Afval van huishoudens

Binnen Dordrecht regelt HVC het ophalen van uw huishoudelijk afval, het plastic afval en uw grofvuil. Ook beheert zij de Milieustraat waar u zelf grof vuil mag afgeven. Het doorzoeken van afval of grofvuil mag niet.

Kosten

Voor deze service betaalt u jaarlijks de afvalstoffenheffing via de gemeentelijke belastingen.

Ophaaldagen

In de digitale afvalkalender leest u op welke dagen HVC uw afval ophaalt. U kunt speciaal voor uw adres een schema voor afval inzamel aanvragen via e-mailadres klantenservice@hvcgroep.nl of u belt op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur met de klantenservice. U bereikt hen via het gratis telefoonnummer 0800 0700.

Bekijk de afvalkalender

Huishoudelijk afval

Huishoudelijk is onderverdeeld in:

 • restafval  
 • groente-, fruit- en tuinafval (gft)
 • papier en karton

Woont u in een laagbouw woning met een tuin, dan biedt u dit afval  aan in de minicontainers:

 • voor restafval gebruikt u de grijze minicontainer
 • voor gft-afval gebruikt u de groene minicontainer
 • voor papier en karton gebruikt u de blauwe minicontainer

U zet de container op de juiste dag vóór 07.30 uur aan de kant van de weg. HVC leegt de ene week de grijze en de andere week de groene container.

Woont u in een appartement, dan kunt u het huishoudelijk afval kwijt in de containerruimte of met de afvalpas in de ondergrondse wijkcontainer. Bij steeds meer flats staan containers voor papier en plastic. U leest op de afvalkalender wanneer HVC uw afval ophaalt.

Bekijk de afvalkalender

Grof afval/grofvuil

Grof afval of grofvuil brengt u zelf naar de Milieustraat. U mag het grof afval of grofvuil ook laten ophalen. Voor het ophalen van grof afval of grofvuil maakt u een afspraak met HVC. Grof afval of grofvuil is afval dan niet mag of niet past in uw minicontainer. U mag maximaal 1m3 per keer aanbieden. Dat is 1 meter breed, 1 meter hoog en 1 meter lang. Als u meer afval tegelijk wilt aanbieden, neemt u eerst telefonisch contact op met HVC.

Voor grote hoeveelheden (bouw) afval kunt u bij afvalinzamelaars en bouwmarkten een 'big bag' of afzetcontainer bestellen. Kleine elektronische apparaten mag u ook inleveren bij de Milieustraat aan de Baanhoekweg 10 of in de winkel waar u een nieuw soortgelijk apparaat koopt. Het maakt daarbij niet uit om welk merk het gaat.

Afspraak maken

Via de afvalkalender maakt u een afspraak voor het ophalen van uw grof afval of grofvuil. 

Afspraak afzeggen

Tot 13.00 uur voor de afhaaldag kunt u uw afspraak afzeggen. Dit kan via de e-mail of via het gratis telefoonnummer 0800 0700.

Grof afval of grofvuil ophalen bij een bedrijf

Maak een afspraak met een bedrijf dat bedrijfsafval en gevaarlijk afval bij uw bedrijf ophaalt. U betaalt zelf de kosten hiervoor.

Meldpunt verpakkingen

Oud papier en karton

U mag 1 keer per maand uw oud papier en karton in een doos, bij elkaar gebonden of in de papiercontainer (blauw) buiten zetten:

 • op de ophaaldag tussen 17.00 en 18.00 uur
 • is de ophaaldag op zaterdag, dan zet u het buiten voor 08.30 uur

Op de Afvalkalender leest u wanneer HVC het papier in uw wijk ophaalt. Heeft u vragen over of stoort u zich aan niet-duurzame verpakkingen? Geef dan uw tip door via Meldpunt verpakkingen.

Bekijk de afvalkalender
Meldpunt verpakkingen

Minicontainer of pas

Minicontainer

Een nieuwe container vraagt u aan via de e-mail of het gratis telefoonnummer 0800 0700, de klantentelefoon van HVC. Hier kunt u ook aangeven of u een kleine of grotere container wilt.

Pas voor de ondergrondse container

U krijgt gratis een pas voor de ondergrondse container als u een nieuwe woning heeft of als de vorige bewoner de pas niet heeft achtergelaten. U kunt de pas via HVC groep aanvragen. U stuurt bij uw aanvraag (binnen drie maanden na de datum van inschrijving) een kopie koop- of huurcontract mee (alleen voorblad met persoonsgegevens).

Pas kapot of beschadigd

U koopt voor € 5,00 een nieuwe pas. U stort dit bedrag op IBAN NL24INGB 0676 017 711, HVC Dordrecht. U vermeldt daarbij uw adres, huisnummer en postcode. HVC stuurt daarna de pas naar u op.

Website HVC

Minicontainer kwijt

Op de website Verloren of gevonden maakt u een melding en ontvangt u een zaaknummer. U neemt contact op met HVC via e-mailadres klantenservice@hvcgroep.nl of telefoonnummer 0800 0700. HVC maakt dan met u een afspraak voor het bezorgen van een nieuwe minicontainer.

Plastic afval, blik en drankenkartons

U mag lege verpakkingen, plastic flessen, bakjes en/of zakjes in de daarvoor bestemde zak doen. Ook lege drank- en conservenblikjes en lege pakken sap en zuivel mag u bij het plastic afval aanbieden. U hoeft dit niet eerst schoon te maken. HVC haalt 1x per 2 weken plastic, blik en drankpakken bij u op.

U zet de speciale doorzichtige zakken vóór 07.30 uur buiten op de ophaaldag. Dit kan op de aanbiedplaats voor minicontainers of aan de doorgaande weg waar ze goed grijp- en bereikbaar zijn. Plastic afval wordt opnieuw gebruikt als grondstof voor onder andere mobiele telefoons, kinderspeelgoed en fleecekleding. Op de afvalkalender leest u wanneer HVC het plastic bij u in de buurt ophaalt.

De daarvoor bestemde doorzichtige zakken bestelt u eenvoudig (gratis) via de website van HVC of via de Klantenservice van HVC via telefoonnummer 0800 07 00. Wilt u de zakken liever afhalen? Dat kan bij: 

 • Binnenstad - Stadskantoor gemeente Dordrecht – Spuiboulevard 300
 • Centrum - Bankastraat 10 (gebouw Driesprong)
 • Crabbehof - Van Oldebarneveltplein 84-86 (Wijkwinkel)
 • Krispijn - Nassauweg 2 (Wijkwinkel)
 • Stadspolders / Dubbeldam - Dudokplein 213 A
 • Sterrenburg - Dalmijerplein 80 
 • Wielwijk - Admiraalsplein 413 (WijkInformatiePunt)

Bekijk de afvalkalender

Perscontainers voor plastic afval

De gemeente vindt het belangrijk dat bewoners hun afval scheiden. Zakken met plastic afval mag u op de ophaaldag neerhangen aan de speciale palen. Op andere dagen mag u zakken met plastic, blik en drinkpakken in een van de 4 oranje perscontainers gooien. U heeft daarvoor geen toegangspasje nodig.
U vindt de oranje perscontainers op deze plekken:

 • het parkeerterrein van winkelcentrum Crabbehof
 • naast de Jumbo aan de Krispijnseweg
 • op het Vogelplein 
 • tegenover de Dirk supermarkt aan de Cornelis de Wittstraat

In enkele buurten van de stad (pdf, 710 kB)  doet de gemeente een proef met een extra bak voor plastic, blik en drinkpakken. Bewoners leveren dan hun grijze bak in. Voor het restafval krijgen zij een pasje voor de ondergrondse container. Wilt u meer weten over de proef? Op veelgestelde vragen leest u meer. U kunt uw vraag ook via e-mail stellen of telefonisch aan de gemeente op telefoonnummer 14 078.

Meer weten  over afval scheiden

Twijfelt u welk afval er bij plastic, blik en drinkpakken mag? Wilt u weten wat er met het afval gebeurt?  Op HVC/ plastic leest u daar meer over.

Klein chemisch afval

Producten die onder klein chemisch afval (KCA) vallen hebben het KCA-logo op de verpakking. Deze producten kunt u inleveren bij de Milieustraat of bij winkels en apotheken die het aannemen.

Als u in Dordrecht woont, mag u gratis afval naar de Milieustraat brengen. U toont uw woonplaats aan met een door u gekozen brief (met uw naam en adres) en een geldig identiteitsbewijs. De Milieustraat ligt aan de Baanhoekweg 10 te Dordrecht. Zij zijn open op maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 16.30 uur. Kinderen tot 14 jaar mogen niet alleen in de Milieustraat komen.

Bekijk de afvalkalender

Milieustraat

Als u in Dordrecht woont, mag u gratis afval naar de Milieustraat brengen. U toont uw woonplaats aan met een door u gekozen brief (met uw naam en adres) en een geldig identiteitsbewijs. De Milieustraat ligt aan de Baanhoekweg 10 te Dordrecht. Zij zijn open op maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 16.30 uur. Kinderen tot 14 jaar mogen niet alleen in de Milieustraat komen.

U woont niet in Dordrecht

Als u niet in Dordrecht woont maar afval voor een inwoner uit Dordrecht brengt, dan neemt u mee:

 • een willekeurige brief met naam en het adres van die bewoner
 • zijn/haar identiteitsbewijs
 • uw identiteitsbewijs
Afval wegbrengen! Maar u heeft geen aanhangwagen?

U kunt gratis een aanhanger via DU-DO lenen. U doet dan het volgende:

 • u maakt zelf een afspraak met DU-DO voor het reserveren, afhalen en wegbrengen van de aanhanger. U vindt DU-DO aan de Stevensweg 65 te Dordrecht en bereikt hen via telefoonnummer 078 616 07 78
 • u krijgt van DU-DO een bon mee die u laat afstempelen door een medewerker van de Milieustaat

Meer informatie over de Milieustraat (afvalbrengstation) leest u op de website van HVC.

Frituurvet of bakolie

Giet uw oude frituurvet of bakolie in de originele verpakking of een oude plastic fles. De afgesloten verpakking gooit u in een gele container bij u in de buurt of levert u in bij:

 • Plus Supermarkt ‘t Lam Bieshof, Van Eesterenplein 23                  
 • Korfbalcombinatie KC Dordrecht, Laan van Londen 1340               
 • Plus Supermarkt ‘t Lam Dubbeldam, Dubbelsteynlaan West 86 + 92   
 • Delta Sporting, Gravensingel 118                          
 • Tennisclub Dubbeldam, Esdoornlaan 4-6                              
 • Voetbalvereniging Eboh, Schenkeldijk 1                                
 • Korfbal Oranje Wit, Nieuwe Noordpolderweg 5       
 • Thomas Estill Schoch de Ravalett, Middelweg 19                             
 • DK & AV Hercules, Halmaheiraplein 10           
 • Plus Supermarkt Doesburg, Vogelplein 18                          
 • Plus Supermarkt Valkzicht, Prof. Waterinklaan 45            
 • Jumbo Supermarkt, Merwedestraat 50              
 • Milieustraat, Baanhoekweg 8-12           

Frituurvet of bakolie zorgt voor verstopping in het riool en extra werk bij de waterzuivering. Spoel het daarom niet door het toilet of gootsteen, maar lever het in!

GFT-afval en compost

U kunt van uw groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) mest maken voor uw tuin. Hiervoor heeft u een compostvat of wormenbak nodig. De bak koopt u bij een tuincentrum, bouwmarkt of webwinkel. Bij laagbouw woningen met een tuin en bij sommige flats heeft u een container voor gft-afval. Hierin mogen ook etensresten uit de keuken.

Kleine elektrische apparaten

Kleine elektrische apparaten mag u inleveren bij de Milieustraat aan de Baanhoekweg 10. Of bij de winkel waar u een nieuw soortgelijk apparaat koopt. Het maakt daarbij niet uit om welk merk het gaat. Ook mag u kleine apparaten meegeven aan de postbode van PostNL. Op de website van Weeelectric leest u er er meer over.

Heeft u vragen?

Meer informatie leest u op de website van HVC. U kunt ook een e-mail sturen of u belt met HVC via het gratis telefoonnummer 0800 0700.