Onderhoud en snoeien

Het team Groenonderhoud werkt als het kan duurzaam bij het onderhoud van de bomen. Zo gebruiken we veel elektrisch gereedschap.

Redenen om te snoeien  

  • Groeien en gezond blijven. We halen bijvoorbeeld dode plantendelen en zieke struiken weg. En zorgen voor voldoende licht en lucht tussen de takken en twijgen 
  • Overlast voorkomen. De bekendste klachten van overlast door bomen zijn: bladval, stuifmeel, plak op auto's, schaduw en wortelopdruk. Bij elke melding kijken we of het nodig is om in te grijpen. We zoeken naar oplossingen die de bomen zo min mogelijk hinderen in hun gezondheid.
    Dit zijn geen redenen om bomen te snoeien:
    • schaduw in tuinen of op zonnepanelen
    • vogelpoep
    • vallend blad
    • stuifmeel
    • bloesem
  • Voor de veiligheid. We snoeien bomen langs wegen, zodat het verkeer zonder hinder kan doorrijden. Denk bijvoorbeeld aan takken die overhangen en doorrijhoogten belemmeren. Als het om een boom op particulier terrein gaat, die overlast geeft in de openbare ruimte? Dan vragen wij de eigenaar om de takken te snoeien
  • We letten ook op de wortels. Soms drukken wortels de straat of stoep kapot. Dat lossen we dan op. Helaas komt het probleem vaak weer terug
We snoeien het hele jaar door

Het meeste snoeiwerk gebeurt in de winter als het blad van de bomen en struiken is. Dan zien we goed de structuur en groeiwijze. En zijn er geen vogels op hun nesten in bomen en struiken. Knotwilgen, lei- en vormbomen snoeien we alleen in de winter.

Van het snoeiafval maken we compost en dat gebruiken we om plantsoenen vruchtbaar te maken. Omdat er in de winter minder afval is, voeren we minder afval af.

Niet alle bomen en struiken kunnen we in de winter snoeien. Zomerbloeiende gewassen als rozen, vlinderstruiken en ganzeriken snoeien de groenmedewerkers in het voorjaar.

Eens in de 3 jaar lopen we alle plantvakken na en snoeien die als het nodig is. De gemeente snoeit daarom ieder jaar een ander deel van een wijk.

Kwaliteit van het onderhoud

De gemeente onderhoudt de omgeving met foto's (beeld) die een bepaald verzorgingsniveau laten zien.

Dit noemen we 'beeldmeetlatten'. Met deze beeldmeetlatten kunt u in 1 oogopslag zien of de omgeving verzorgd genoeg is. Als dat niet zo is, kunt u de gemeente erop aanspreken. De gemeente gebruikt de beeldmeetlatten niet voor onderhoud van bijvoorbeeld: bankjes op straat, speeltoestellen en verkeersborden.   

Beeldmeetlatten

U kunt met de beeldmeetlat zelf in uw buurt het groen beoordelen. Er zijn verschillende verzorgingsniveaus: van A+ tot en met D. 

A+ is het meest verzorgd en D het minst verzorgd. Op de onderhoudskaart (pdf, 1503 kB) ziet u welk niveau voor uw buurt geldt.    

Voorbeelden onderhoudsniveaus A,B en C

Ziet de buitenruimte er niet op het afgesproken niveau uit? Dan kunt u een melding openbare ruimte maken via Fixi.  

Ecologisch groenbeheer

Dit is voor het groen zorgen waarbij we de natuur helpen om zo goed mogelijk te ontwikkelen. 

Op de onderhoudskaart ziet u naast niveau A en B ook de gebieden ‘ecologisch’ (groene kleur). In deze gebieden voert de gemeente ecologisch groenbeheer uit en zorgt dat 

  • planten- en diersoorten die in ons land voorkomen centraal staan
  • de afwisseling groter wordt door planten en dieren de kans te geven zich op natuurlijke manier te ontwikkelen de natuurlijke concurrentie de samenstelling voor een groot deel bepaalt van de soorten groen. Traditioneel groenbeheer houdt juist de natuurlijke ontwikkeling tegen
  • we de gebieden goed verzorgen door bijvoorbeeld rondslingerend afval op te ruimen 
  • de mensen hier geen tuinafval storten. Deze gebieden zijn juist bedoeld voor planten en dieren die hier voorkomen
Onkruid bestrijden

Voor het bestrijden van onkruid werkt de gemeente met branders en borstelmachines. In de binnenstad en bij winkelcentra werken we meestal met een brander. Daarbuiten vaak met de borstelmachine. 

Voorkomen van onkruid

We bestrijden niet alleen onkruid, maar willen het ook voorkomen. Hierbij kunt u denken aan 

  • het vervangen van stenen of asfalt dat geen functie meer heeft voor groen
  • het dichtmaken van kieren en voegen rond lantaarnpalen of op verkeersdruppels (vluchtheuvel)

Het is niet mogelijk om de hele stad op elke moment onkruidvrij te houden. Dat kost veel te veel geld.