Life Critical project

Het Life Critical project heeft als doel om bestaande woonwijken voor te bereiden op klimaatverandering. Op dit moment gebeurt dit in Wielwijk.

In 2007 al is het plan ‘Wielwijk sterk en weerbaar' opgesteld. Dit is toen gebeurd in samenwerking met wijkbewoners, woningbouwcorporatie Woonbron en de gemeente Dordrecht.

In dit plan staat dat er meer verschillende woningen moeten komen. Er staat ook dat de M.H. Trompweg naar de rand van de wijk bij de Admiraal de Ruyterweg wordt verplaatst. Zo komt er in het hart van de wijk meer ruimte voor groen: de Tromptuinen en het vernieuwde Wielwijkpark. Om dit te bereiken, zijn veel huizen gesloopt en ook al veel nieuwe woningen gebouwd.

Klimaat

We merken allemaal de gevolgen van de klimaatveranderingen in Wielwijk. Er is bijvoorbeeld wateroverlast in het Wielwijkpark na zware regenval. Op warme zomerdagen hebben we last van 'hittestress'. Hittestress is het hebben van lichamelijke klachten op warme dagen. Het lichaam kan de warmte slecht kwijt. Dit kan leiden tot ongemakken of ernstige lichamelijke klachten. Om hittestress te verminderen, maken we meer plaats voor water en groen. Dit geeft namelijk verkoeling.

Aanpassingen

In het Wielwijkpark verhogen we het grasveld. Zo ontstaan hier hoge droge plekken om te spelen en te recreëren. De lage, natte plekken voeren het water af naar nieuwe sloten. De de M.H. Trompweg wordt gedeeltelijk verplaatst. Er komt een groene plek met veel water voor terug. Zo maken we hier een parkachtige omgeving waar het fijn verblijven is op warme zomerdagen.

De ontwikkelingen in Wielwijk gebeuren mede met steun van het Europese project Life Critical. Vanuit dit project gaan we meten of alle maatregelen op het gebied van klimaat effect hebben op het woonplezier in de wijk. Dit doen we graag samen met u.

Meetkastjes

In Wielwijk zijn kastjes opgehangen om de vochtigheid en temperatuur te meten. Door het verzamelen van informatie kunnen we goed in de gaten houden wat er gebeurt. We hebben 15 meetkastjes in de wijk opgehangen die temperatuur en luchtvochtigheid meten. Ook hebben we 15 meetkastjes opgehangen die de luchtkwaliteit meten. Deze meetkastjes hangen in gebieden die wij groener maken. Maar ze hangen ook in gebieden die blijven zoals ze zijn. Zo krijgen we een goed inzicht of de aanpassingen verschil gaan maken

Meer informatie

Wil je meer informatie of op de hoogte blijven? Dat kan op de volgende manieren: