Life Critical project

Het Life Critical project heeft als doel om bestaande woonwijken voor te bereiden op klimaatverandering. Op dit moment gebeurt dit in Wielwijk.

In 2007 al is het plan ‘Wielwijk sterk en weerbaar' opgesteld. Dit is gebeurde toen in samenwerking met wijkbewoners, Woningbouwcorporatie Woonbron en de gemeente Dordrecht.

In dit plan staat  dat er meer verschillende  woningen moeten komen. Er staat ook dat de M.H.Trompweg naar de rand van de wijk bij de Admiraal de Ruyterweg wordt verplaatst. Zo komt er in het hart van de wijk meer ruimte voor groen. Dit groen wordt de Tromptuinen en het vernieuwde Wielwijkpark. Om dit te bereiken zijn er al veel huizen gesloopt. Ook zijn er veel al nieuwe woningen.

Klimaat

We merken allemaal de gevolgen van de klimaatveranderingen in Wielwijk. Er is bijvoorbeeld wateroverlast in het Wielwijkpark na zware regenval. Op warme zomerdagen hebben we last van  'hittestress'. Hittestress is het hebben van lichamelijke klachten op warme dagen. Het lichaam kan de warmte slecht kwijt en dit kan leiden tot ongemakken of ernstige lichamelijke klachten. Om hittestress te verminderen maken wij meer plaats voor water en groen. Dit geeft namelijk verkoeling.

Aanpassingen

In het Wielwijkpark verhogen we het grasveld. Zodat hier hoge droge plekken ontstaan om te spelen en te recreëren. De natte lage plekken voeren het water af naar nieuwe sloten. De de M.H. Trompweg wordt gedeeltelijk verplaatst. Er komt een groene plek met veel water voor terug. Zo maken we maken hier een parkachtige omgeving van waar het fijn verblijven is op warme zomerdagen.


De ontwikkelingen in Wielwijk gebeuren mede door steun van het Europese project Life Critical. Vanuit dit project gaan we meten of de klimaat adaptieve aanpassingen effect hebben op het woonplezier in de wijk. Dit willen we niet alleen doen maar samen met u.

Meetkastjes

In Wielwijk zijn kastjes opgehangen om de vochtigheid en temperatuur te meten. Door het verzamelen van informatie kunnen we goed in de gaten houden wat er gebeurt. Er zijn 15 meetkastjes in de wijk opgehangen die temperatuur en luchtvochtigheid meten. Ook zijn er  nog 15 meetkastjes opgehangen die de luchtkwaliteit  meten. Deze meetkastjes hangen in gebieden die wij  groener maken maar ook in gebieden die blijven zoals ze zijn. Zo krijgen we een goed inzicht of de aanpassingen verschil gaan maken

Meer informatie

Wil je meer informatie of op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, mail ons of stuur een WhatsApp.