Life Critical project

Het Life Critical project heeft als doel om bestaande woonwijken voor te bereiden op klimaatverandering. Op dit moment gebeurt dit in Wielwijk.

In Wielwijk zijn kastjes opgehangen om de vochtigheid en temperatuur te meten. Begin juli 2020 is een nieuwe stap gezet in het Life Critical project. Er zijn 12 meetkastjes (sensoren) opgehangen. Ze meten de hoeveelheid vocht in de lucht en de temperatuur. Zo krijgen we een beeld  van wat de verbouwing voor effect heeft op het wonen en werken in de wijk. De verbouwingen zijn bedoeld om de wijk fijner te maken en beter bestand tegen warme zomers en veel zware regenbuien.

Aanpassingen

We passen een aantal dingen aan. Het zijn allemaal oplossingen die ervoor zorgen dat bewoners minder wateroverlast en warmteoverlast hebben. 

  • Er komen meer bomen en planten in de wijk.
  • We verplaatsen een drukke weg
  • We maken slim gebruik maken van hoogteverschillen om water op te vangen.

Het meten doen we samen met bewoners. Jullie kunnen ons het beste vertellen of het fijner wordt in de wijk.

Dit kun je doen

De komende tijd kunnen bewoners zich aansluiten bij meerdere activiteiten. Een paar voorbeelden:

  • Samen een eigen meetkastje bouwen op een plaats naar keuze.
  • Kijken naar de meetkastjes die er al hangen.
  • Samen een fotoboek maken over de wijk om de veranderingen te zien. Bijvoorbeeld samen foto's maken van plassen in het park, veranderende straten, plantjes en dieren en nog veel meer.

We bespreken dit allemaal regelmatig onder het genot van een kopje koffie tijdens gezellige bijeenkomsten. Alles wat we verzamelen, gebruiken we om te kijken of de verbouwingen het wonen en werken in de wijk fijner maken. We kunnen deze informatie ook gebruiken voor andere wijken in Dordrecht of steden in Europa. We werken namelijk samen met Bradford in het Verenigd Koninkrijk, Gent in België en Bergen in Noorwegen.

Meer informatie?

Wil je meer informatie of op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, mail ons of stuur een WhatsApp.                                                             

Facebook:  Burgerwetenschapwielwijk

E-mail : Burgerwetenschapwielwijk@dordrecht.nl

Bel/whatsapp: tel. 06-36050490.

Een vaste nieuwsbrief en een website volgen snel.