Funderingsaanpak Dordrecht
Op onderstaande kaarten ziet u de groen gekleurde bouwblokken die de woningeigenaren zelf hebben hersteld. U kunt inzoomen tot op het niveau van de straat.
- Bekijk op de kaart het linkerdeel van Dordrecht (pdf, 3525 kB)
- Bekijk op de kaart het rechterdeel van Dordrecht (pdf, 3379 kB)
Vanaf 1800 tot ongeveer 1945 fundeerde men woningen in Dordrecht op houten palen. Deze palen gingen zo’n twaalf meter de grond in met daarbovenop een
Na 1945 ging men langzaam over op bouwen op betonnen palen of palen met een combinatie van hout en beton. Tot ongeveer 1970 was de fundering van panden (waaronder woningen) een houtenpalen fundering of een fundering zonder palen. Andere namen voor een fundering zonder palen zijn 'ondiepe' funderingen of funderingen 'op staal'.
De ondiepe funderingen en houten paalfunderingen zijn soms kwetsbaar. Vooral in gebieden met een minder draagkrachtige bodem of een laag grondwaterpeil (hout en ondiep algemeen).
Als een houten fundering niet meer onder het grondwater staat, kan het misgaan. Zodra de palen droog staan, komt er namelijk zuurstof bij en kunnen ze gaan rotten. Ook bacteriën kunnen palen aantasten. Dit kan zorgen voor schade aan een huis (houten palen).
Ondiepe funderingen zakken mee met de bodemdaling. En dat kan zorgen voor schade aan het huis, als het huis ongelijk zakt. Ook kunnen er problemen ontstaan met water in de woning, als deze te dicht bij het grondwater komt (ondiepe funderingen).
Eind jaren 90 bleken de funderingsproblemen in Dordrecht zich niet alleen voor te doen in de wijk Oud-Krispijn. Ook waren er problemen in de wijken Nieuw-Krispijn, Reeland en de 19e -eeuwse Schil. Wij hebben dit gebied daarom benoemd als aandachtsgebied voor houten palen.
Dit leest u in de Brochure Herkennen van funderingsproblemen (pdf, 1523 kB)
In de afgelopen 15 jaar hebben wij 800 slechte funderingen van huizen in Dordrecht met subsidie aangepakt. Daarmee is Dordrecht een voorloper in Nederland.
De auteurs Wim van Wijk en Gert van Engelen schreven een boekje over de funderingsproblemen. Dit boekje was voor bewoners die met paalrot te maken kregen.
Van Wijk en Van Engelen spraken voor het boek met bewoners, mensen die de bewoners begeleidden, ambtenaren en ingenieurs. Ook laten de schrijvers het proces zien van 15 jaar funderingsherstel in Dordrecht.
Download het boekje Nieuwe palen onder Dordrecht (pdf, 4377 kB).