgewerkt.

Raadsvoorstel

Op deze pagina ziet u de samenvatting van het bestemmingsplan Maasterras fase 1 in beeld. Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Dordrecht heeft op 26 mei 2025 het gewijzigde voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan Maasterras fase 1 aan de gemeenteraad aangeboden. Dit kunt u op de website van de raad vinden.

Planning wijziging conceptbestemmingsplan

  • Tweede helft 2023 - eerste schetsen stedenbouwkundig masterplan
  • Eind 2023 - vrijgave voor inspraak ontwerp bestemmingsplan Maasterras fase 1
  • 2 juli 2025 – vaststellen bestemmingsplan fase 1 door de Raad
  • Q3 2025 – Start uitwerking nieuw stedenbouwkundig masterplan fase 1
  • Vanaf 2025 - voor fase 2 maken we een apart omgevingsplan
  • 2026 en verder - start bouwrijp maken Maasterras fase 1