Dordtse gemeenteraad stemt in met ontwikkeling Maasterras: ruim 2.000 woningen erbij   

De gemeenteraad is op 2 juli 2025 met ruime meerderheid akkoord gegaan met het bestemmingsplan Maasterras fase 1. Daarmee is de laatste officiële stap gezet om deze nieuwe Dordtse stadswijk te ontwikkelen. Goed nieuws voor de vele woningzoekenden in Dordrecht.

Maasterras fase 1 

Maasterras wordt een groene en duurzame wijk met ruim 2.000 woningen, waaronder meer dan 400 sociale huurwoningen en ruim 600 betaalbare koopwoningen. Er komen woningen in verschillende soorten en maten: studio’s, kleine tot grotere appartementen en gezinswoningen. Hiermee wordt Maasterras een woonwijk voor een brede doelgroep.  Lees meer in het bestemmingsplan Maasterras fase 1 of in de samenvatting van het bestemmingsplan Maasterras fase 1 in beeld. 

Aanpassingen bestemmingsplan Maasterras 

De gemeenteraad vraagt om een aantal aanpassingen op het bestemmingsplan. Met name stemde de raad voor meer sociale huurwoningen in het Maasterras plan: namelijk minimaal 22% in plaats van 20% sociale huurwoningen.  De komende periode verwerken we de vastgestelde aanpassingen in het definitieve bestemmingsplan.  

Meer woonruimte en meer kansen voor de stad  

Met Maasterras speelt de gemeente in op de groeiende behoefte aan betaalbare en passende woonruimte voor verschillende doelgroepen. Door de bouw van nieuwe woningen zullen mensen verhuizen, waardoor er ook weer bestaande huur- en koopwoningen vrijkomen. Dat zorgt voor beweging in de woningmarkt. En dat vergroot de kansen om een passende woning te vinden voor bijvoorbeeld starters, jonge gezinnen en mensen met een beperkt budget.

Huidige bewoners en bedrijven  

Het raadsbesluit betekent dat de bestaande woningen, woonwagens en bedrijven plaatsmaken voor Maasterras. De gemeente begrijpt dat dit besluit impact heeft op de bewoners en bedrijven in het gebied. We blijven met hen in gesprek en kijken samen vooruit.  

Wat verandert er in het gebied?  

Dit plan maakt de herontwikkeling van het huidige gebied mogelijk. Het gebied verandert in een groene woonwijk met meer dan 2.000 woningen. Op een unieke plek, dicht bij het station en de binnenstad.  

Maasterras: 

  • wordt een nieuwe, groene stadswijk vormt een nieuwe, aantrekkelijke stadsentree die de binnenstad en Krispijn beter met elkaar verbindt 

  • heeft een goede aansluiting op het openbaar vervoer  

  • krijgt veilige fiets- en looproutes  

  • krijgt een directe verbinding met de snelfietsroute naar Rotterdam. 

Groen en toekomstbestendig  

Wat Maasterras bijzonder maakt, is de combinatie van stedelijk wonen met veel ruimte voor groen. Bomen langs straten en pleinen, groene zones tussen de gebouwen en twee parken zorgen voor een prettige leefomgeving. Daarbij hebben we aandacht voor het veranderende klimaat. Dordrecht loopt voorop bij het maken van veilige plekken bij heel hoog water. Dankzij de verhoogde ligging kan Maasterras dienen als veilige schuilplek als dat nodig is. Een belangrijk voordeel in een stad die omringd is door rivieren. Bovendien worden de woningen energiezuinig, wat bijdraagt aan een toekomstbestendige wijk.  

Buurtvoorzieningen  

In de wijk komen voorzieningen zoals een basisschool, kinderopvang, een gezondheidscentrum en winkels voor de dagelijkse boodschappen. Daarnaast kleinschalige horeca, speelplekken en pleinen, die van Maasterras een levendige en complete stadswijk maken.  

Bereikbaarheid en parkeren 

Dordrecht is een bereikbare stad. De stadsbrug naar Zwijndrecht blijft open voor auto’s, bussen en fietsers en krijgt aan Dordtse kant een vernieuwde aanlanding. Deze sluit goed aan op de stadsstraat in Maasterras.  

We ontwikkelen mobiliteitshubs aan de randen van Maasterras met voorzieningen voor deelfietsen en deelauto's. Parkeren van auto’s kan in parkeerhubs op centrale plekken aan de randen van de deelgebieden. Voor bewoners bouwen we parkeergarages onder de gebouwen. Voor bezoekers komt er een openbare parkeergarage met minimaal 850 parkeerplaatsen. 

Planning Maasterras fase 1  

We verwachten dat de voorbereidingen voor de uitvoering in de loop van 2026 starten. In 2029 start de sloop en nieuwbouw van de aanlanding aan de Dordtse kant van de stadsbrug naar Zwijndrecht. De ontwikkeling van Maasterras duurt ongeveer 15 jaar.  

Ook in volgende fases van het project organiseren we nieuwe momenten van informatie en participatie.   

Het vastgestelde bestemmingsplan publiceren we op 13 augustus 2025 via www.officielebekendmakingen.nl. Ook ligt het ter inzage in de hal van het stadskantoor. Vanaf dat moment kunnen belanghebbenden in beroep bij de Raad van State.  

Meer informatie  

Kijk voor het volledige plan en voor meer informatie op de website: dordrecht.nl/maasterras  en Veelgestelde vragen