Komatistraat: vervanging vuilwaterriool

In de Komatistraat ontstaat wanneer het hard regent wateroverlast. Daarom vervangen we het vuilwaterriool. Ook voegen we een extra schoonwaterriool toe.

Planning en bewonersbijeenkomst 

Halverwege juni hervat de gemeente de rioolwerkzaamheden in de Komatistraat. Voordat we hiermee starten, willen we u als bewoner graag informeren over de plannen. Daarom nodigen wij u uit voor een inloopavond, waarin we de werkzaamheden en het aangepaste rioolontwerp met u doornemen.

Wanneer

Woensdag 4 juni, inloop tussen 18:30 en 21:00 uur. U kunt binnenlopen op het moment dat het u uitkomt.

Waar

Stadskantoor gemeente Dordrecht, Spuiboulevard 300

Tijdens deze bijeenkomst kunt u vragen stellen over:
•    het aangepaste rioolontwerp
•    de uitvoering van de werkzaamheden
•    praktische zaken zoals afvalinzameling, parkeren en de fasering van het werk
•    de bereikbaarheid tijdens de bouwvak

Daarnaast zijn er collega’s aanwezig om met u in gesprek te gaan over het groen in de straat. Als hier behoefte aan is, bekijken we samen wat de mogelijkheden zijn.

Aanpak wateroverlast

Het doel van het project is om de wateroverlast in de Komatistraat te verminderen. Daarom vervangen wij niet alleen het bestaande riool maar leggen wij ook een apart regenwaterriool aan. Dit nieuwe riool wordt via de Ambonstraat aangesloten op de te verlengen Spoorsloot. Hierdoor wordt regenwater sneller afgevoerd, waardoor de druk op het gemengde rioolstelsel afneemt. Dit helpt om de mate en duur van wateroverlast te beperken.

Aangepast rioolontwerp

In 2023 zijn de rioolwerkzaamheden in de Komatistraat stilgelegd vanwege onverwachte problemen tijdens de uitvoering. Deze hadden vooral te maken met de uitvoerbaarheid van het oorspronkelijke ontwerp en de gevoeligheid van de bodem. Daarnaast is er asbest aangetroffen in de overgangen van de rioolbuizen aangetroffen. Er is geen gevaar voor bewoners. De kit met asbest vormt een beperkt risico voor de medewerkers die met oude rioolbuizen werken. Daarom dragen zij beschermende kleding. Voor voorbijgangers en omwonenden is het gevonden asbest dus niet gevaarlijk.  

Om meer inzicht te krijgen in de bodem en grondwaterstanden, hebben wij in februari en maart 2024 een bemalingsproef uitgevoerd. Op basis van de resultaten is het ontwerp aangepast, in overleg met onze aannemer. Het nieuwe ontwerp maakt gebruik van lichter materiaal, kleinere buizen en van plastic in plaats van beton. Hierdoor kunnen wij het werk uitvoeren met een kleinere kraan, waardoor wij overlast kunnen verminderen.

Vragen?

Heeft u vragen over het project? Kijk dan hieronder in de vragen en antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen? Stuur dan een e-mail naar de heer J. van Maurik. 

Vragen en antwoorden

Er zijn vragen over de speelplek bij de Ambonstraat. De antwoorden vindt u hieronder:

Waarom is de speelplek tijdelijk weggehaald? 

We hebben de speelplek weggehaald omdat we een rioolbuis onder de speelplek moeten plaatsen. De speeltoestellen zijn verwijderd vlak voor de geplande werkzaamheden. Ook kan de aannemer het speelterrein gebruiken als opslaglocatie voor rioolbuizen. Zo hebben wij geprobeerd het aantal verkeersbewegingen tijdens het werk te verkleinen.

Waarom is de speelplek nog niet teruggeplaatst?

Het rioolwerk is nog niet klaar. Tijdelijk terugplaatsen is lastig. De speeltoestellen en de ondergrond moeten namelijk voldoen aan een keuring. De ondergrond van de speelplek bestaat bijvoorbeeld uit kunstgras met hieronder een speciale valdempende vloer. Dit is erg kostbaar. Na afronding van de rioolwerkzaamheden wordt de speelplek teruggeplaatst en voorzien van een nieuwe coating. Zo kan deze weer jaren mee.

Wat gebeurt er aan de Ambonstraat?

Door invoering van een nieuw parkeerbeleid worden formele parkeervakken gerealiseerd langs de groenstrook in de Ambonstraat, waar nu informeel wordt geparkeerd. Tijdens de bijeenkomst kunt u een tekening van deze parkeervakken aan de Ambonstraat bekijken. Later komt deze tekening op de website.

Ik heb iets gehoord over het verplaatsen van afvalcontainers. Wat gebeurt hiermee?

Als onderdeel van nieuw afvalbeleid worden containers verplaatst. Hierover ontvangt u later meer informatie van onze collega’s die dit traject begeleiden. Zij zullen u verder informeren over de wijzigingen en de planning.

Hoe zit het met onze parkeervergunning als we niet in onze straat kunnen parkeren tijdens het werk?

Tijdens de werkzaamheden zullen er parkeervakken afgesloten zijn in de straat. Samen met de aannemer zullen wij tijdens het werk bepalen welke vakken dit wanneer zijn. Wij proberen hier rekening mee te houden tijdens de werkzaamheden. Met uw parkeervergunning zult u elders in de sector een parkeervak kunnen vinden. 

Hoe is mijn woning bereikbaar tijdens het werk aan de straat?

Uw woning is altijd te voet bereikbaar. De aannemer zal tijdens het werk in uw straat loopschotten neerleggen.

Hoe gaan de gemeente en de aannemer om met trillingen tijden de uitvoering?

Voor de geplande werkzaamheden is er een bouwkundige vooropname uitgevoerd. U heeft hiervoor al een aparte brief ontvangen van het expertise bureau 4risk. Verder monitoren wij trillingen met trillingsmeters tijdens de werkzaamheden. Bij geconstateerde overschrijdingen worden maatregelen getroffen.  

Bij een bouwkundige opname controleert het bureau de binnen- en buitenzijde van uw woning/pand. Ze kijken naar eventuele scheuren of naar andere gebreken. Het bureau stelt een rapport op waarin elk gebrek staat benoemd. Ze maken ook foto's. Uiteraard kunt u erop vertrouwen dat we tijdens het maken van de foto’s rekening houden met uw privacy. Een bouwkundige vooropname van uw pand is in uw belang omdat bij eventuele klachten achteraf het makkelijker te achterhalen is of dit door de werkzaamheden is veroorzaakt.

Er is er asbest in de kit van de rioolbuizen aangetroffen wat betekent dit?

Het asbest is aangetroffen in de kitvoegen tussen de rioolbuizen. Dit heeft alleen gevolgen voor de personen die er met werkzaamheden zoals afvoeren oude buizen direct in aanraking komen. Ze werken volgens een wettelijk voorgeschreven protocol hoe hier mee om te gaan. De betrokken aannemer en uitvoeringsploeg hebben ervaring hiermee.