Derde spoor Betuweroute

De Betuweroute voert van de Rotterdamse haven naar Zevenaar. Deze route krijgt een betere aansluiting op het Duitse spoornetwerk.

De spoorlijn tussen Zevenaar en Oberhausen (Duitsland) krijgt een derde spoor. Tijdens die werkzaamheden is de Betuweroute gedurende enkele periodes niet of minder beschikbaar. Vanaf 2015 worden de treinen in die periode omgeleid over onder andere de Brabantroute, die via Dordrecht richting Breda gaat. Dit gaat naar verwachting over 20 tot 25 treinen per dag. 

Sporen buiten gebruik

Tijdens de voorbereidende werkzaamheden aan het derde spoor is er in bepaalde periodes één spoor beschikbaar in plaats van twee. De omgeving kan hierdoor met meer geluid en trillingen te maken krijgen. ProRail stimuleert vervoerders om zo veel mogelijk stille treinen te gebruiken. Ook zorgt men er voor dat nergens een overschrijding is van de wettelijke normen voor geluid. 

Spoorkaart IJsselroute, Betuweroute en Brabantroute

Download de spoorkaart (jpg, 116 kB)

Overzicht werkzaamheden

Jaarlijks geeft ProRail een kalender uit van de werkzaamheden op het spoor in Duitsland. Hierop kunt u zien wanneer de Betuweroute in 2018 geheel of gedeeltelijk gesloten is voor het goederenvervoer. In de aangegeven perioden passeren meer goederentreinen Dordrecht dan normaal gebruikelijk is.

Overzicht werkzaamheden op het spoor in Duitsland (pdf, 25 kB)
Hele overzicht van de werkzaamheden tot 2023 (jpg, 2312 kB)

Goederenvervoer neemt toe

Het vervoer van goederen over de Betuweroute is de afgelopen jaren gegroeid. Naar verwachting blijft dit aantal de komende jaren toenemen. De Betuweroute zelf is hier goed op voorbereid, maar de aansluiting op het spoor in Duitsland is dat nog niet. Daarom werkt men de komende jaren in Duitsland aan de aanleg van een extra derde spoor. Door het derde spoor kunnen vervoerders straks meer goederentreinen inzetten op de Europese spoorlijnen voor het goederenvervoer.

Hierdoor kunnen straks meer treinen gebruik maken van deze route. De bouw in Duitsland is gestart in 2016. In 2014 en 2015 hebben voorbereidende werkzaamheden plaatsgevonden. De aanleg moet eind 2023 klaar zijn.

Meer informatie

Heeft u een vraag of een klacht? Bel dan 0800 - 7767245, elke werkdag tussen 8.00 en 18.30 uur (en 24/7 voor urgente meldingen). Meer informatie vindt u op de website van Prorail.

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en ProRail hebben een folder uitgegeven: Duitsland bouwt aan een derde spoor. Wat betekent dat voor Nederland? (pdf, 610 kB)

Er is een lijst met veelgestelde vragen (pdf, 569 kB) opgesteld naar aanleiding van de voorbereidende werkzaamheden aan het derde spoor tussen Zevenaar en Oberhausen in Duitsland.