Minnaertweg: rioolvervanging en herinrichting

In 2026 vervangen we de riolering in de Minnaertweg en omliggende straten. Ook de verharding van de rijbaan, de parkeervakken en trottoirs gaan we vervangen. En we voeren werkzaamheden uit aan het groen.

Wij werken nu aan een eerste plan (schetsontwerp). Dit plan vullen we aan met suggesties en ideeën van buurtbewoners.

Op de afbeelding ziet u waar we de riolering vervangen in 2026 (rode lijn). Het gaat om alle riolering binnen het gebied van de Minnaertweg en aansluitende straten. In roze is het gebied weergegeven waar we de bestrating opnieuw aanleggen. In principe is dit alle verharding in de openbare ruimte. De paarse lijnen geven de locaties aan waar we nieuwe verbindingen maken met de nieuwe riolering op de omliggende sloten.
Op de afbeelding ziet u waar we de riolering vervangen in 2026 (rode lijn). Het gaat om alle riolering binnen het gebied van de Minnaertweg en aansluitende straten. In roze is het gebied weergegeven waar we de bestrating opnieuw aanleggen. In principe is dit alle verharding in de openbare ruimte. De paarse lijnen geven de locaties aan waar we nieuwe verbindingen maken met de nieuwe riolering op de omliggende sloten.

Werkzaamheden

Eerst vervangen we het riool in uw straat. Daarna willen we gelijk de nieuwe inrichting van uw straat aanleggen. Deze aanpak wordt uitgetest in enkele andere projecten in Dordrecht. Als dit goed werkt, doen we hetzelfde in uw buurt. Hiermee verminderen wij de overlast enorm.

Het werk staat gepland voor de eerste helft van 2026 en duurt ongeveer een jaar. In de volgende straten vervangen we het riool en vernieuwen we de bestrating:

• Algolring
• Andromedaring
• Grote Hondring
• Herculesring
• Holwardastraat
• Kameleonring
• Minnaertweg
• Pegasusring
• Phoenixring
• Spicaring
• Tucanaring

Nieuwe riolering

Het riool is uit 1970 en mengt het vuile water en het schone (regen)water nog samen in 1 rioolbuis, waarna het naar de waterzuivering gaat. Wanneer wij het riool vervangen, plaatsen we een gescheiden riool met 2 rioolbuizen. Eén buis voor regenwater en de ander voor vuilwater. Het regenwater stroomt dan niet meer samen met vuilwater naar de zuivering, maar wordt afgevoerd naar de sloot. Dit is beter voor het milieu en verkleint de kans op wateroverlast. Langs het riool komt een drainage te liggen waarmee we de hoogte van de grondwaterstand kunnen regelen.

Aanleg parkeervakken

In de buurt wordt op dit moment meestal op de rijbaan geparkeerd ('informeel parkeren'). Met de nieuwe inrichting leggen we parkeervakken aan langs de rijbaan ('formeel parkeren'). De totale breedte van de rijbaan wordt daardoor smaller. Er blijft voldoende parkeermogelijkheid in uw buurt. Het kan wel zijn dat u iets verder moet lopen dan nu.

Doe Mee Dordrecht

Naast de vernieuwingen die hierboven staan, willen we verbeteringen aanbrengen op het gebied van groen, spelen en bewegen en verkeersveiligheid. Buurtbewoners konden tot 17 juni 2024 hun suggesties en ideeën voor de buurt insturen via Doe Mee Dordrecht. Veel mensen hebben meegedacht. Alle opmerkingen zijn bekeken en waar mogelijk verwerkt in het eerste plan (schetsontwerp). Vanaf 26 november kunt u de volledige terugkoppeling van alle ideeën vinden op Doe Mee Dordrecht.

Enkele belangrijke resultaten:

  • De Minnaertweg wordt een 30 km/u zone. Bij elke kruising komt een drempelplateau. Deze drempels zorgen ervoor dat auto's langzamer rijden. Dit maakt de straat veiliger voor iedereen die er woont, loopt of fietst.
  • De hele buurt wordt groener. We planten zoveel mogelijk bomen en groen langs de straten en op de pleinen. Het parklint langs het water aan de oostkant van de buurt krijgt nieuwe paden en natuurvriendelijke oevers. Ook wordt er anders gemaaid. Hierdoor ziet het er natuurlijker uit én het is goed voor de biodiversiteit.
  • Op elk plein in de ringen komt een speelplek. We plaatsen verschillende en uitdagende speeltoestellen voor zowel jonge als oudere kinderen. Het vele nieuwe groen rondom de speelplekken maakt het spelen extra leuk.

Op maandag 2 december was de bewonersbijeenkomst druk bezocht. Hieronder presenteerden we het schetsontwerp:

Op de tekening ziet u de buurt rondom de Minnaertweg. De Minnaertweg verandert in een 30 km/u zone. Bij elke kruising komt een drempelplateau. Ook versmalt de weg tot maximaal 4,8 meter. Parkeren op de weg kan dan niet meer. Daarom staan er op veel plekken extra officiële parkeervakken langs de weg. Deze parkeervakken krijgen een breedte van 2,4 tot 2,5 meter. De meeste inritten bij de woningen zijn 2,5 tot 3,5 meter breed. Er zijn een aantal vakken voor planten en bomen ingetekend.  Op en rond de Minnaertweg staan meerdere openbare laadpalen. Binnenkort komen er nieuwe laadpalen bij de Algolring bij nummer 9, de Minnaertweg bij nummer 22, en aan de Kameleonring.  Ook bij de ringstraten versmalt de weg. Aan één kant komen hier bomen en groenvakken. Naast de weg blijft ruimte voor haaksparkeren. Tussen de parkeervakken en de speelplekken komt beplanting als buffer. Op elk plein in de ringen is een speelplek ingetekend met verschillende speeltoestellen. Rondom de speelplekken komt veel groen. Het trapveldje aan de Minnaertweg keert terug.  Langs het water ten oosten van de buurt komen halfverharde paden en natuurvriendelijke oevers in het bestaande groen. Deze groene plekken sluiten aan op de nieuwe speelplekken van de ringstraten.  Op de tekening staan ook gemeenschappelijke parkeerterreinen. Deze zijn eigendom van de bewoners. Zij krijgen geen nieuwe inrichting.

De gekozen speeltoestellen zijn nog niet definitief. De speeltoestellen sluiten zo veel mogelijk aan bij de leeftijd van de kinderen die in deze buurt wonen.

Dit eerste Schetsontwerp presenteerden we op 2 december met de buurt. De reacties van de buurt zijn hierin dus nog niet verwerkt. 

Informatie en vragen

Heeft u vragen over dit project, dan kunt u contact opnemen met de projectleider van de gemeente, Brian van Hooff, via werkaandewijk@dordrecht.nl.