Zorg voor bomen
Dordrecht is een groen eiland met veel natuur en bomen.
Het is belangrijk bomen goed te laten groeien en te onderhouden, omdat ze een 'ecosysteem waarde' hebben. Dit wil zeggen een natuurlijk systeem dat bestaat uit alle levende wezens in een bepaald gebied.
Bomen
- dragen bij aan een gezonde leefomgeving
- vangen fijnstof op
- geven zuurstof terug
- zijn een soort natuurlijke airco's die op warme dagen zorgen voor minder hittestress. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een grote boom op een zonnige dag gelijk staat aan 10 airco’s. Dat komt door verdamping via de bladeren
- hebben een belangrijke rol voor de biodiversiteit (verschillende soorten planten en dieren in een gebied)
Wat vinden we belangrijk
- Een boom kappen we alleen als het niet anders kan. Voor elke gekapte boom planten we een nieuwe
- We testen nieuwe technieken waardoor we bomen langer kunnen behouden
Op de website van Groen Blauw Dordrecht leest u over de klimaatambitie van Dordrecht. Een stad waar bewoners zijn voorbereid op een extremer klimaat en een hogere zeespiegel. Dit doen we door meer groen (natuur) en blauw (water) toe te voegen aan de stad. En te kijken hoe we het bestaande groen en blauw beter kunnen gebruiken en verbinden.
Met heel veel projecten maken we Dordrecht steeds groener en klimaatbestendiger. Dan doen we met elkaar: gemeente, maatschappelijke organisaties, bedrijven en bewoners. Lees wat er gebeurt in uw stad, wijk of straat.
Ook hebben we
- een Boomstructuurplan 2007 (pdf, 2.137 kB)
- een Bomenlijst 2020 (pdf, 870 kB) voor het behoud van belangrijke en heel oude (meer dan 70 jaar) bomen
Boomziektes
Onze zorg voor bomen zit ook in onderzoek naar en voorkomen van boomziektes. We doen veel om zieke bomen te redden, maar soms is kappen beter. We kennen in Dordrecht vooral de volgende boomziekten en boomaantastingen:
- essentaksterfte
- kastanjebloedingsziekte
- massariaziekte bij platanen
- roetschorsziekte bij esdoorns
- watermerkziekte bij wilgen
- eikenprocessierups
- iepziekte
- bladluis bij vooral lindes
We verzamelen en delen kennis
- door de werkgroep van gemeentelijke groenbeheerders van de Drechtsteden regio
- onze eigen boombeheerders zijn lid van de Intergemeentelijke Studiegroep Bomen. Dat is een landelijke studiegroep van bomenexperts die ook kennis verzamelen en delen
- door te overleggen met betrokken organisaties uit de stad. Met elkaar bekijken we wat er speelt rondom bomen en of we ons beleid daarop moeten aanpassen
Bestrijden van ziektes en overlast
Door samen te werken weten we welke bestrijdingsmogelijkheden er zijn. En als het kan gebruiken we die ook. Want we willen niet dat ziektes zich kunnen verspreiden.
De overlast die eikenprocessierupsen geeft bestrijden we ook. Als na de 3e vervelling van de rups de brandharen te zien zijn, zuigen we de rupsen weg.
In sommige bomen, zoals eiken, beuken, iepen en esdoorns plaatsen we 'ankers' in de kroon. Zo kunnen ze langer blijven leven. Ankers zijn stevige banden die kwetsbare takken steunen zodat die niet kunnen breken.
Meer informatie op de pagina Onderhoud en snoeien.
We hebben geleerd dat 'monocultuur' (grote groepen of rijen bomen van dezelfde soort) niet handig is. Daarom planten we nu vaak een mix van verschillende soorten bomen. Zo verspreiden ziektes zich minder snel en lopen we minder risico op groot verlies van bomen.
De afgelopen jaren zijn er veel bomen bij gekomen in Dordrecht.
Zo hebben we 100 bomen geplant door de bevolkingsgroei met 1.000 inwoners. Dat was een afspraak in de collegeperiode 2018-2022.
In 2020 vierden we dat Dordrecht 800 jaar stadsrechten had. Hiervoor wilden we 800 extra bomen planten. Maar dat werden er veel meer! Maar liefst 2.779 bomen en 3.215 heesters op de volgende locaties:
- langs de Rondweg N3:
- 111 bomen (in 2021)
- 93 bomen en 3.215 heesters (in 2022)
- Tiny Forest, Krispijnbos (Nassauweg):
- 825 bomen (in 2020)
- Tiny Forest, Beastiebos (dubbel Tiny Forest aan de Van Gendtstraat):
- 1620 bomen (in 2021)
- Jubileumbomen (gratis bomen voor particulieren, verspreid over heel Dordrecht):
- 80 bomen
- Kastanjearboretum (kastanjetuin aan de Maasstraat):
- 50 bomen