Omgevingswet
De Omgevingswet is een nieuwe wet die alles regelt voor de leefomgeving. De ruimte waarin we wonen, werken en ontspannen. Deze wet voegt wetten samen. Dit maakt de regels simpeler voor alles wat u buiten ziet, hoort en ruikt.
De Omgevingswet geldt voor alle inwoners, organisaties en bedrijven. De Omgevingswet geldt voor grote ontwikkelingen in de gemeente. En voor kleine ontwikkelingen, zoals het plaatsen van een dakkapel op uw huis.
De Omgevingswet geldt vanaf 1 januari 2024. Bekijk hier een video met uitleg over de Omgevingswet.
U krijgt met de Omgevingswet te maken als u iets wilt veranderen in uw leefomgeving. Bijvoorbeeld, als u:
- plannen heeft om uw huis te verbouwen
- een evenement wilt organiseren
- ondernemer bent en een loods wilt plaatsen naast uw bedrijfspand
In andere situaties kunt u ook met de Omgevingswet te maken krijgen. Bijvoorbeeld als uw buren, een projectontwikkelaar of de gemeente in uw omgeving gaat (ver)bouwen. De Omgevingswet biedt mogelijkheden om uw mening te geven over een verandering in uw leefomgeving. De Omgevingswet verwacht dat iemand die iets wil veranderen contact opneemt met buurtbewoners.
- Alles staat op1 plek. Op dit moment staat informatie op verschillende plekken. Vanaf 1 januari 2024 staat alles op 1 plek in het landelijk Omgevingsloket. In het Omgevingsloket staan alle regels van gemeenten, provincies en waterschappen bij elkaar. U ziet welke plannen er al zijn. En ook welke regels er gelden voor een bepaalde locatie of plek
- Via het Omgevingsloket checkt u online of u voor uw plan:
- een vergunning nodig heeft
- een melding moet doen
- informatie moet aanleveren
- Als u een vergunning nodig heeft, dan vraagt u dit aan via het Omgevingsloket
- De gemeente zet bestemmingsplannen om naar een omgevingsplan vanaf 1 januari 2024. In het omgevingsplan staat informatie over de bestemming van een plek. Ook staan er regels over bijvoorbeeld geluid, bodem en bouwhoogtes. Daarnaast kunnen er ook regels in staan over bijvoorbeeld energiemaatregelen en duurzaamheid
- De Omgevingswet zorgt ervoor dat de gemeente en andere overheden sneller beslissen op uw vergunningaanvragen. Een korte procedure is het uitgangspunt in de Omgevingswet. De beslistermijn is dan maximaal 8 weken. Daarna is er nog bezwaar en beroep mogelijk. Wanneer uw vergunningaanvraag ingewikkeld is kan het zijn dat uw aanvraag onder een uitgebreide procedure valt. In dat geval is de beslistermijn langer
- Bent u er niet zeker van of uw plan haalbaar is of klopt? Dan blijft het verstandig om een vooroverleg te doen. Een vooroverleg (concept verzoek omgevingsvergunning) is geen vergunningsaanvraag, maar een service. U bespreekt hiermee of uw plan kans van slagen heeft. Pas na het vooroverleg vraagt u de omgevingsvergunning aan. Bij het vooroverleg toetst de gemeente uw schetsplan of conceptaanvraag op een aantal factoren. Welke dat zijn hangt af van de grootte van uw plan(nen). En van de door u ingeleverde tekeningen en gegevens.
Net als na een verhuizing staat niet alles in één keer op de goede plek. Dat duurt even en soms gaat er ook iets fout. We moeten allemaal wennen aan de nieuwe wet. Ook aan de andere manier van werken die daarbij hoort. Na 1 januari gaat het Omgevingsloket steeds verbeteren en verder uitbreiden.
Let op: voor het aanvragen van vergunningen tot 1 januari 2024 maakt u gebruik van de nu geldende procedure voor aanvragen. Kijk hiervoor op de website van Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid.
Elke ruimtelijke verandering heeft invloed op de omgeving. Bijvoorbeeld de uitbouw die u wilt plaatsen of de bouw van een huis. Dit betekent misschien wel iets voor het uit- of aanzicht van de buren. Dat geldt ook voor de bouw van nieuwe woningen door een projectontwikkelaar. Of de aanleg van een nieuwe weg.
De Omgevingswet biedt ruimte om uw mening te geven over een verandering in uw leefomgeving. Het stimuleert initiatiefnemers om u deze ruimte te geven.
Hoewel het niet in alle gevallen verplicht is, is het wel raadzaam om met uw buren in gesprek te gaan. Doe dit voordat u een vergunning aanvraagt.
Als initiatiefnemer moet u bij de vergunningsaanvraag namelijk aangeven of u aan participatie heeft gedaan. U geeft aan hoe u uw buren en bewoners in de omgeving bij uw plannen heeft betrokken. En ook hoe u dat heeft gedaan en wat de uitkomst is. Om u daarbij te helpen is er de pagina Participatie en (bouw)plannen in uw omgeving en een handreiking participatie (pdf, 225 kB). Bekijk hier een video over participatie in de omgevingswet.
De Omgevingsvisie en het omgevingsplan zijn twee belangrijke onderdelen van de Omgevingswet.
- Omgevingsvisie. In de Omgevingsvisie staan onze ambities en lange termijn doelen voor de leefomgeving. De visie beschrijft hoe we in de toekomst wonen, werken en leven in onze gemeente. En hoe Dordrecht in de toekomst een aantrekkelijke en levendige gemeente blijft. De Omgevingsvisie 1.0 is in 2021 vastgesteld door de gemeenteraad. Deze staat vanaf 1 januari 2024 ook op het Omgevingsloket. Dit is de Omgevingsvisie. Op dit moment werken we aan een ontwikkeling van de omgevingsvisie
- Omgevingsplan. Per gemeente is er straks één omgevingsplan voor de hele gemeente. In het omgevingsplan staat informatie over de bestemming van een plek. Ook staan er regels over bijvoorbeeld geluid, bodem en bouwhoogtes. En over energiemaatregelen en duurzaamheid. We gaan de bestemmingsplannen omzetten naar het omgevingsplan. U kunt alle regels zien op het Omgevingsloket, onderdeel 'regels op de kaart'
Heeft u een vergunning gekregen of aangevraagd? Als de gemeente u al een vergunning heeft verleend, dan blijft deze gewoon geldig. U hoeft niets te doen. Moet de gemeente uw aanvraag nog behandelen? Dan gebeurt dat in principe volgens de wetten en regels die gelden op de datum dat u de aanvraag heeft ingediend.
Vanaf 1 januari 2024 vraagt u de vergunning aan via het Omgevingsloket. Heeft u een plan dat niet past in het Omgevingsplan? Neem dan contact op voor vooroverleg.
Video met uitleg
Het Omgevingsloket is vernieuwd vanaf 1 januari 2024. In deze video krijgt u uitleg over de vergunningscheck en het aanvragen van een vergunning in het Omgevingsloket.