Samen voor een schone en prettige buurt

Als inwoner van Dordrecht kunt u veel doen in uw eigen omgeving. Op die manier maken we samen de stad mooier en leuker om in te wonen. De gemeente wil Dordrecht schoon, heel en veilig maken én houden. In bijna alle wijken doen we dit samen met de aannemers. onder de kop 'Samen met de aannemer' leest u daarover meer.  

Ook u kunt meewerken aan uw omgeving, u kent als bewoner uw wijk het best. Samen met buurtgenoten zet u zich in voor een schone en prettige buurt. De gemeente en de aannemer helpen u daar graag bij. Bijvoorbeeld met gereedschap, materialen of mooi groen.

Heeft u met uw buren een idee om uw buurt mooier te maken? Deel het met de gemeente of met de aannemer en samen kijken we naar mogelijkheden. Meer informatie leest u in de flyer Samen voor een schone en prettige buurt (pdf, 665 kB).

Geveltuintje aanvragen

Woont u in de stad en zou u uw huis en straat willen opfleuren, maar heeft u geen voortuin? Denk dan aan de mogelijkheid van een geveltuintje. De gemeente komt het gratis voor u aanleggen. U zorgt voor de plantjes en het onderhoud. Een geveltuintje biedt verrassend veel voordelen. Het fleurt natuurlijk meteen uw woning en de straat op. Maar er is meer.

Op hete dagen zorgt het voor verkoeling in de straat. Als u een klimplant in je geveltuin zet, zorgt het ook voor verkoeling van je woning. Als u voor vruchtdragende planten kiest, trekt u hiermee vogels aan of kies voor vlinderlokkende planten. Zo draagt u bij aan de biodiversiteit in de stad. Een geveltuintje aanvragen kan via Fixi of de Fixi app.

Voorbeelden om samen de buurt mooier te maken

Bewoners

 

Gemeente of aannemer

adopteren een afvalbak en legen deze regelmatig

plaatst de afvalbak

verzamelen zwerfvuil in de buurt

zorgt voor afvalgrijpers en vuilniszakken

houden een speelplek schoon

zorgt voor het materiaal

ontwerpen en onderhouden zelf een stuk openbaar groen (bijvoorbeeld een plantvak of de grond rondom een boom)

levert de planten aan en kan wanneer gewenst materiaal en gereedschap aanleveren

bewoners beplanten en onderhouden zelf een geveltuintje

legt het geveltuintje aan en maakt het plant-klaar

Heeft u een ander idee dat hier niet tussenstaat? Neem dan gerust contact op en samen kijken we wat er mogelijk is! 

Samen met de aannemer

De gemeente werkt voor het onderhoud samen met aannemers. Deze aannemers zijn actief in uw wijk:  

Gratis afvalgrijper

Samen met buurtgenoten kunt u zich inzetten voor een schone buurt. U prikt alleen of met bewoners uit de straat het afval op. Vraag gratis afvalgrijpers, afvalzakken en ringen aan bij Duurzaamheidscentrum Weizigt. 

Wat speelt er in uw buurt
Meer informatie

Misschien zijn deze pagina's ook interessant voor u:

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Bel dan met de Wijklijn via telefoonnummer 14 078.