Vragen en antwoorden over Componistenbuurt
We hebben veel vragen gehad over het groot onderhoud in de Componistenbuurt. Wat is de planning/fasering van de werkzaamheden? Hoe zit het met de parkeerdruk tijdens de werkzaamheden? Deze en andere vragen beantwoorden we op de onderstaande pagina.
Het mag duidelijk zijn dat dit een moeilijke opdracht is voor de gemeente. Daarom willen we samen met bewoners uit de wijk een participatie-traject opstarten. U ontvangt hier binnenkort meer informatie over per brief.
De speelplaats blijft en zal vernieuwd worden. Daarnaast zullen we het Sweelinckplein ook meenemen met de herinrichting.
Het vergroenen van platte daken van een schuur of een uitbouw vallen niet onder de werkzaamheden die wij gaan uitvoeren. U kunt wel informatie opvragen bij de gemeente als u dit wilt ondernemen.
Als we starten met de eerste ontwerpen van de herinrichting wordt er goed gekeken naar de minimale rijbaanbreedte bij éénrichtingsstraten. Werkbussen langer dan 6 meter moeten buiten de wijk parkeren op de Brandts Buysstraat.
In de meeste straten is éénrichtingsverkeer noodzakelijk vanwege het smalle straatprofiel. In het nieuwe ontwerp zullen wij wel snelheidsremmende maatregelen aanbrengen in de rijbaan. Denk hierbij aan snelheidsdrempels.
Het invoeren van betaald parkeren heeft u als bewoner zelf in de hand. Hoe u hierin actie kan ondernemen vind u op de webpagina aanvragen betaald parkeerregulering. De gemeente besluit na alle stappen mogelijk om betaald parkeren in te voeren in de wijk. Dan gelden er binnen Dordrecht algemene regels voor parkeervergunningen. U betaalt dan een jaarlijks bedrag per kenteken. Bewoners mogen maximaal 2 kentekens opgeven per huishouden. Zakelijke klanten mogen maximaal 4 kentekens opgeven.
Tijdens de uitvoering zal er altijd overlast zijn van opgebroken straten of parkeervakken. Wij proberen dat te compenseren met de aanleg van tijdelijke parkeervakken langs de Viottakade.
U bent als bewoner eigenaar van de huisaansluiting tot aan de rioolbuis. Alles wat binnen de rioolsleuf valt wordt netjes vernieuwd en opnieuw aangesloten. Het gedeelte onder de stoep en in uw tuin vervangen wij niet.
Uw huisaansluiting vervangen is altijd mogelijk. Wij zullen de aannemer vragen om een prijs per meter te maken voor bewoners die graag hun huisaansluiting willen vernieuwen. Zo betaalt iedereen hetzelfde bedrag per meter en is er geen verdeeldheid in de wijk.
Extra parkeerplaatsen is helaas niet meer van deze tijd. De gemeente kijkt nu meer naar klimaatbestendigheid met onderwerpen als wateroverlast en hittestress. Deze onderwerpen zijn alleen op te lossen door het aanbrengen van meer bomen en groen. Tijdens het participatietraject mogen bewoners hier zelf keuzes over maken.
Op dit moment gebruiken wij de minimale straatbreedte zo goed mogelijk. Voor langsparkeren is een rijbaanbreedte van 3,5 meter voldoende en zijn de parkeervakken ongeveer 1,75 meter breed. Bij schuin-parkeren wordt de rijbaanbreedte groter om de draai te kunnen maken. De parkeervakbreedte neemt ook toe door schuine opstelling.
Bestaande profiel van de Hollanderstraat als volgt: 0,8m trottoir aan beide zijden en 1,65m langsparkeren aan beide zijden. Daartussen ligt een rijbaan van 3,50m voor éénrichtingsverkeer. Totale straatbreedte van tuin tot tuin = 8,4m. Potentieel nieuw profiel die voldoet aan nieuwe richtlijnen, zou dan worden: 2x 1,5m trottoir/stoep + 1 zijde langsparkeren 1,90m breed + 3,5m rijbaan éénrichting. De 8,4m vrije ruimte tussen de tuinen hebben we dan volledig benut. 1 zijde langsparkeren betekend dan een halvering van het aantal parkeerplaatsen in de Hollanderstraat. Of hier draagvlak voor is in de straat/wijk zal uit het participatieproces blijken.
Het warmtenet zal in deze wijk de komende 10 jaar nog niet aangelegd worden. We hebben wel ruimte gereserveerd in de ondergrond als er in de toekomst wordt besloten tot aanleg door HVC.
Bedrijven Stedin en Evides zullen in enkele straten hun gas- en waterleidingen vervangen. Hierover zullen bewoners tijdig geïnformeerd worden. Deze werkzaamheden zullen voorafgaand aan de rioolvervanging plaatsvinden.
In het nieuwe ontwerp willen we de parkeervakken duidelijk aangeven. Handhaving kan dan bewoners aanspreken op fout parkeren.
Jazeker, er worden snelheidsremmende drempels aangebracht in de rijbaan. Ook komen er verkeersplateau's bij kruispunten. Denk hierbij aan kruisingen in de Sweelinckstraat t/m Sweelinckplein.
Wij nemen dit mee met de bewonersparticipatie. Zo kunnen onze tekenaars met het maken van een nieuw ontwerp hierop letten.
In de hele de stad worden oude armaturen vervangen door LED. Dit wordt stap voor stap gedaan. De Componistenbuurt nemen we ook mee.
De aannemer stemt zijn werkvakken af met HVC. Zo kunt u de rolcontainers buiten het werkvak neerzetten voor leging op vaste dagen.
Dit nemen wij mee in het participatieproces voor de herinrichting. Zo bepalen wij samen betere locaties voor huisvuil-ophaalpunten.
Uw woning is altijd bereikbaar. De aannemer legt tijdens de werkzaamheden in uw straat loopschotten neer.
Tijdens de geplande rioolwerkzaamheden leggen we een extra afvoerbuis aan. Dit doen wij speciaal voor de drainage. Deze drainage moet ervoor zorgen dat een teveel aan grondwater wordt afgevoerd, waardoor de stijging van de grondwaterstand in het openbare gebied minder wordt. In alle straten wordt drainage aangelegd. Bij een hogere grondwaterstand is het belangrijk dat de eigenaar van een pand ervoor zorgt dat ondergrondse ruimtes, zoals een kelder of een souterrain, waterdicht zijn. zijn. Dan kan er geen grondwater binnendringen. Kruipruimtes kunnen meestal niet waterdicht gemaakt worden. Deze kunnen bijvoorbeeld worden opgehoogd of aangevuld met zand.
Een groene tuin maken is een stuk makkelijker als je onze Tuincoach gebruikt. Samen met jou werkt ze aan een plan voor jouw perfecte tuin. Ze helpt je op weg met praktische tuintips en geeft antwoord op jouw tuinvragen. Zo maak je zelf een tuin waar je jarenlang van kunt genieten. Wil je hulp van de Tuincoach? Kijk op de pagina groenblauwdordrecht.nl/tuincoach voor een spreekuur bij jou in de buurt.
Weet je of je buren ook interesse hebben in de Tuincoach? Deel dan onze informatie hierover met hen. Misschien kan onze Tuincoach wel bij jullie beiden aan de slag!
Voor de geplande werkzaamheden laten wij een vooropname uitvoeren. U ontvangt hier nog een aparte brief over van een expertise bureau. Deze vooropname is voor ons een NUL-meting om te bepalen of de werkzaamheden schades hebben veroorzaakt aan uw pand. De aannemer krijgt in ieder geval werkinstructies mee om hevige trillingen te beperken tijdens de uitvoering.